Generalii Chitac si Stanculescu vor sta 15 ani la "racoare"

×
Codul embed a fost copiat

Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac au primit miercuri dimineata cate 15 ani de inchisoare, cu executare. Aceasta este decizia finala a instantei supreme in dosarul Timisoara-decembrie 1989.

Si unul si celalat se considera nevinovati si vanati politic. Cei doi au fost gasiti vinovati de omor deosebit de grav.

Asadar, dupa 19 ani, avem un verdict final in procesul Revolutiei de la Timisoara in care au fost inculpati si judecati fostul ministru al apararii, generalul Victor Athanasie Stanculescu, si fostul sef al Trupelor chimice din Ministerul de Interne, generalul Mihai Chitac.

Generalul Victor Athanasie Stanculescu nu a fost in sala ca sa isi auda sentinta, dar a tinut o conferinta de presa miercuri seara.

Chitac era deja arestat de politie. Dupa ce a stat de vorba cu presa si generalul Stanculescu a fost arestat.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Dimineata, revolutionarii care au asistat la proces nu pareau pe deplin multumiti de sentinta.

Unii dintre ei cer sa primeasca mai multi bani, iar altii vor ca si alte persoane sa fie judecate si condamnate.

Oficial, nimeni nu poate sa spuna cat vor sta Chitac si Stanculescu dupa gratii. Au fiecare cite 80 de ani.

Potrivit Mediafax, surse judiciare sustin ca daca cei doi generali au probleme de sanatate vor fi incarcerati intr-un spital penitenciar.

Chitac a declarat ca "a fost o mascarada de proces", savarsit cu incalcarea flagranta a Codului de procedura penala, atat in timpul urmaririi penale, cat si in timpul cercetarii judecatoresti.

Chitac a mai spus ca totul a fost "dictat din umbra" de un anume Constantinescu, fara a spune care este numele complet, precizand doar ca nu este vorba de fostul presedinte Emil Constantinescu.

La precedentul termen de judecata, din 15 septembrie, avocatul partilor civile din dosar a solicitat judecatorilor trimiterea cauzei cu rejudecare la instanta de fond, respectiv completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), nemultumita de felul in care au fost solutionate cererile de despagubiri.

In anul 1990, o comisie guvernamentala de ancheta a evenimentelor din 1989 condusa de Viorel Oancea, a propus trimiterea in judecata a generalilor Stanculescu si Chitac pentru participare la reprimarea Revolutiei. Acest lucru s-a intamplat abia in 1997. Ambii au primit o condamnare la 15 ani de inchisoare. Chitac si Stanculescu au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. Fostul procuror general sustinea ca hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la inchisoare, sunt netemeinice si nelegale.

In 2 noiembrie 2005, judecatorii instantei supreme au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu, fapt ce a starnit reactii negative din partea partilor civile si vatamate prezente in sala de sedinta, care au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila. In 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legala efectuata lui Athanasie Stanculescu, la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" , la cererea instantei, arata ca generalul nu are tulburari de natura a-i modifica capacitatea psihica, situatie in care acesta poate raspunde penal pentru faptele sale.


























Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Iliescu, nevinovat in dosarul Mineriadei din '90!
Iliescu, nevinovat in dosarul Mineriadei din '90!

Parchetul General a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu. Procurorii au decis ca fostul presedinte al Romaniei nu este vinovat in dosarul mineriadei din '90.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.