Directorul SRI, George Maior: Exista indicii ca riscul de terorism va creste in intensitate

×
Codul embed a fost copiat

Amenintarile la adresa sigurantei nationale sunt in crestere. Informatia a fost facuta publica de seful SRI si confirmata de presedintele Traian Basescu.

Cele mai mari ingrijorari vin dinspre gruparile de terorism si criminalitate informatica, dar se asteapta cresteri si in sfera crimei organizate si a infractiunilor economice.

Cosmarul oricarui serviciu de informatii din lume il reprezinta atentatele cu bomba si atacurile sinucigase, care fac victime printre oamenii nevinovati.

"Anticipam pentru 2013 cresterea acestor riscuri in intensitate, incercam sa le prevenim", spune Maior.

Adica Romania este vizata de teroristi. Numai anul trecut, au fost dejucate 17 atentate teroriste in tara noastra, sustine SRI.

Citește și
Robert S. Mueller
Directorul FBI, Robert S. Mueller, se intalneste la Bucuresti cu seful SRI, George Maior
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"SRI a dejucat mai multe atentate teroriste, dintre care cel mai notoriu este cel al studentilor pakistanezi. Ei pregateau un atac in Bucuresti, atunci cand orasul se impodobea in haine de craciun."

Amenintarile vin, spune si presedintele Romaniei, atat din sud, cat si din est.

"In momentul de fata, urmare a primaverii arabe, structuri teroriste sunt deja la frontiera de sud a UE iar perspectiva retragerii trupelor nato din afghanistan creaza premize ca si frontiera de est a uniunii si a nato sa devina vulnerabile din acest punct de vedere", a spus Traian Basescu.

In aceste conditii, responsabilii au nevoie de fonduri si de o alta lege, ca sa poata apara tara de amenintarile hackerilor.

"Trebuie sa ne updatam tehnologic la aceasta amenintare, evident updatarea tehnologica presupune si investitii" - a declarat Maior.

Iar furtul de informatii secrete prin spargerea serverelor unor organizatii guvernamentale a fost combatut cu greu anul trecut. Octombrie Rosu, a fost cel mai mare atac informatic la adresa unor state.

Pentru a-i identifica mai usor pe suspectii de terorism presedintele crede ca ar trebui modificate si legile, astfel incat teroristii care folosesc masini inchiriate sau cartele pre-platite sa poata fi identificati mai usor.
 

Sinteza declaratiilor directorului SRI, George Maior:

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marti, dupa sedinta de bilant pe 2012, ca exista indicii ca amenintarea terorista va creste in intensitate.

"Facem eforturi deosebite pentru ca aceasta amenintare sa nu se produca pe teritoriul Romaniei. Au existat indicii in 2012 ca va creste in intensitate", a afirmat Maior, adaugand ca prin masurile luate s-a putut inclusiv la nivel de preventie evita producerea unor efecte pentru populatie.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a apreciat ca "prioritatea majora a SRI ramane in continuare prevenirea actelor de terorism pe teritoriul Romaniei".

"Plecand de la premisa ca in momentul de fata, urmare a Primaverii Arabe, structuri teroriste sunt deja la frontiera de sud a UE, iar perspectiva retragerii trupelor NATO din Afganistan creeaza premisa pentru ca si frontiera de Est a Uniunii si a NATO sa devina vulnerabila din acest punct de vedere", a spus presedintele Basescu.

El a adaugat ca a constatat impreuna cu conducerea SRI imbunatatirea cadrului legislativ existent pentru a putea "urmari, depista rapid prezenta pe teritoriul Romaniei a unor cetateni care sunt suspecti de apartenenta la organizatii teroriste".

- Am fost in sistem video cu toata tara d.p.d.v. al SRI.

- Am apreciat ca anul 2012 a fost un an greu, sa nu uitam ca au avut loc 3 randuri de alegeri, s-au schimbat mai multe randuri de Guverne, ce m-a bucurat este ca Serviciul a fost neutru, in fata acestui context exterior Serviciului. Si-a putut indeplini misiunea cu profesionalism. Anul 2012 a fost pentru Serviciu un an de reafirmare a valorilor fundamentale.

- 50% din populatia Romaniei are incredere in aceata institutie.

- Din punct de vedere al securitatii Romaniei, nu am fost surprinsi la nivel strategic de nicio evolutie negativa. Nu am fost surprinsi, Guvernul a fost de asemenea informat. Nu a existat surpriza strategica. Daca au mai existat greseli tactice, e de inteles, dar ele nu au afectat securitatea nationala a Romaniei.

- 2012 a fost si un an de testare a valorilor Constitutiei.

- Ne-am confruntat cu doua atacuri majore cibernetice si am evitat prejudiciile. Aceasta va ramane preocuparea noastra majora si va trebui sa ne adaptam resursele.

- Evaziunea fiscala a fost in atentia noastra permanent. Cred ca aici se poate face mult mai mult.

- Bineinteles, problema coruptiei in administratie, in justitie, ramane preocuparea noastra, noi transmitem informatiile, nu inseamna ca acea informatie nu este reala daca ea nu se transforma in probe.

- Anticipam pentru 2013 cresterea acestor riscuri in intensitate, incercam sa le prevenim.

Statul, ca sa fie puternic, trebuie sa fie si un stat inteligent, inteligenta se bazeaza si pe analiza, informatie.

- Am avut o colaborarea buna cu comisia parlamentara de control asupra Serviciului. Au avut loc vizite, unele inopinate, la unitatile Serivicului. Au avut loc interpelari puternice ale Comisiei.

Presedintele Traian Basescu l-a decorat pe directorul SRI, George Maior

Presedintele Traian Basescu l-a decorat pe directorul Serviciului Roman de Informatii, George-Cristian Maior, cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in contextul in care SRI isi prezinta marti bilantul activitatii pe anul trecut.

Decorarea sefului SRI cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Comandor s-a facut la initiativa presedintelui Basescu, precizeaza un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala.

Conferirea decoratiei s-a facut "in semn de inalta apreciere pentru contributia personala semnificativa la protejarea valorilor democratice si promovarea intereselor nationale ale Romaniei, precum si la asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor cetatenilor si apararea statului de drept".

Bilantul S.R.I. pentru anul 2012

"Marti, 26 martie 2013, Serviciul Roman de Informatii aniverseaza 23 de ani de existenta, moment ce va fi marcat prin organizarea activitatii de bilant pentru anul 2012. La eveniment vor participa alaturi de conducerea Serviciului, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, domnul Iulian Fota, presedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, domnul deputat Georgian Pop, precum si membri ai acestei comisii", se arata intr-un comunicat SRI.

Bilantul Serviciului Roman de Informatii pentru anul 2012 se va incheia cu declaratii de presa in jurul orei 12.15.

Presedintele Traian Basescu a participat, in martie 2012, la bilantul pe 2011al SRI, ocazie cu care informa ca fostul deputat galatean Mihail Boldea, pe care autoritatile il cautau, se afla in Kenya, si ca el se va implica "categoric" in readucerea acestuia in tara.

La acelasi eveniment Basescu spunea ca Romania este departe de a fi la cel mai ridicat nivel al coruptiei de dupa Revolutie, existand siguranta legata de faptul ca acte mari de coruptie nu se mai pot intampla fara a fi pedepsite. El mentiona ca Romania se afla la un moment la care institutiile statului in mod real lupta impotriva coruptiei.

Presedintele spunea ca bilantul SRI pe anul 2011 este pozitiv, atat pe prevenirea amenintarilor provenite din riscurile asimetrice, cat si in privinta misiunilor interne directe, astfel ca cetatenii romani au fost in deplina siguranta si in 2011.

Basescu semna, in martie 2012, decretele de inaintare in grad pentru un grup de generali din conducerea SRI, printre care si Florian Coldea, al carui nume a aparut, in 2007, in doua scandaluri referitoare la folosirea SRI in urmarirea unor judecatori si politicieni.

Bilantul SRI pe 2010 a avut loc in 2011 in 23 martie.

Presedintele Traian Basescu, prezent la eveniment, a declarat atunci ca 2010 a fost anul in care Serviciul a realizat cele mai bune performante si a subliniat ca pregatirea noii strategii in era informatica este un pilon important, care va permite adaptarea continua la realitati.

Presedintele atragea atentia ca Serviciul trebuie sa aiba ca prioritati pentru anul 2011 securitatea alimentara, nucleara, dar si securitatea sistemului de sanatate.

"Trebuie sa intre in atentia SRI pentru a preveni orice risc din acest punct de vedere. Ramane o prioritate securitatea sistemului de sanatate, unde inca nu avem un raspuns de ce, daca a crescut bugetul in 10 ani de la 1 miliard la 4 miliarde de euro, de ce asistenta medicala este mai slaba. inca nu avem un raspuns clar si implicit nu avem o solutie de gestionare eficienta a resurselor", a spus seful statului. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Traian Basescu:
Traian Basescu: "Marile acte de coruptie nu mai pot scapa nepedepsite"

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la bilantul SRI pe 2011, ca Romania este departe de a fi la cel mai ridicat nivel al coruptiei de dupa Revolutie. Marile acte de coruptie nu mai pot scapa nepedepsite, spune seful statului.

Directorul FBI, Robert S. Mueller, se intalneste la Bucuresti cu seful SRI, George Maior
Directorul FBI, Robert S. Mueller, se intalneste la Bucuresti cu seful SRI, George Maior

Anuntul a fost facut intr-un comunicat al Serviciului Roman de Informatii, care nu mai ofera insa si alte detalii. Astfel, nu se stie care este durata vizitei sefului FBI in Romania si nici daca va mai avea si alte intalniri.

Basescu i-a multumit sefului SRI ca a rezistat la incercarile de influenta
Basescu i-a multumit sefului SRI ca a rezistat la incercarile de influenta

Dupa ce a laudat activitatea SRI pe 2010, sustinand ca a fost cel mai bun an, presedintele Traian Basescu i-a multumit si directorului Serviciului, George Maior. Motivul: a rezistat la orice fel de incercare de influentare a numirilor in SRI.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.