Sistemul de vot care poate preveni fraudarea scrutinului in Romania. Cum va fi verificat fiecare alegator cand merge la urne
Romanii care vor merge la urne in data de 5 iunie vor fi verificati, in premiera, intr-un nou sistem informatic. Datele lor din buletin vor fi introduse intr-o aplicatie, care va arata daca alegatorii au mai votat sau nu, in acea zi.
Astfel, Biroul Electoral Central vrea sa previna votul ilegal. Cine pune stampila de doua sau chiar de mai multe ori risca pedeapsa cu inchisoarea.
In fiecare sectie de votare va exista cel putin un operator de calculator, care va verifica online, in timp real, daca alegatorul a mai trecut inainte pe la alta sectie si a votat.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternice în lume, a cărui președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
Daca sistemul informatic arata ca persoana respectiva si-a mai exercitat dreptul de a pune stampila pe numele unui candidat, ea va fi informata ca votul multiplu reprezinta o infractiune si se pedepseste cu inchisoarea, de la 6 luni la 3 ani, sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
In cazul in care alegatorul va insista in continuare sa voteze, presedintele biroului electoral va apela 112, ca sa i se faca legatura cu sectia de votare unde apare inscrisa persoana respectiva. Si ii va cere presedintelui acelei sectii sa confirme daca acelasi votant a semnat pe lista electorala permanenta, complementara sau suplimentara, dupa caz.
In cazul in care la sectia respectiva exista semnatura electorului, acesta isi va putea exercita dreptul la a doua sectie, doar dupa ce va completa un proces verbal prin care confirma pe propria raspundere ca nu a mai votat. In acest fel isi asuma si o posibila pedeapsa pentru frauda, daca in urma anchetelor se doveseste ca minte.
Daca o persoana figureaza ca a votat de doua sau mai multe ori, niciuna dintre optiuni nu se invalideaza. Ramane ca Biroul Electoral Central sa stabileasca daca rezultatul scrutinului a fost fraudat. Daca da, aceeasi institutie decide anularea rezultatului si reluarea alegerilor.
Pe 5 iunie, alegatorii romani vor primi trei buletine de vot pentru primari, consilieri locali si consilieri judeteni. Alegerile locale vor fi organizate intr-un singur tur de scrutin.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri, aplicatie, electorat, sistem de vot,
Dată publicare:
18-05-2016 19:31