Sistemul de vot care poate preveni fraudarea scrutinului in Romania. Cum va fi verificat fiecare alegator cand merge la urne

Ultimul update: Sambata 21 Mai 2016 07:25
Data publicarii: Miercuri 18 Mai 2016 19:31
Categorie: Politic

Romanii care vor merge la urne in data de 5 iunie vor fi verificati, in premiera, intr-un nou sistem informatic. Datele lor din buletin vor fi introduse intr-o aplicatie, care va arata daca alegatorii au mai votat sau nu, in acea zi.

Astfel, Biroul Electoral Central vrea sa previna votul ilegal. Cine pune stampila de doua sau chiar de mai multe ori risca pedeapsa cu inchisoarea.

In fiecare sectie de votare va exista cel putin un operator de calculator, care va verifica online, in timp real, daca alegatorul a mai trecut inainte pe la alta sectie si a votat.

Daca sistemul informatic arata ca persoana respectiva si-a mai exercitat dreptul de a pune stampila pe numele unui candidat, ea va fi informata ca votul multiplu reprezinta o infractiune si se pedepseste cu inchisoarea, de la 6 luni la 3 ani, sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

In cazul in care alegatorul va insista in continuare sa voteze, presedintele biroului electoral va apela 112, ca sa i se faca legatura cu sectia de votare unde apare inscrisa persoana respectiva. Si ii va cere presedintelui acelei sectii sa confirme daca acelasi votant a semnat pe lista electorala permanenta, complementara sau suplimentara, dupa caz.

Bernie Sanders si Hillary Clinton, cate o victorie in statele Oregon si Kentucky, la alegerile prezidentiale primare

In cazul in care la sectia respectiva exista semnatura electorului, acesta isi va putea exercita dreptul la a doua sectie, doar dupa ce va completa un proces verbal prin care confirma pe propria raspundere ca nu a mai votat. In acest fel isi asuma si o posibila pedeapsa pentru frauda, daca in urma anchetelor se doveseste ca minte.

Daca o persoana figureaza ca a votat de doua sau mai multe ori, niciuna dintre optiuni nu se invalideaza. Ramane ca Biroul Electoral Central sa stabileasca daca rezultatul scrutinului a fost fraudat. Daca da, aceeasi institutie decide anularea rezultatului si reluarea alegerilor.

Pe 5 iunie, alegatorii romani vor primi trei buletine de vot pentru primari, consilieri locali si consilieri judeteni. Alegerile locale vor fi organizate intr-un singur tur de scrutin.

Suspiciuni de coruptie in plina campanie electorala. Procurorii DNA au ridicat documente de la BEC

Suspiciuni de coruptie in plina campanie electorala. Procurorii DNA au ridicat documente de la BEC

liviu dragnea,

Strategia ”România 2040” ar urma să fie realizată de o comisie condusă de Dragnea. PNL: Trădează un mod de gândire bolnav

Organizaţia Femeilor Liberale: PSD-ALDE să înceteze a mai umili copiii pentru buna lor dispoziţie

Alina Gorghiu, despre mutarea ambasadei din Israel: O nouă pată pe imaginea ţării în lume

Platforma România 100: Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să transforme România într-un paradis penal

De ce nu s-a putut angaja Dacian Cioloș ca inginer și din ce bani a recunoscut că trăiește

Turcan: ”PNL crede doctrinar în definiția căsătoriei”. Reacție cu privire la mitingul anunțat de PSD

traian basescu

Băsescu: ”Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă”

Dăncilă confirmă că Guvernul a adoptat memorandumul privind Ambasada României din Israel. Ce îi transmite lui Iohannis

Dăncilă nu i-a răspuns lui Iohannis la telefon timp de 3 ore. ”Eram la Simfonia Lalelelor”

Dragnea susţine că politicile PSD nu sunt cauza inflaţiei, ci o "acţiune coordonată" a BNR, preşedintelui şi firmelor străine

Dragnea: ”Mă deranjează atitudinea preşedintelui”. Ce spune despre scăderea salariilor din sănătate

Liviu Dragnea neagă orice tensiune dintre el şi Viorica Dăncilă