Sinteza consultărilor de la Cotroceni. Iohannis cere rediscutarea legilor justiției, PSD și ALDE au opinii diferite

Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2018 19:38
Data publicarii: Miercuri 24 Octombrie 2018 18:17
Categorie: Politic

Reprezentanţii partidelor parlamentare au răspuns miercuri prezent, fără nicio excepţie, invitaţiei preşedintelui ţării la Palatul Cotroceni.

Reluarea procesului pentru legile justiţiei şi garantarea independenţei acesteia, au fost solicitările şefului statului. Klaus Iohannis le-a cerut liderilor să pună în acord legile, cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi a invocat necesitatea unui acord. Răspunsurile primite au fost diferite.

Legile justiţiei în forma actuală ar trebui modernizate, astfel încât să garanteze independenţa justiţiei, spune şeful statului. Pentru asta ar trebui refăcute.

”E nevoie de discuţii cu CSM, care garantează independenţa justiţiei, nu ca până acum când aceste avize ale CSM au fost constant ignorate. Este clar că avem nevoie de un acord între partidele parlamentare. Avem opinia finală a comisiei de la Veneţia, cel mai autorizat organ în materie de justiţie. Acele recomandări trebuie luate foarte în serios. Sunt recomandări pentru a ajuta România”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că nu îşi doreşte un pact între partide, dar consideră că liderii politici trebuie să cadă de acord pentru a nu provoca instabilitate.

”Sistemul de justiție trebuie să fie independent şi stabil. Pentru asta este nevoie de consens în parlament, nu cu mine. Eu doresc să le explic aceste lucruri fiindcă altfel aceste legi vor fi mereu modificate, vor genera instabilitate şi vor genera în final un sistem care nu va funcţiona optimal”, a mai spus președintele.

La ieşirea de la consultări, Liviu Dragnea a afirmat însă că nu e necesară reluarea procesului legislativ pentru legile justiţiei.

”Ne-a exprimat punctul lui de vedere în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie că avem ordonanţa 92 care cuprinde recomandări ale Comisiei de la Veneţia. Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă despre sistemul de justiție din România dacă nu dăm răspunsuri la nişte întrebări importante, dacă nu ţinem cont că trebuie să se stopeze abuzurile din România”, a declarat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea i-a lăsat lui Klaus Iohannis o listă cu 10 principii, prin care social democraţii cer respectarea Constituţiei, stoparea abuzurilor din justiţie, respectarea drepturilor fundamentale cum ar fi dreptul la un proces echitabil şi garantarea independenţei judecătorilor şi procurorilor.

”Dacă principiile vor fi însuşite de cineva sigur că putem discuta despre un pact pe o serie de acţiuni care să refacă încrederea în justiţie, care să garanteze că nu vor mai fi abuzuri şi nici asupra magistraţilor. Dar despre legile justiţiei se discută în Parlament. Nu putem să facem un pact pe fiecare lege”, a spus Dragnea.

Cei de la ALDE, partenerii de coaliţie ai PSD, s-au prezentat cu o propunere de acord şi consideră ca găsirea unui consens în parlament ar fi soluţia cea mai bună.

”Dacă vrem să calmăm lucrurile care au ecouri şi afară şi să nu fim într-o postură deloc convenabilă, aceasta ar fi o soluţie dezirabilă din punctul nostru de vedere”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

La rândul lor, cei din opoziţie, cer reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei.

''De doi ani obsesia lui Dragnea de a scăpa de puşcărie şi a ultrașilor din PSD şi ALDE de a controla justiţia a făcut un mare rău României. Este momentul ca partidele din jurul lui Dragnea să nu-i mai acorde susţinerea”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

''I-am transmis preşedintelui că am depus un proiect la Cameră pentru integrarea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi i-am cerut ca în privinţa remanierii guvernamentale să nu accepte un ministru al justiţiei care nu îşi asumă ferm adoptarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia”, a spus Dan Barna, președintele USR.

Şi liderii maghiari susţin îmbunătăţirea pachetului de legi ale justiţiei.

”Procedura parlamentară este modul în care trebuie făcute aceste modificări, dar dacă coaliţia doreşte, se poate face şi prin asumarea răspunderii în fata Parlamentului”, a spus Kelemen Hunor.

Ordonanţa de urgenţă prin care se modifică parţial legile justiei urmează să fie dezbătută în Parlament. De asemenea, Codul de Procedură Penală a fost declarat neconstituţional şi urmează să fie luat din nou în discuţie, iar Codul Penal este verificat de judecătorii CCR şi ar putea reveni în parlament.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Dragnea nu vrea să refacă legile justiției
Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Dragnea nu vrea să refacă legile justiției
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Eugen Tomac
Ce ar fi pățit profesorii români în Ungaria. Tomac: ”Sunt de-a dreptul șocat”
Tăriceanu, despre aderarea la spațiul Schengen: „Putea fi un obiectiv al președinției Consiliului UE”
Tăriceanu vrea să-i certe printr-o scrisoare pe liderii ALDE europeni, după rezoluție
Orban, despre închisoarea la domiciliu: ”PNL va ataca această lege idioată la CCR”
Iordache: „E incorect ca intrarea României în Schengen să fie condiţionată de MCV”
Băsescu acuză: "Acesta se numeşte jaf! Au săvârşit cea mai mare samavolnicie”
Ecaterina Andronescu
Iohannis a semnat decretul pentru numirea Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru al Educației
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”
Nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Ce cuvânt a folosit în loc de ”predicţii”. VIDEO