Consultările de la Cotroceni s-au încheiat. Dragnea nu vrea să refacă legile justiției

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele parlamentare pe tema legilor justiției, după ce Comisia de la Veneția a criticat dur schimbările făcute la codurile penale, dar și ordonanța care modifică legile justiției din România.

CITIȚI în acest articol - desfășurarea evenimentelor:

- Kelemen Hunor: Să luăm în serios raportul Comisiei de la Veneţia, dar haideţi să vedem ce rapoarte a dat Comisia de la Veneţia în ultimii ani
Dan Barna:
 USR vrea o dezbatere şi o mediere reală pentru o justiție independentă
- Ludovic Orban:
 Să se reia dezbaterile pe legile justiției. Să se țină cont de recomandările internaționale
- Călin Popescu Tăriceanu:
 Trebuie să cădem de acord asupra unei definiții a statului de drept
- Liviu Dragnea, după discuția cu Klaus Iohannis: ”I-am lasat un set de principii pe care le urmărim noi și 7 întrebări”
- Klaus Iohannis, înainte de consultările cu partidele: ”Eu nu vreau niciun pact cu PSD-ul” 
- Liviu Dragnea, înainte de consultări, despre un eventual pact: ”Nu aş vrea să stric surpriza".

Comisia de la Veneția a criticat dur schimbările făcute la codurile penale, dar și ordonanța care modifică legile justiției din România.

Mai mult, juriștii comisiei sunt de părere că întregul proces ar trebui reluat. Klaus Iohannis a cerut demisia ministrului Justiției Tudorel Toader, în contextul raportului devastator trimis de Comisia de la Veneția.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis: E neobişnuit ca PE să voteze o rezoluţie despre România înainte de preluarea președinției
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cronologia evenimentelor, miercuri, 24 octombrie - LIVE TEXT:

ora 18.15 Consultările de la Palatul Cotroceni s-au încheiat.

ora 17.30 Președintele UDMR Kelemen Hunor:

Toată lumea spune că trebuie să luăm în serios raportul, părerea Comisiei de la Veneţia. Sunt de acord, dar am o rugăminte. Haideţi să vedem ce rapoarte a dat Comisia de la Veneţia în ultimii ani şi să respectăm atunci toate aceste rapoarte, toate aceste sugestii, pentru că nu putem aplica dubla măsură. (...) Comisia de la Veneţia trebuie luată în serios şi când e vorba de legile justiţiei, şi când e vorba de Constituţie, şi când e vorba de statutul minorităţilor, ca să nu aibă cineva impresia că în România Comisia e folosită doar când cineva are un interes. Nu spun să începem cu raportul de acum 13 ani, dar să vorbim şi despre asta, Comisia de la Veneţia e aceeaşi”.

„Raportul Comisiei de la Veneţia are câteva caracteristici interesante. Faţă de alte rapoarte făcute de această Comisie, de această dată lipseşte o comparaţie între statele membre UE cum funcţionează justiţia. Ar fi fost bine şi o astfel de comparaţie, mai ales în ceea ce priveşte numirile magistraţilor.

Pe cele trei legi ale justiţiei, din opt punct sesizate, câteva au fost rezolvate prin OUG – nu vreau să discut dacă au fost rezolvate ok sau nu, dar sigur rămân în discuţie câteva aspecte, inclusiv pensionarea anticipată. Suntem deschişi la orice discuţie aceste subiecte, aceste teme, legate de legile justiţiei, dar trebuie văzut cum facem pentru ca independenţa justiţiei să nu fie afectată”.

Întrebat dacă este posibil un acord între partidele politice, liderul UDMR a spus că nu se poate în acest moment.

Credeţi că este posibil aşa ceva? Un acord, un pact are un rol dacă va fi respectat. (...) Măcar să stabilim că facem autostrăzi. Sau un pact pe educaţie. Ar fi vreo patru sau cinci domenii unde este nevoie să ajungem la un consens, dar am impresia că nu se poate acum”, a explicat liderul UDMR.

ora 17.15 Președintele USR Dan Barna:

"Avem un raport al Comisiei de la Veneţia foarte negativ (...) În acest context, considerăm că Preşedinţia României ar putea să fie o foarte bună cupolă pentru o dezbatere şi o mediere reală între magistraţi, între politicieni, între societatea civilă şi între cetăţenii României care îşi doresc cu adevărat în continuare o justiţie independentă şi funcţională".

ora 16.45 Președintele PNL Ludovic Orban:

- În reluarea dezbaterilor să se țină cont de recomandările formulate de Comisia de la Veneția, de deciziile Curții Constituționale în privința codului de procedură penală și în privința codului penal.

De asemenea, să se țină cont de toate tratatele la care România este parte, de obligațiile internaționale ale României, să se țină cont de standardele internaționale în materie de organizarea justiției la nivelul Uniunii Europene și de asemenea să existe o voință politică extrem de clară privind asigurarea independenței justiției, privind accesul neîngrădit al cetățeanului la actul de justiție, privind respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale României.

- România este într-un punct de cotitură. De 2 ani de zile, obsesia lui Dragnea de a scapă de pușcărie și obsesia ultrasilor din PSD și ALDE de a controla justiția a făcut un rău imens României

- În funcție de modul în care România își va exercita această președinție a Consiliului UE România își va continuă drumul european sau dacă cei care au siluit legislația și independența justiției, cei care și-au bătut joc de toate punctele de vedere și avertismentele externe, există riscul că România să sufere și ca cetățenii români să fie sancționați pentru prostiile și actele de rea credință.

- Este momentul ca partidele care alcătuiesc majoritatea parlamentară să abandoneze barca lui Dragnea.

ora 16.15 Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu:

- Discuțiile trebuie să pornească de la câteva premise prezentate președintelui: să cădem de acord asupra unei definiții a statului de drept. Statul de drept se bazează pe un set de norme, legi și instituții care asigura liberatile individuale. De aici plecăm mai departe. Nu funcția represivă, ci modul în care apărăm cetățenii de abuzuri.

- Comisie de adevăr și reconciliere care să aducă la lumină aspecte despre abuzurile din ultimii ani.

- Să discutăm despre protocoale.

- Cred că pentru o perioadă, atâta vreme cât justiția nu revine în normalitate va trebui să acceptăm ideea unui ministru independent politic, un tehnocrat de prestigiu, care să asigure conducerea ministerului Justiției, astfel încât să scoatem justiția de sub orice formă de ingerință politică. 

- Și nu în ultimul rând, acceptarea din partea lor a necesității unei colaborări oneste cu instituțiile europene, fie că vorbim de Comisia Europeană, fie că vorbim de Comisia de la Veneția, astfel încât să dăm asigurări și opiniei publice din România, dar și partenerilor noștri străini că lucurile pot fi gestionate în mod corect. 

- Nu discutăm aici despre problemele alianței de guvernare.

ora 15.45 Președintele PSD Liviu Dragnea:

- A fost o discuție pot zice relativ așezată. Domnul președinte ne-a exprimat punctul său de vedere despre legile Justiției, că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, există OUG 82 în Parlament, care cuprinde o mare parte dintre recomandările Comisiei de la Veneția. OUG a fost propusă de ministrul Toader în urma întâlnirilor cu Comisia de la Veneția.

- Nu am respins niciodată o discuție despre justiție, dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat. Am decis din 2016 să nu facem greșeala să ne facem că nu vedem abuzurile la care sunt supuși cetățenii. Nu putem să ne facem că nu există protocoalele secrete, înțelegeri neconstituționale, nelegale, care au alimentat organizații oculte.

- I-am lasat un set de principii pe care le urmărim noi. I-am lasat si un set de întrebări.

ora 15.00 Președintele Klaus Iohannis face o scurtă declarație de presă înainte de consultările cu partidele:

Începem o rundă de consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare. I-am invitat pentru a discuta despre legile justiției. Este evident că legile justiției, în forma în care sunt ele valabile astăzi, trebuie regândite și trebuie modernizate, îmbunătățite. Este clar că, aici, obiectivul, cel puțin obiectivul meu, este să ajungem să avem legile corectate și să garantăm independența justiției. Pentru asta este, cu siguranță, nevoie de mai multe lucruri. 

În primul rând, este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiției, dar nu oricum. Este nevoie de o legiferare responsabilă, o legiferare transparentă, o legiferare care duce la modernizarea reală a legislației în materie. Pentru asta, este nevoie de discuții, este nevoie de transparență, este nevoie de discuții cu CSM, care garantează independența justiției și nu ca până acum, când aceste avize ale CSM au fost constant ignorate. Este nevoie de consultări cu toți partenerii din sistem, iar pe partea politică este clar că avem nevoie de o înțelegere, un acord între partidele parlamentare, pentru a relua acest ciclu legislativ și pentru îmbunătăți legislația. Avem, de curând, opinia finală a Comisiei de la Veneția, cel mai autorizat organ în materie de justiție. Acele opinii, acele recomandări ale Comisiei de la Veneția trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări ale specialiștilor, sunt recomandări gândite pentru a ajuta România. Aceste recomandări sunt gândite pentru a ne ajuta. Este nevoie de citirea cu atenție și ele trebuie luate în seamă.

Jurnalist: S-a discutat mult despre un pact...

Președintele României, Klaus Iohannis: Știți ce? Eu nu vreau niciun pact cu PSD! Nu despre asta vorbim, nu știu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înțeles greșit ce se întâmplă aici. Eu îmi doresc ca în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alții. Eu îmi doresc ca ei să se înțeleagă între ei, să se reia discuțiile pe legile justiției într-o formă considerabil îmbunătățită, ca la final să avem legi care realmente ajută sistemul de justiție din România. Cred că ceea ce s-ar putea obține, și sper să obțin acest lucru, este o înțelegere politică între partidele politice!

Jurnalist: Care să cuprindă ce?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sistemul de justiție trebuie să fie independent și trebuie să fie stabil. Pentru aceasta, mai devreme sau mai târziu, este nevoie de consens, este nevoie de consens în Parlament, nu cu mine. Eu doresc să le explic acest lucru. Este nevoie de consens fiindcă altfel aceste legi vor fi mereu și mereu modificate, vor genera instabilitate și vor genera, în final, un sistem care nu funcționează optimal. Deci, ceea ce avem noi acum sunt legi care nu funcționează bine. Ați observat că după ce le-am promulgat, deja Guvernul a dat ordonanțe de urgență, și acestea foarte discutabile din punct de vedere constituțional, fiindcă legile așa cum au ieșit din Parlament pur și simplu nu sunt aplicabile.

Mai vorbim după finalizarea discuțiilor! 

ora 12.10 Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat că va merge la ora 15.00 la Cotroceni, la consultările cu partidele, convocate de Klaus Iohannis, iar din delegație vor face parte: Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Șeban Nicolae și Eugen Nicolicea.

Întrebat dacă, în cazul în care şeful statului va prezenta 'un pact pentru justiţie', PSD va semna acest document, Dragnea a răspuns: "Mă abţin, aş vrea să discut după, că nu aş vrea să stric surpriza".

ora 10.30 Liderul PSD Vrancea Marian Oprișan, înainte să intre la ședința BPN a PSD în care se ia o decizie în privința participării la consultprile de la Cotroceni: 

Povestea cu pactul pe care ar putea să-l propună președintele, după părerea mea este o chestiune absolut neserioasă. Justiția din România trebuie să fie independentă, iar în justiția dion România nu trebuie să se mai comită abuzuri.

Asta trebuie să fie grija statului român, a șefilor instituțiilor statului, în așa fel încât cetățenii României să aibă parte de o justiție dreaptă.”

"Toţi miniştrii Cabinetului trebuie să iasă public şi să explice măsurile bune pe care le-au luat, măsuri care sunt de natură ca cetăţenii României să aibă o viaţă mai bună. Cei care nu comunică nu au ce să caute în funcţii guvernamentale, pentru că în primul rând calitatea de ministru este o calitate politică care e de natură să aducă de fiecare dată în faţa cetăţenilor măsurile pe fiecare domeniu pe care îl conduce un ministru", a afirmat Oprişan.

Întrebat dacă Paul Stănescu a comunicat bine, Oprişan a spus: "În opinia mea, nu, nu a comunicat deloc. Este colegul meu, este om destoinic, un preşedinte de Consiliu Judeţean bun, dar la capitolul comunicare în ceea ce priveşte activitatea MDRAP aceasta nu a existat".

"Olguţa Vasilescu este un om foarte determinat", a adăugat el, întrebat dacă Lia Olguţa Vasilescu ar un ministru mai bun al Dezvoltării decât Paul Stănescu.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Tăriceanu, despre consultările cu Iohannis: Mi-aş dori să găsim un teren comun de discuţii
Tăriceanu, despre consultările cu Iohannis: Mi-aş dori să găsim un teren comun de discuţii

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că va merge miercuri la întâlnirile iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni şi că şi-ar dori să găsească un teren comun de discuţii şi de înţelegere.

Iohannis: E neobişnuit ca PE să voteze o rezoluţie despre România înainte de preluarea președinției
Iohannis: E neobişnuit ca PE să voteze o rezoluţie despre România înainte de preluarea președinției

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că este extrem de neobişnuit ca Parlamentul European să dezbată o rezoluție cu privire la România cu doar o lună înainte de preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE.

Iohannis: Nu sunt pregătit pentru nimic în lume să-mi cobor standardele privind justiţia
Iohannis: Nu sunt pregătit pentru nimic în lume să-mi cobor standardele privind justiţia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la conferinţa comună cu preşedintele PE, Antonio Tajani, că va colabora instituţional cu Guvernul Dăncilă pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Discursul lui Iohannis în Parlamentul European: Românii și-au făcut auzită vocea ca să apere statul de drept
Discursul lui Iohannis în Parlamentul European: Românii și-au făcut auzită vocea ca să apere statul de drept

Românii sunt conectaţi activ la valorile civice şi au dovedit acest lucru când a fost nevoie să apere statul de drept şi democraţia, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, în plenul Parlamentului European.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.