Sindicaliștii din Sănătate: ”Șpaga nu este o problemă a sindicatelor, ci a Guvernului”


Ultimul update: Miercuri 09 Ianuarie 2019 11:31
Data publicarii: Miercuri 09 Ianuarie 2019 11:30
Categorie: Stiri Politice
targă spital

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a transmis, miercuri, că este de aşteptat ca autoritatea şi eficienţa Guvernului în lupta împotriva „şpăgilor din sănătate” să fie mult diminuate”.

Sindicaliştii afirmă că şpaga nu este o problemă a sindicatelor, ci a Guvernului.

”Federaţia „Solidaritatea Sanitară” nu a susţinut şi nu susţine practica plăţilor informale din sistemul sanitar, încurajând respectarea normelor deontologice de către membrii săi de sindicat. De asemenea, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” respinge în mod categoric condiţionarea actului medical, această practică fiind incompatibilă cu calitatea de salariat în sistemul public de sănătate. În acelaşi timp, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că aducerea în discuţie a problemei plăţilor informale în momentul negocierilor pe tema perturbărilor pe care le-a introdus OUG nr. 114/2018 în sistemul de salarizare, are ca singur scop încercarea de a abate atenţia de la problemele salariale cu care se confruntă salariaţii din sănătate”, au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.

Aceştia precizează că nu au competenţe legale de control şi sancţiune în privinţa plăţilor informale sau a condiţionării actului medical.

”Discuţiile despre implicarea organizaţiilor sindicale în controlul ce vizează rezolvarea problemei „şpăgilor din sănătate” dovedesc o neînţelegere a rostului de apărător al intereselor salariaţilor pe care-l au organizaţiile sindicale, reamintindu-ne de tristul episod al judecării soţilor Ceauşescu, în cadrul căruia avocatul acestora s-a transformat în acuzator”, au mai scris sindicaliştii în document.

Potrivit acestora, încercarea de-a aduce în discuţie necesitatea implicării sindicatelor în problema „şpăgilor din sănătate” ”dovedeşte eşecul instituţiilor din sectorul sanitar abilitate legal în acest domeniu, începând cu diferitele comitete şi comisii create la nivelul unităţilor ca parte a unor strategii de luptă şi continuând cu diferitele autorităţi din subordinea MS”.

”Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că impactul negativ cel mai mare atât asupra pacienţilor cât şi asupra salariaţilor îl are corupţia dezvoltată în jurul gestionării fondurilor publice din sănătate, ea determinând o continuă diluare a resurselor pentru tratarea pacienţilor. Notorietatea situaţiilor descoperite la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate constituie un argument suficient pentru a determina Ministerul Sănătăţii la o corectă ierarhizare a intervenţiilor împotriva şpăgilor din sănătate”, mai spun sindicaliştii.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că, din strategia de acţiune pentru descurajarea plăţilor informale, trebuie să facă parte asigurarea resurselor necesare pentru tratamentul pacienţilor.

”Reamintim opiniei publice că problema plăţilor informale are două dimensiuni: problemele deontologice ale câtorva dintre salariaţi şi problemele deontologice ale unora dintre pacienţi sau aparţinători, cel mai adesea prilejuite de insuficienţa resurselor”, mai spun sindicaliştii.

Aceştia afirmă că preocuparea Ministerului Sănătăţii pentru problema „şpăgilor din sănătate” este legitimă.

”Însă, ea nu poate fi redusă la problema plăţilor informale pe care se consideră că le primesc unii dintre salariaţi, aceasta fiind doar o mică parte a problemei. În condiţiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituţiilor responsabile de sancţionarea corupţiei, scăparea marilor corupţi din politică pârând să fie preocuparea fundamentală a celor aflaţi la putere, este de aşteptat ca autoritatea şi eficienţa Guvernului în lupta împotriva „şpăgilor din sănătate” să fie mult diminuate, „marile şpăgi” (cele care afectează cel mai grav sistemul) fiind de fapt conectate la acest spaţiu al politicii”, mai spun sindicaliştii.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că Ministerul Sănătăţii, înainte de a descrie plăţile informale ca fiind un fenomen naţional, este obligat să desfăşoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei (şi a soluţiilor posibile).

”Cercetările desfăşurate de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea” au sugerat absenţa problemei plăţilor informale în cazul salariaţilor din sistemul sanitar românesc care ajung să lucreze în sistemele de sănătate occidentale. Cu alte cuvinte, în cazul profesioniştilor din sistemul de sănătate românesc care migrează pentru muncă în sistemele de sănătate din alte state UE (în special) nu există reclamaţii privind practica plăţilor informale sau condiţionarea actului medical în acele sisteme de sănătate. În aceste condiţii este evident că problema „şpăgilor din sănătate” nu este una a salariaţilor din sănătate (dacă ar fi aşa ei ar continua o astfel de practică oriunde s-ar duce), ci a modului în care este structurat sistemul”, au mai scris sindicaliştii în comunicat.

Potrivit acestora, ”soluţia problemei n-o constituie demonizarea salariaţilor, ci regândirea sistemului”.

 

Sursa: StirilePROTV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Ionuț Mărieș - MasterChef 2019

I s-a spus că nu este potrivit la niciun job, însă a decis să vină la MasterChef. Ionuț a pregătit o farfurie inedită care l-a făcut pe chef Chelaru să zică:"Ce-ai făcut măi Ionuțe? Ce-a fost în capul tău?"


06:22
Mihai Pencea și Daniel Horvat - MasterChef 2019

Daniel și Mihai au gătit niște preparate îndrăznețe și vor să demonstreze că sunt demni de bucătăria MasterChef. "Întâi și întâi, acest preparat merge cu o palincă!"


03:41
Andreea Dos Santos - MasterChef 2019

Încă un șort de aur! Andreea Dos Santos i-a încântat pe cei trei jurați cu o rețetă deosebită și a scăpat de proba eliminatorie


06:49
Jeremy Besadoux - MasterChef 2019

Se distrează la locul de muncă și vrea să se simtă bine și la MasterCheF. Cu origini din Franța, Jeremy a pregătit o farfurie mediteraneană


06:16
Giani l-a vândut pe Labuș

02:50
Daniela Lupu - MasterChef 2019

"Cofetăria înseamnă relaxare pentru mine". Cu acest principiu, Daniela i-a relaxat și pe cei trei jurați cu un desert apetisant.


06:59
Profu' face pe babysitterul

02:30
Celentano l-a făcut fericit pe Firicel

03:03
"Tu crezi că ăștia-s proști sau fac mișto de noi?"

04:45
Cel mai bogat tânăr român, Sebastian Dobrincu, se lansează în muzică. Marius Moga i-a scris prima piesă

17:44
dan barna
Primul lucru pe care l-ar face Dan Barna dacă ar deveni președintele României
Macron şi Cioloş, discuții despre echipa Von der Leyen: ”Nu dau niciun cec în alb”
Teodorovici vrea impozitarea pensiilor speciale. Foștii președinți ar putea fi vizați
PSD continuă să tragă de timp în privința abrogării legii recursului compensatoriu
Fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale
Birchall: Grupul de lucru din Ministerul Justiției nu susține funcționarea Secției Speciale
Stelian Ion
Stelian Ion: Ar fi bine ca Nicuşor Dan să fie singurul candidat al Opoziţiei
Premierul Viorica Dăncilă începe, duminică, o vizită în Statele Unite ale Americii
Discuții aprinse între Dăncilă și Teodorovici. Ministrul de Finanțe nu cedează
Comisia juridică din Senat a votat împotriva ridicării imunităţii senatorului PSD Bodog
Iohannis le-a transmis foștilor deținuți politici că are ”o constatare mai puțin plăcută”
Întâlnire la Parlament între USR, PMP, UDMR şi minorităţi pe tema moţiunii de cenzură