Dupa decizia CCR privind validarea referendumului, USL vrea ca votul sa dureze doua zile
Parlamentarii vor fi chemati din vacanta saptamana viitoare ca sa modifice legea referendumului. Alesii trebuie sa tina cont de decizia Curtii Constitutionale, care a precizat ca scrutinul va fi validat doar daca la urne vin cel putin 9 milioane de romani
Pentru a evita absenteismul, cei de la USL ar vrea ca votul sa se desfasoare doua zile - si sambata, si duminica, 29 iulie.
Printr-o scrisoare deschisa, adresata lui Crin Antonescu, Victor Ponta si sefilor celor doua camere ale Parlamentului, presedintele suspendat Traian Basescu a cerut "clarificarea imediata" a regulilor referendumului si conditiile pentru validarea lui.
Si Parlamentul, dar si Guvernul - prin Ordonanta de Urgenta - au decis ca demiterea presedintelui poate fi facuta cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la urne, indiferent de numarul lor. Nu de aceeasi parere au fost si magistratii de la Curtea Constitutionala, care au hotarat ca referendumul va fi validat numai daca voteaza cel putin 50% plus unul dintre romanii cu drept de vot. Asa ca parlamentarii trebuie sa modifice acum legea referendumului. In aceste conditii, liderii USL ar vrea doua zile pentru vot.
Imediat, cei din opozitie au spus ca un asemenea demers nu ar face dacat sa atraga si mai mult criticile Uniunii Europene.
"Daca vor un referendum care sa se prelungeasca pana in clipa in care obtin un vot in plus contra lui Basescu, s-o faca. Dar asta va insemna scoaterea noastra definitiva din peisajul democrativ european", a declarat vicepresedintele PDL Cristian Preda.
Ministrul de Interne admite ca banii alocati pentru acest scrutin - cele 95 de milioane de lei - n-ar ajunge pentru un referendum de doua zile.
Iar Ministerul de Externe a anuntat ca, pentru acest referendum, vor fi organizate 150 de sectii de votare in strainatate, in conditiile in care la prezidentialele din 2009 au fost 294.
Imediat, presedintele suspendat Traian Basescu a cerut puterii sa clarifice regulile de desfasurare a referendumului, precum si mentinerea numarului sectiilor de votare din strainatate din 2009.
Modificarea legii referendumului ar putea fi votata, luni, de senatorii convocati in sesiunea extraordinara. Alesii trebuie sa puna textul actului normativ in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Apoi vor fi chemati din vacanta si deputatii pentru a vota aceasta lege.