Proiectul prin care este aprobata OUG 14, avizata cu scandal la Senat. Reprezentanta Parchetului data afara de Serban Nicolae

Ultima actualizare: 16-02-2017 07:18
reprezentanta parchet data afara din Comisia Juridica

Senatorii din comisia juridica au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2017 prin care a fost abrogata controversata OUG 13/2017.

De asemenea, au admis doua amendamente formulate de USR prin care au fost puse in acord doua articole din OUG 14 cu deciziile Curtii Constitutionale (CCR). In timpul dezbaterilor, presedintele comisiei, social-democratul Serban Nicolae, a dat-o afara din sala pe reprezentanta Parchetului General, careia i-a reprosat ca a venit neinvitata la comisie, apoi a avut un schimb dur de replici cu senatoarea PNL Alina Gorghiu, relateaza news.ro.

Raportul favorabil a fost dat cu unanimitate de voturi, toti membrii comisiei juridice fiind de acord cu adoptarea OUG 14. Comisia juridica a adoptat si doua dintre amendamentele depuse de USR pentru a armoniza Codurile penale cu deciziile Curtii Constitutionale.

Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedura penala declarat neconstitutional de catre CCR anul trecut (decizia 586/2016) si a fost introdusa posibilitatea recuperariiprejudiciului prin intermediul unei actiuni civile in cazul in care intervine prescriptia raspunderii penale. Un alt articol din Codul de procedura penala amendat de comisia juridica a Senatului pentru a fi pus in acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care priveste controlul judiciar. CCR a statuat ca prevederile acestui articol sunt constitutionale in masura in care prelungirea masurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) si alin. (3) din Codul de procedura penala. Proiectul de aprobare a ordonantei va ajunge, marti, in sedinta de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputatilor, care este forul decizional in acest caz. In cadrul sedintei comisiei juridice, senatorii PNL si cei ai USR au propus si respingerea OUG 13, la pachet cu aprobarea OUG 14.

”E important sa le discutam impreuna, existand un risc destul de mare sa dam un semnal prost daca am discuta azi exclusiv OUG 14. Exista o temere reala ca, adoptandu-se exclusiv OUG 14, creem sau lasam o bresa pentru a putea fi activate ulterior dispozitiile OUG 13”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Fosta sefa a liberalilor a fost sustinuta de senatorul USR, George Drica. ”Imbratisam acelasi punct de vedere, aceste ordonante sa mearga impreuna si sa ajunga impreuna la vot. Daca se doreste rezolvarea acestei probleme si dorim sa stingem definitiv aceasta situatie, e musai sa respingem OUG 13 si sa discutam pe OUG 14. Daca lasam OUG 13 in procedura parlamentara si votam exclusiv OUG 14, riscam sa deschidem o cutie a pandorei”, a declarat senatorul USR.

Presedintele comisiei juridice, social-democratul Serban Nicolae, s-a opus insa discutarii OUG 13 la pachet cu OUG 14, iar colegii sai de la PSD si ALDE i-au urmat exemplul. Propunerea PNL si USR a cazut la vot, cinci senatori (PNL, USR si UDMR) pronuntandu-se pentru discutarea la pachet a celor doua ordonante, iar restul de sase (PSD si ALDE) s-au abtinut.

In timpul dezbaterilor asupra OUG 14, presedintele comisiei, social-democratul Serban Nicolae, a dat-o afara din sala pe reprezentanta Parchetului General, careia i-a reprosat ca a venit neinvitata la comisie, apoi s-a angajat intr-un schimb dur de replici cu senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Scandalul in comisia juridica a izbucnit imediat ce rezentanta Parchetului General a luat cuvantul, la cererea Alinei Gorghiu, asupra unui amendament din legea de aprobarea a OUG 14. Presedintele Comisiei, Serban Nicolae, i-a atras acesteia atentia ca nu a fost invitata si ca nu are voie sa vorbeasca.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO