Senatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc în prima sesiune ordinară a anului. Ce nemulțumiri sunt legate de Legea bugetului

×
Codul embed a fost copiat

După o lună de vacanță, parlamentarii s-au întors luni la muncă. Atât Camera Deputaților, cât și Senatul încep sesiunea parlamentară, iar cel mai așteptat proiect este bugetul de stat.

Pe lista de priorități legislative sunt mai multe promisiuni electorale.

Este prima zi a sesiunii ordinare, iar înainte de prima ședință a fost o reuniune a liberalilor, iar pe ordinea de zi a fost și Legea bugetului de stat.

Este proiectul pe care întreg Parlamentul ar trebui să-l dezbată în zilele următoare, iar dacă este să ne luăm după declarațiile din trecut ale liberalilor această lege ar fi trebuit să fie deja în Parlament, iar atunci când social-democrații se aflau la guvernare, liberalii le cereau să vină mai repede cu acest proiect.

Deși premierul Florin Cîțu a spus anul trecut că la începutul sesiunii că astăzi vom avea în Parlament Legea bugetului de stat liberalii nu au convenit încă asupra textului.

Citește și
Florin Cîțu
Cîţu a anunțat data la care va fi prezentat bugetul în Parlament şi exclude o asumare a răspunderii

Luni dimineață premierul a spus că trebuie să mai așteptăm puțin, fără să definească ”puținul”.

Florin Cîțu a spus însă că își dorește reforme în mai multe instituții, nu mai vrea să aloce fonduri agențiilor din subordinea sa fără să știe câți angajați sunt și care sunt atribuțiile fiecăruia.

Sunt mai multe nemulțumiri, potrivit unor surse politice, în privința fondurilor pe care fiecare ministru vrea să le aloce.

Potrivit unor surse, miniștrii USR și-ar fi dorit să primească în acest an mai mulți bani decât în anii trecuți, dar Florin Cîțu le-a spus că trebuie să se încadreze într-un deficit mai mic de 7%.

Sunt discuții asupra bugetului de stat, însă sunt și alte proiecte asupra cărora aleșii trebuie să se aplece în perioada următoare.

Cei de la USR, de pildă, insistă mult pe desființarea secțiilor speciale, vor ca atât liberalii, cât și cei de la UDMR, să convină să se renunțe în perioada următoare să renunțe la pensiile ce li se cuvin parlamentarilor.

Aici avem însă o discuție în interiorul coaliției, întrucât UDMR nu vrea să se renunțe la pensiile speciale ale primarilor.

De asemenea, ar trebui ca în perioada următoare Parlamentul să abroge toate modificările pe care PSD le-a lăsat în sertare privind legile justiției, să adopte cele două initiative aduse de ministrul Justiției, Stelian Ion, privind desființarea Secției Speciale a magistraților.

Sunt miniștri care au propus o reformă profundă a legilor Educației și a Sănătății.

 

Se alege noua componență a Biroului permanet a Senatului

 

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, luni, prima sesiune parlamentară ordinară a anului.

Convocarea celor două Camere ale Parlamentului a fost făcută în temeiul prevederilor art. 66 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, precum şi ale art. 83 din Regulamentul Senatului, respectiv ale art. 34 lit. a) din Regulamentul Camerei de preşedinţii acestor foruri legislative Anca Dragu şi Ludovic Orban.

De la ora 13.00, sunt programate şedinţe ale Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei, iar de la ora 15.00 vor avea loc şedinţele de plen.

Potrivit programului, în prima şedinţă la Senat se alege noua componenţă a Biroului permanent - vicepreşedinţii, secretarii, chestorii.

Noul Parlament a fost constituit la sfârşitul anului trecut, în urma alegerilor care au avut loc în 6 decembrie.

Prioritatea sesiunii parlamentare este adoptarea proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că proiectele vor fi finalizate de Guvern şi depuse la Parlament la începutul sesiunii, menţionând că se doreşte adoptarea bugetului prin dezbateri parlamentare şi nu prin asumarea răspunderii Executivului, cum s-a întâmplat anul trecut.

 

Ce alte priorități au parlamentarii

 

Liderii partidelor aflate în coaliţia de guvernare au anunţat că între priorităţi se află şi respingerea propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale.

Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, săptămâna trecută, un raport de respingere a acestor propuneri legislative, urmând ca plenul să dea un vot şi, ulterior, proiectele să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

Preşedinte Senatului, Anca Dragu, a menţionat mai multe iniţiative legislative, printre care accesul la finanţare pentru companii, extinderea programului pilot "Masa caldă" pentru elevi, protejarea persoanelor vulnerabile.

Dragu şi-a exprimat susţinerea pentru constituirea unor comisii parlamentare speciale care să se ocupe de rapoartele Curţii de Conturi, respectiv de analizarea aspectelor legate de procesul electoral din România şi de inechităţile din sistemul de pensii.

 

Citește și...
Premierul Florin Cîţu: Propunem ca bugetul să fie votat în Parlament pe 4 februarie
Premierul Florin Cîţu: Propunem ca bugetul să fie votat în Parlament pe 4 februarie

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că Executivul a început pregătirea pentru bugetul anului 2021.

Cîţu a anunțat data la care va fi prezentat bugetul în Parlament şi exclude o asumare a răspunderii
Cîţu a anunțat data la care va fi prezentat bugetul în Parlament şi exclude o asumare a răspunderii

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că bugetul va fi prezentat în Parlament spre sfârşitul lunii ianuarie şi nu se gândeşte la o asumare a răspunderii pentru acesta, scrie News.ro. 

Cum vor fi împărțite comisiile din Senat și Camera Deputaților
Cum vor fi împărțite comisiile din Senat și Camera Deputaților

Componenţa comisiilor parlamentare a fost adoptată, marţi, în unanimitate, în şedinţa de plen a Senatului.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.