Senatul a respins inlocuirea termenului 'rom' cu 'tigan'
UPDATE: Disputa pentru schimbarea termenului de "rom" in "tigan" nu s-a incheiat. Miercuri, dupa discutii incinse, plenul Senatului a respins legea initiata de deputatul Silviu Prigoana.
In timp ce unii parlamentari au sustinut ca tiganii ne strica imaginea printre straini, altii cred ca numele unei etnii nu poate fi schimbat printr-o lege.
Cu cateva zile inainte, senatorii din comisiile pentru drepturile omului si egalitate de sanse adoptasera un raport favorabil legii. Argumentul a fost ca strainii confunda termenul de "rom" cu roman sau Romania. Si-au sustinut ideea si astazi.
"Eu consider ca termenul de tigan este corect. Este vorba de recastigarea demnitatii nationale pentru poporul roman. Poporul roman este discriminat in acest moment", a declarat Emilian Francu, senator PNL.
"Acesti cetateni prin comportamentul lor aduc prejudicii de imagine. Asta se rasfrange negativ asupra tarii noastre", a spus si Cristian Radulescu, senator PD-L.
S-au izbit insa de cei care cred ca schimbarea denumirii nu se impune, si asta pentru ca problemele cu care se confrunta comunitatea roma vor ramane aceleasi.
Mai multi senatorii PNL, prin intermediul lui Teodor Melescanu, s-au pronuntat impotriva propunerii legislative a lui Prigoana. De asemenea, UDMR s-a declarat impotriva initiativei lui Prigoana, considerand-o "total neavenita".
In cele din urma, legea a fost respinsa cu 27 de voturi pentru 51 impotriva si cinci abtineri.
Soarta acestui proiect legislativ va fi hotarata insa de Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din "rom" in "tigan", bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane, precum si pe faptul ca acesta este termenul folosit in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.
Basescu: Nu voi promulga legea schimbarii denumirii de rom in tigan