Protest cu maturi si linguri de lemn impotriva denumirii de "tigan"

Ultima actualizare: 28-10-2012 11:38

"Me sem rom!", in traducere "Eu sunt rom!". Asa au strigat in fata Guvernului mai multe ONG-uri care sunt impotriva schimbarii denumirii oficiale din "rom" in "tigan". 


La fel de multe sunt insa si vocile venite din randul comunitatilor care nu se simt jignite de modificarea propusa. Este vorba despre o initiativa parlamentara a deputatului Silviu Prigoana care a reusit sa starneasca reactii pro si contra din partea oamenilor de rand, politicienilor, academicienilor si istoricilor.

Cu maturi din nuiele si linguri de lemn, reprezentantii a sase ONG-uri s-au strans in fata Palatului Victoria. Au vrut sa arate ca sunt nemultumiti de apelativul "tigan" care, spun ei, provine din greaca si inseamna "pagan" sau "impur".

Insa comunitatile din tara nu par deranjate de posibila schimbare.

Initiatorul legii, Silviu Prigoana, sustine ca legea i-a fost ceruta. "Am facut legea la solicitarea tiganilor din Ardeal. Ei au venit la mine si mi-au cerut asta!", spune Prigoana.

Potrivit unora dintre istorici, denumirea de "tigan" a fost data de europeni in sens peiorativ la aducerea romilor din India, in jurul anului 1000, ca robi ai statului, bisericii si boierilor.

Oricum, ultimul cuvant in aceasta disputa il va avea Parlamentul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO