Senat: Functionarii care nu vorbesc romaneste ar putea fi sanctionati cu desfacerea contractului

22-05-2012 07:22

Senatul Romaniei

Senatul a adoptat, luni, o lege care prevede desfacerea contractului de munca pentru salariatii din institutii, autoritati publice si alte unitati bugetare care refuza sa vorbeasca limba romana.

De asemenea, sunt sanctionati cei care insulta in public, distrug sau inlatura o emblema, un drapel, insigna sau alt simbol al statului. Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 53/2003 - Codul Muncii apartine deputatului independent Daniel Oajdea.

Proiectul mentioneaza ca incadrarea salariatilor la institutiile, autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz, si cu indeplinirea conditiilor de baza ca orice persoana angajata pe teritoriul Romaniei sa cunoasca limba romana scris si vorbit.

Orice persoana care constata ca in aceste institutii sunt angajate persoane care nu cunosc limba romana se poate adresa cu o sesizare scrisa institutiei in cauza sau celor ierarhic superioare prin care se semnaleaza acest lucru, persoanele nominalizate urmand sa fie examinate in maximum 15 zile de la depunerea sesizarii, se mai arata in proiect.

Initiatorul mai stipuleaza obligatia ca Ministerul Educatiei sa elaboreze un ghid care sa cuprinda nivelurile de cunoastere a limbii romane, in baza caruia se va face evaluarea angajatilor, Oajdea aratand ca este necesara instituirea unei baze unitare privind evaluarea nivelului de cunoastere a limbii romane pentru a preveni deficientele de comunicare intre angajatii statului si cetatenii sai.

"Pe teritoriul Romaniei toti angajatii statului trebuie sa cunoasca limba romana la nivelul B sau C, in functie de pozitia ocupata", precizeaza deputatul in expunerea de motive.

El precizeaza ca proiectul nu aduce atingere minoritatilor din Romania si nu afecteaza sau restrange drepturile legitime ale acestora.

Comisia pentru munca a adoptat un raport negativ la acest proiect, argumentand ca, pentru categoria de angajati vizata, cunoasterea limbii romane este o conditie generala prealabila obligatorie pentru a participa la concurs sau examen in vederea incadrarii in munca la o autoritate sau institutie publica.

Proiectul va fi transmis, in forma propusa de initiatori, Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26