Votul prin ridicarea de maini ar putea fi eliminat si inlocuit cu votul electronic, la Camera

Dată publicare: 20-03-2012 07:46
Dată actualizare: 28-09-2012 15:46


Parlament

Deputatii analizeaza in aceasta perioada cateva propuneri de schimbare a Regulamentului. Printre acestea se numara eliminarea votului prin ridicarea mainilor si inlocuirea condicii de prezenta cu un sistem electronic.

Potrivit liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, prezenta parlamentarilor in comisii se va face tot electronic si va disparea atat "votul cu mana", cat si votul "la doua maini".

"Nu va mai fi nici vot la doua maini, nu va mai fi nici vot cu mana. Va fi numai vot electronic", a explicat Toader. El a remarcat ca, de cand au fost sanctionati deputatii care au votat la doua maini cu suspendarea pe o zi, aceasta situatie nu s-a mai repetat. "Ia, uitati-va de cand i-am sanctionat pe colegii nostri cu o zi (...), a mai votat cineva la doua maini?!", a spus deputatul PDL.

Intrebat in legatura cu propunerea deputatului UNPR Eugen Nicolicea ca parlamentarii care absenteaza de la sedinte sa fie sanctionati cu pierderea functiilor, liderul deputatilor PDL a precizat ca s-a decis pastrarea actualul mod de sanctionare, respectiv taierea indemnizatiei de sedinte.

Toader a mai spus ca a fost si o discutie si in legatura cu propunerea lui Nicolicea de sanctionare a celor care fac "scandal" in Camera Deputatilor, insa "de la aceasta propunere pana la definitivare va mai trece timp".

El a adaugat ca in Regulament trebuie implementate si deciziile Curtii Constitutionale referitoare la prezenta in comisiile parlamentare reunite, facand trimitere la situatia audierii ministrilor din guvernul Ungureanu. "E o prevedere expresa asupra modului in care functioneaza comisiile reunite, nu pentru celelalte, la celelalte trebuie sa ai cvorum", a spus Toader.

In schimb, liderul grupului PSD Mircea Dusa a declarat ca a fost o intalnire formala, la care "s-a discutat mai nimic" si ca opozitia a cerut revenirea la vechiul regulament, in care sedintele Biroului Permanent sa se desfasoare doar in cvorum, nu cu o persoana.

Dusa a mai spus ca opozitia a propus desfiintarea votului prin ridicare de maini si introducerea de sanctiuni mai dure pentru votul "la doua maini", dar si desfiintarea prezentei pe liste si introducerea prezentei in sistem electronic. "Discutia noastra nu inseamna ca revenim in Parlament. Noi avem patru conditii, dintre care modificarea Regulamentului ar rezolva doar una si anume desfiintarea votului prin ridicare de maini", a mai spus Dusa.

La randul sau, liderul deputatilor PNL Calin Popescu Tariceanu a criticat intentia de a se elimina cvorumul de la sedintele comisiilor reunite, aratand ca "inexistenta cvorumului de la sedinte da un sut" Parlamentului.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO