Sefii de la Aparare si Externe apara ideea scutului antiracheta in Romania
Audiati de comisiile parlamentare reunite de aparare si de politica externa, conducatorii de la Aparare si cel de Externe sustin ca scutul antiracheta aduce protectiei Romaniei si va presupune costuri minimale din partea tarii noastre.
Ministrul apararii Gabriel Oprea sustine ca scutul este "eminamente defensiv", care nu este indreptat impotriva Rusiei. Acesta a calificat decizia privind gazduirea in Romania a unor elemente ale scutului antiracheta drept "un moment istoric pentru securitatea nationala a tarii, care defineste locul si rolul Romaniei in Uniunea Europeana si in NATO".
Oprea a mai apreciat ca amplasarea pe teritoriul national a scutului antiracheta va duce la consolidarea parteneriatului strategic romano-american.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Gabriel Oprea a precizat ca, in acest moment, nu se poate vorbi despre costuri sau despre locurile unde vor fi amplasate elemente ale scutului antiracheta, aceste aspecte urmand sa fie stabilite la nivelul expertilor romani si americani.
In schimb, ministrul de externe Teodor Baconschi sustine ca "Sistemul antiracheta va acoperi intregul teritoriu national, va confirma dinamica excelenta a parteneriatului dintre Romania si Statele Unite ale Americii, va creste vizibil relevanta geopolitica si regionala a Romaniei".
Ministrul de externe a spus ca proiectul urmeaza sa fie implementat dupa ratificarea in Parlament. Procedurile vor dura un an si jumatate, potrivit estimarilor lui Baconschi.
Ministrul a subliniat ca interceptorii care vor fi instalati in Romania vor fi exclusiv terestri. "In faza proiectului in care suntem noi implicati vorbim doar de interceptori terestri", a spus el.
La sedinta au participat, din partea MAE, ministrul Teodor Baconschi si secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, seful SRI, George Maior, si Silviu Predoiu, adjunctul directorului SIE.
Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, dupa sedinta CSAT, ca presedintele SUA, Barack Obama a invitat Romania sa participe la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta, seful statului precizand ca este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia in tara noastra.
Sursa: ProTV, Mediafax
Etichete: traian basescu, scut antiracheta, gabriel oprea, Teodor Baconschi,
Dată publicare:
10-02-2010 00:00