Basescu, la AP NATO: Sa fie clar. Rachetele de pe teritoriul Romaniei sunt defensive, nu ofensive

Traian Basescu

Adunarea Parlamentara NATO s-a reunit astazi intr-o sedinta speciala la Palatul Parlamentului, eveniment la care au participat mai multe personalitati politice: secretarul general al NATO, presedintele AP NATO si presedintele Romaniei.

In afara de presedintele Romaniei, Traian Basescu, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, presedintele AP NATO, Karl Lamers - la sedinta a mai participat si premierul Emil Boc.

Printre cei care au tinut un discurs de la microfonul plenului a fost si presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana. El a spus ca aduce un tribut militarilor romani care, "uneori mai slab platiti decat altii, alteori mai prost echipati", isi fac datoria acolo unde sunt "in numele poporului, in numele tarii, in numele Aliantei". Cu toate acestea, Geoana a afirmat ca angajamentul Romaniei fata de NATO este de "nezdruncinat".

"Avem trupe trimise si in Afganistan, avem trupe practic peste tot, dar inca, trebuie sa spun, ca Romania poate ca nu face pe masura capacitatii sale. Avem ambitii, avem putere, avem forta si avem ambitia de a deveni un aliat puternic", a spus Mircea Geoana.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

Citește și
Reuniune NATO la Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului e gata sa primeasca "musafiri" NATO. Ce cadouri vor primi delegatii
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

-► Este o onoare de a ma adresa dvs. la cea de-a 57-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare NATO, reuniune care prefigureaza reuniunea de la Chicago din 2012.
-► Romania a demonstrat in repetate randuri ca este un aliat de prim rang complet angajat sa actioneze oricand si oriunde este nevoie pentru a garanta pacea si stabilitatea.
-► Populatiile noastre au inteles ca asigurarea securitatii nu este un risc, nu este optionala, ci este fundamentala.
-► Populatia a inteles ca una dintre functiile vitale unui stat, asigurarea apararii, nu se pooate realiza fara a aloca resurse. As mai adauga faptul ca, in prezent, niciun stat nu poate dispune de suficente resurse astfel incat sa-si asigure securitatea fara celelalte state.
-► Afganistanul reprezinta numitorul comun al interesului aliat. Datorita prezentei NATO, Afganistanul a inceput procesul de tranzitie spre asumarea atributiilor de securitate.
-► Apreciem ca prelungirea operatiunii NATO in Libia este oportuna pentru a da un semnal clar comunitatii internationale ca NATO isi va indepli obiectivele si isi va implini promisiunile asumate.
-► Romania este preocupata de noile riscuri si amenintari pe care le ridica dezvoltarea tehnologica in domeniul rachetelor.
-► In sfera raporturilor bilaterale cu SUA, semnarea acordului pe scut e un moment de referinta, care confirma soliditatea parteneriatului nostru strategic

-► Romania a sustinut cu consecventa dezvoltarea capacitatii de aparare antiracheta intr-o formula care sa asigure protectie integrala a teritoriilor si populatiei statelor membre cu aplicarea consecventa a principiilor indivizibilitatii securitatii si a solidaritatii aliate.
-► Fac o precizare pentru a fi clar pentru toata lumea. Rachetele ce se vor amplasa pe teritoriul Romaniei sunt rachete defensive. Speculatiile si dorinta unora de a amplifica si a pune sub semnul intrebarii buna credinta a Romaniei nu fac decat sa arate lipsa de vointa de cooperare.
-► Desi e o tara medie, Romania nu a cerut si nu a primit niciodata garantii antiracheta de la nimeni si are obligatia sa si le asigure singura prin parteneriate cu aliatii.
-► In cadrul NATO am analizat amenintarile din spatiul virtual, atacurile cibernetice. Impreuna cu aliatii am decis sa promovam o politica cuprinzatoare fata de atacurile cibernetice.
-► Romania e decisa sa sprijine stabilitatea in Balcani. Sustinem aprofundarea cooberarii NATO - Serbia.
-► Pozitia noastra politica pe subiectul Kosovo ramane neschimbata. Romania nu va recunoaste independenta autoproclamata pana cand nu se va ajunge la un acord intre Pristina si Belgrad.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
"Scutul anti-racheta nu va functiona, trebuie sa investim mai mult intr-un sistem ofensiv".

Este mesajul lansat astazi de un francez, prezent la Adunarea Parlamentara NATO, de la Bucuresti.

Palatul Parlamentului e gata sa primeasca
Palatul Parlamentului e gata sa primeasca "musafiri" NATO. Ce cadouri vor primi delegatii

Adunarea Parlamentara a NATO va avea loc in perioada 7-10 octombrie, la Bucuresti. Evenimentul organizat de statul roman costa aproximativ 23 de milioane de lei.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.