Basescu, la AP NATO: Sa fie clar. Rachetele de pe teritoriul Romaniei sunt defensive, nu ofensive
Adunarea Parlamentara NATO s-a reunit astazi intr-o sedinta speciala la Palatul Parlamentului, eveniment la care au participat mai multe personalitati politice: secretarul general al NATO, presedintele AP NATO si presedintele Romaniei.
In afara de presedintele Romaniei, Traian Basescu, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, presedintele AP NATO, Karl Lamers - la sedinta a mai participat si premierul Emil Boc.
Printre cei care au tinut un discurs de la microfonul plenului a fost si presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana. El a spus ca aduce un tribut militarilor romani care, "uneori mai slab platiti decat altii, alteori mai prost echipati", isi fac datoria acolo unde sunt "in numele poporului, in numele tarii, in numele Aliantei". Cu toate acestea, Geoana a afirmat ca angajamentul Romaniei fata de NATO este de "nezdruncinat".
"Avem trupe trimise si in Afganistan, avem trupe practic peste tot, dar inca, trebuie sa spun, ca Romania poate ca nu face pe masura capacitatii sale. Avem ambitii, avem putere, avem forta si avem ambitia de a deveni un aliat puternic", a spus Mircea Geoana.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
-► Este o onoare de a ma adresa dvs. la cea de-a 57-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare NATO, reuniune care prefigureaza reuniunea de la Chicago din 2012.-► Romania a demonstrat in repetate randuri ca este un aliat de prim rang complet angajat sa actioneze oricand si oriunde este nevoie pentru a garanta pacea si stabilitatea.
-► Populatiile noastre au inteles ca asigurarea securitatii nu este un risc, nu este optionala, ci este fundamentala.
-► Populatia a inteles ca una dintre functiile vitale unui stat, asigurarea apararii, nu se pooate realiza fara a aloca resurse. As mai adauga faptul ca, in prezent, niciun stat nu poate dispune de suficente resurse astfel incat sa-si asigure securitatea fara celelalte state.
-► Afganistanul reprezinta numitorul comun al interesului aliat. Datorita prezentei NATO, Afganistanul a inceput procesul de tranzitie spre asumarea atributiilor de securitate.
-► Apreciem ca prelungirea operatiunii NATO in Libia este oportuna pentru a da un semnal clar comunitatii internationale ca NATO isi va indepli obiectivele si isi va implini promisiunile asumate.
-► Romania este preocupata de noile riscuri si amenintari pe care le ridica dezvoltarea tehnologica in domeniul rachetelor.
-► In sfera raporturilor bilaterale cu SUA, semnarea acordului pe scut e un moment de referinta, care confirma soliditatea parteneriatului nostru strategic
-► Romania a sustinut cu consecventa dezvoltarea capacitatii de aparare antiracheta intr-o formula care sa asigure protectie integrala a teritoriilor si populatiei statelor membre cu aplicarea consecventa a principiilor indivizibilitatii securitatii si a solidaritatii aliate.
-► Fac o precizare pentru a fi clar pentru toata lumea. Rachetele ce se vor amplasa pe teritoriul Romaniei sunt rachete defensive. Speculatiile si dorinta unora de a amplifica si a pune sub semnul intrebarii buna credinta a Romaniei nu fac decat sa arate lipsa de vointa de cooperare.
-► Desi e o tara medie, Romania nu a cerut si nu a primit niciodata garantii antiracheta de la nimeni si are obligatia sa si le asigure singura prin parteneriate cu aliatii.
-► In cadrul NATO am analizat amenintarile din spatiul virtual, atacurile cibernetice. Impreuna cu aliatii am decis sa promovam o politica cuprinzatoare fata de atacurile cibernetice.
-► Romania e decisa sa sprijine stabilitatea in Balcani. Sustinem aprofundarea cooberarii NATO - Serbia.
-► Pozitia noastra politica pe subiectul Kosovo ramane neschimbata. Romania nu va recunoaste independenta autoproclamata pana cand nu se va ajunge la un acord intre Pristina si Belgrad.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, NATO, Mircea Geoana, emil boc, traian basescu, Parlament,
Dată publicare:
10-10-2011 09:38