Lucian Bode, după ședința de Guvern: „Mi-aș dori ca Parlamentul să ia o decizie în privința Certificatului Verde"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul s-a reunit în şedinţă vineri, la Palatul Victoria, pe agenda de lucru aflându-se rectificarea bugetară, care a fost adoptată, și regulile pentru ceremoniile dedicate Zilei Naţionale a României.

 Iată principalele declarații de după ședința de guvern:

UPDATE ora 15:52. Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat că Guvernul a aprobat rectificarea bugetului asigurărilor sociale şi pe cea a bugetului de stat, iar toţi banii de pensii şi salarii sunt asiguraţi.

UPDATE ora 15:50. Ministrul Finanțelor a vorbit și despre problema prețului gigacaloriei din Capitală. El a spus că a avut o discuție informală, dar că trebuie să aibă o întâlnire serioasă cu Nicușor Dan.

“Trebuie să ne vedem foarte serios cu Nicușor Dan. Primăria Capitalei să știți că are bani, un primar gospodar rezolva problema. E ușor să spui să dăm bani. Aici nu e intre ministerul Finanțelor și primarul Capitalei. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă pentru că cineva nu e gospodar, n-are bani. (...) Primarul general trebuie să înțeleagă că banii de la bugetul de stat vin, dar nu penru a sta în conturi, ci pentru oameni. (...) Primăria Capitalei e cea mai bogată din țară. Trebuie să vedem ce s-a făcut cu banii. Bani sunt. De ce acumulează mereu datorii?”, a spus ministrul.

UPDATE ora 15: 40. Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a mai spus că nu erau bani prevazuți pentru schemele de compensare în energie și nici pentru legea consumatorului vulnerabil. “Îmi pare rău, dar a trebuit să iau bani de la Transporturi și Agricultură. A fost tragic, execuție de 50%. Au fost proiecții doar bune de dat către presă. Nu poți să ai 50% în noiembrie”, a spus el.

UPDATE ora 15.05 Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a declarat că Guvernul va lua bani de la Fonduri Europene, iar pensiile sunt asigurate.

„Am vazut carențe în modul în care e structurat Guvernul, cel mai grav e că trebuie să luăm bani de la Fonduri Europene, pentru că proiectele au fost trecute scriptic in buget. Banii de pensii sunt prevăzuți complet, toate sunt asigurate. Toți banii de salarii sunt prevăzuți”, a declarat Câciu.

UPDATE ora 15.00. Lucian Bode a evitat un răspuns concret la întrebarea dacă certificatul verde va fi cerut în continuare în magazinele non-esențiale, având în vedere scăderea ratei de incidență.

„Mi-aș dori ca Parlamentul să ia o decizie in privința Certificatului Verde", a răspuns Bode.

UPDATE ora 14.40. Guvernul a adoptat hotărârea privind relaxarea propusă de CNSu pentru manifestările de 1 decembrie.

Astfel, vor fi permise, spectacole, concerte și evenimente private cu public în limita a pâna a 30% din spațiu și participarea a maximum 1000 persoane, doar vaccinate sau trecute prin boală.

Reporter: De ce aceste relaxări acum?

Lucian Bode, ministrul de Interne:  „Categoric nu lăsăm garda jos, mai avem trei județe in scenariul rosu, ne uităm la ce spune OMS cu riscurile care vin din Africa, azi am adoptat o hotărâre CNSU care stabilește lista țărilor verzi, și daca OMS ne spune că există aceste riscuri, eu cred că România va introduce în zona roșie, automat, aceste țari."

---

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, după învestitură, că Guvernul va analiza, în şedinţă, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul la finele anului, precizând că, din discuţiile avute până acum, sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor şi pentru nevoile Ministerului Sănătăţii.

"În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în şedinţa de Guvern de mâine şi, după ce vom avea aceste elemente tehnice, putem să comunicăm ce s-a întâmplat şi unde ne găsim cu ceea ce înseamnă asigurarea resurselor financiare. Ceea ce vă pot spune, în schimb, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor", a afirmat Ciucă, joi, la Parlament, după ce Guvernul a primit votul de învestire.

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ar urma să primească cei mai mulţi bani la a doua rectificare bugetară din acest an, scăderile cele mai semnificative urmând să fie operate la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, conform proiectului publicat miercuri seara pe site-ul MF.

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 84,905 miliarde de lei, acesta menţinându-se la 7,13% din PIB.

De asemenea, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 528,789 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 127,76 milioane de lei, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 publicat tot miercuri seara de Ministerul Finanţelor.

Citește și...
Modificări importante în structura Executivului, decise în prima ședință a Guvernului Ciucă
Modificări importante în structura Executivului, decise în prima ședință a Guvernului Ciucă

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, joi seara, prima ședință de Guvern cu noii săi miniștri, după jurământul de învestitură de la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Cât de mult armament folosește Ucraina într-o zi de război împotriva Rusiei. Oficial NATO: Cantitatea este stupefiantă
Cât de mult armament folosește Ucraina într-o zi de război împotriva Rusiei. Oficial NATO: Cantitatea este stupefiantă

Ucraina ar utiliza la fel de multă artilerie într-o singură zi, cât NATO în Afganistan într-o lună.  

Mesajul lui Jens Stoltenberg înainte de venirea la București
Mesajul lui Jens Stoltenberg înainte de venirea la București

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sprijinul Germaniei pentru Ucraina în rezistenţa acesteia în faţa invaziei ruse, în remarci făcute în ediţia de duminică a cotidianului naţional Die Welt, potrivit DPA.

CM 2022 | Belgia - Maroc, LIVE TEXT. Belgienii se pot califica în optimi în cazul unei victorii
CM 2022 | Belgia - Maroc, LIVE TEXT. Belgienii se pot califica în optimi în cazul unei victorii

CM 2022 | Belgia - Maroc