Modificările aduse de Guvern la OUG 114. Ce se întâmplă cu punctul de amendă


Ultimul update: Luni 06 Ianuarie 2020 21:48
Data publicarii: Luni 06 Ianuarie 2020 13:48
Categorie: Stiri Politice

Guvernul a discutat în şedinţa de luni adoptarea unui act normativ care să modifice prevederile OUG 114/2018, şi anume o serie de măsuri pe care le consideră necesare pentru construcţia Legii bugetului de stat şi a celui al asigurărilor sociale de stat.

UPDATE. Guvernul a decis că punctul de amendă să scadă la 145 de lei, cât era și anul trecut. Pe de altă parte, Executivul a decis să îngheţe salariile pe care le primesc demintarii, în cazul lor, indemnizaţiile pe 2020 vor fi aceleaşi ca în 2019.

În plus, vor fi îngheţate la nivel celor de anul trecut şi indemnizaţiile de hrană pe care le primesc bugetarii. Tot luni, Guvernul Orban a dat o veste proastă foştilor aleşi locali, în cazul lor nu vor fi alocate în 2020 pensii speciale, aşa cum au cerut. Guvernul a decis şi să interzică cumulul pensiei cu salariul la stat.

UPDATE. „Începem activitatea în prima zi de lucru a Guvernului, în primul rând salut decizia președintelui de a aproba legea bugetului, va trebui în schimb să rezolvăm o problemă că este creată de atacul la CCR al PSD, împotriva legii de corectare a ordonanţei 114. După cum bine ştiţi, o serie de măsuri de reformă, cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, amânarea pensiilor speciale pentru primari, interzicerea cumulului pensie cu salariul din sectorul public, și de asemenea, plafonarea punctului de amendă, care este legat de salariu minim, şi alte măsuri, nu pot să intre în vigoare din cauza PSD”, a transmis Ludovic Orban în debutul ședinței de luni a Guvernului.

„Ca să fim perfect realişti, în această lege sunt foarte multe prevederi care crează un impact asupra legii bugetului de stat şi este vitală apropbarea ei”, a adăugat Orban.

Ședință pentru modificarea OUG 114

 

Mi-am informat colegii şi am cerut susţinere, o situaţie creată de colegii de la PSD. Din cauza modului în care a fost construită OUG 114 a trebuit să includem în legea de corectare a OUG 114 o serie de măsuri pe care le-am considerat necesare pentru construcţia legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor de stat.

E vorba de îngheţarea indemnizaţiei demnitarilor, încetarea detaşărilor din mediul privat în zona publică, interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, plafonarea punctului de amendă - practic, toate aceste măsuri, prorogarea termenului de intrare în vigoare a articolului 200 din Codul administrativ privitor la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, vicepreşedinţi de consilii judeţene", a precizat Orban.

El a adăugat că toate aceste măsuri vor face obiectul unui act normativ care va fi supus dezbaterii şi adoptării în şedinţa de luni a Guvernului.

"Practic, măsurile trebuie adoptate cât mai rapid. PSD a atacat la CCR această lege. Există ca şi consecinţă a atacului la Curtea Constituţională. Legea nu poate să se ducă la promulgare şi nu poate să intre în vigoare, ca urmare a promulgării. Toate aceste prevederi pe care le-am considerat necesare, de bun simţ, ele în mod obligatoriu ar fi trebuit să intre în vigoare. PSD a arătat foarte clar că nu doreşte aceste măsuri şi doreşte să ne încurce cât mai mult. Ca atare, am cerut sprijinul colegilor mei. În cursul şedinţei de Guvern, de la ora 16,00, vom dezbate acest lucru şi cel mai probabil vom adopta un act normativ, fie ordonanţă de urgenţă, fie ordonanţă simplă, astfel încât prevederile să intre în vigoare", a susţinut Orban.

Guvernul Orban şi-a asumat, pe data de 23 decembrie 2019, răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică o serie de prevederi din OUG 114, act normativ contestat de PSD la CCR.

Termenul stabilit de judecătorii CCR pentru transmiterea punctelor de vedere este 20 ianuarie, iar dezbaterea a fost stabilită pentru 29 ianuarie.  

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33