Modificările aduse de Guvern la OUG 114. Ce se întâmplă cu punctul de amendă
Guvernul a discutat în şedinţa de luni adoptarea unui act normativ care să modifice prevederile OUG 114/2018, şi anume o serie de măsuri pe care le consideră necesare pentru construcţia Legii bugetului de stat şi a celui al asigurărilor sociale de stat.
UPDATE. Guvernul a decis că punctul de amendă să scadă la 145 de lei, cât era și anul trecut. Pe de altă parte, Executivul a decis să îngheţe salariile pe care le primesc demintarii, în cazul lor, indemnizaţiile pe 2020 vor fi aceleaşi ca în 2019.
În plus, vor fi îngheţate la nivel celor de anul trecut şi indemnizaţiile de hrană pe care le primesc bugetarii. Tot luni, Guvernul Orban a dat o veste proastă foştilor aleşi locali, în cazul lor nu vor fi alocate în 2020 pensii speciale, aşa cum au cerut. Guvernul a decis şi să interzică cumulul pensiei cu salariul la stat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
UPDATE. „Începem activitatea în prima zi de lucru a Guvernului, în primul rând salut decizia președintelui de a aproba legea bugetului, va trebui în schimb să rezolvăm o problemă că este creată de atacul la CCR al PSD, împotriva legii de corectare a ordonanţei 114. După cum bine ştiţi, o serie de măsuri de reformă, cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, amânarea pensiilor speciale pentru primari, interzicerea cumulului pensie cu salariul din sectorul public, și de asemenea, plafonarea punctului de amendă, care este legat de salariu minim, şi alte măsuri, nu pot să intre în vigoare din cauza PSD”, a transmis Ludovic Orban în debutul ședinței de luni a Guvernului.
„Ca să fim perfect realişti, în această lege sunt foarte multe prevederi care crează un impact asupra legii bugetului de stat şi este vitală apropbarea ei”, a adăugat Orban.
Ședință pentru modificarea OUG 114
„Mi-am informat colegii şi am cerut susţinere, o situaţie creată de colegii de la PSD. Din cauza modului în care a fost construită OUG 114 a trebuit să includem în legea de corectare a OUG 114 o serie de măsuri pe care le-am considerat necesare pentru construcţia legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor de stat.
E vorba de îngheţarea indemnizaţiei demnitarilor, încetarea detaşărilor din mediul privat în zona publică, interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, plafonarea punctului de amendă - practic, toate aceste măsuri, prorogarea termenului de intrare în vigoare a articolului 200 din Codul administrativ privitor la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, vicepreşedinţi de consilii judeţene", a precizat Orban.
El a adăugat că toate aceste măsuri vor face obiectul unui act normativ care va fi supus dezbaterii şi adoptării în şedinţa de luni a Guvernului.
"Practic, măsurile trebuie adoptate cât mai rapid. PSD a atacat la CCR această lege. Există ca şi consecinţă a atacului la Curtea Constituţională. Legea nu poate să se ducă la promulgare şi nu poate să intre în vigoare, ca urmare a promulgării. Toate aceste prevederi pe care le-am considerat necesare, de bun simţ, ele în mod obligatoriu ar fi trebuit să intre în vigoare. PSD a arătat foarte clar că nu doreşte aceste măsuri şi doreşte să ne încurce cât mai mult. Ca atare, am cerut sprijinul colegilor mei. În cursul şedinţei de Guvern, de la ora 16,00, vom dezbate acest lucru şi cel mai probabil vom adopta un act normativ, fie ordonanţă de urgenţă, fie ordonanţă simplă, astfel încât prevederile să intre în vigoare", a susţinut Orban.
Guvernul Orban şi-a asumat, pe data de 23 decembrie 2019, răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică o serie de prevederi din OUG 114, act normativ contestat de PSD la CCR.
Termenul stabilit de judecătorii CCR pentru transmiterea punctelor de vedere este 20 ianuarie, iar dezbaterea a fost stabilită pentru 29 ianuarie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: sedinta de Guvern, ludovic orban, ordonanta, oug,
Dată publicare:
06-01-2020 13:48