Sedinta de Guvern cu final neasteptat!
Am asteptat degeaba. In ultima sedinta de Guvern din acest an, cabinetul Boc nu a luat niciuna dintre deciziile mult asteptate cu privire la majorarea pensiilor sau a lefurilor profesorilor.
Membrii Executivului au constatat ca sunt putini bani in vistierie, iar situatia bugetului se degradeaza de la o zi la alta.
"Mesajul nostru este simplu si direct: obiectivul nostru este ca in conditiile date din punct de vedere economic sa ne respectam angajamentele legale si politice. Aceste lucruri se vor realiza prin Legea Bugetului, in limita resurselor existente", declara Emil Boc.
Iar resursele bugetare de care vorbea premierul sunt limitate. Datele preliminare pentru 2008 indica un deficit bugetar de aproape 5% din PIB si venituri cu 7 miliarde de euro mai putin decat prognoza bugetara pentru acest an.
Asadar, decizia privind majorarerea pensiilor si a salariilor bugetarilor se va lua abia in ianuarie. Guvernul a amanat pentru mijlocul lunii ianuarie si modificarea taxei de poluare auto, care ramane pana atunci in varianta actuala.
Executivul a luat insa cateva decizii de reducere a cheltuielilor. De exemplu institutiile de stat vor fi nevoite sa isi injumatateasca anul viitor cheltuielile pentru automobile, echipamente si alte dotari.
De asemenea, demnitarii care pleaca in strainatate vor trebui sa se dezobisnuiasca de calatoriile luxoase, pentru ca nu vor avea dreptul decat la bilete de avion la clasa economica, iar in strainatate se vor deplasa cu autobuzul si metroul, nu cu taxiul.
In plus, a fost plafonata indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani, la cel mult 40 de milioane de lei vechi. "Nicio mama angajata nu va primi mai putin de 800 de lei, dar nici mai mult de 4.000 de lei", adauga Emil Boc.
Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2009 mamele nu vor primi 85% din media veniturilor pe ultimul an, ci echivalentul a trei salarii medii.
In prezent, o mamica primeste in primele patru luni de la nastere 85% din salariu, bani platiti de angajator. Apoi, daca nu se intoarce la serviciu, intra in concediu pentru ingrijirea copilului si beneficiaza de 600 de lei pe luna, de data aceasta din partea statului. Suma inlocuieste practic leafa mamei, dar cum aproape 65% dintre femeile care devin mamici castiga peste 1.300 de lei, banii par foarte putini.
In Suedia, mamele primesc in primele doua luni de la nastere 90% din salariu, iar in urmatoarele 10 luni 80%. In Norvegia, indemnizatia de 80% din venit se da pentru un an, iar finlandezele iau 66% pentru 263 de zile lucratoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, salarii, buget, emil boc, pensii, indemnizatii,
Dată publicare:
30-12-2008 00:00