Se conturează noua formulă de la Palatul Victoria. Marea surpriză vine chiar de la Liviu Dragnea
Se conturează noua formulă de la Palatul Victoria, cu care premierul desemnat Viorica Dăncilă va cere votul partidului.
Rovana Plumb va reveni cel mai probabil la masa Guvernului, susţin surse politice, chiar la ministerul Fondurilor Europene de unde şi-a dat demisia Marius Nica.
Se anunţă schimbări şi la învăţământ şi sănătate, ministere considerate "problemă" în Cabinetul Tudose. Până pe 29 ianuarie, susţine Liviu Dragnea, vom avea vot final în Parlament pentru Guvernul Dancila.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marea surpriză vine chiar de la liderul PSD, Liviu Dragnea, care - conform unor surse - ar vrea să se revanşeze faţă de Rovana Plumb. Salvată de colegi de urmărirea penală atunci când a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu în "Dosarul Belina", ar reveni la acelaşi minister de la care a plecat: cel al Fondurilor Europene. Ba mai mult, potivit aceloraşi surse, sunt şanse mari ca Rovana Plumb să devină şi vicepremier.
Rovana Plumb a demisionat din Guvern odată cu Sevil Shhaideh, forţată fiind chiar de Mihai Tudose. A fost o bătălie pe care fostul premier a câştigat-o. Ultima.
Cei care au luptat împotriva lui şi au rămas alături de Liviu Dragnea, rămân şi în viitorul Guvern. Paul Stănescu de la Olt, apropiat al liderul PSD, şi-ar putea păstra conducerea Ministerului Dezvoltării, la fel şi Carmen Dan, de la Interne, care a avut un rol determinant în retragerea sprijinului politic pentru Tudose.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, va face şi ea parte din componenţa noului executiv. Iar actualul premier interimar, Mihai Fifor, va fi tot la Apărare. Aceleaşi surse susţin că ministrul Justiției, Tudorel Toader, care vrea s-o schimbe pe şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, rămâne şi el în echipă. Nici la Agricultura nu se schimbă nimic. Petre Daea îşi va păstra cel mai probabil funcţia, la fel şi proaspătul numit la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tariceanu, a ţinut la ministerele lui. Teodor Meleșcanu rămâne la Externe, Graţiela Gavrilescu - vicepremier şi ministrul Mediului, Viorel Ilie la Relaţia cu Parlamentul şi Toma Petcu, la energie.
Miniştrii care au fost de partea lui Tudose vor pleca însă. Vicepremierul Marcel Ciolacu a demisionat în acelaşi timp cu Tudose. Următorul care părăseşte Palatul Victoria este Felix Stroe, de la Transporturi, susţin surse politice.
Deja la Ministerul Fondurilor Europene, fotoliul de şef a fost eliberat după ce Marius Nica şi-a dat demisia. Plecările vor continua cel mai probabil cu Mircea Titus Dobre de la Turism şi cu Gabriel Petrea, ministrul pentru dialog social, dar şi cu Lucian Romașcanu, de la Cultură.
Surse politice susţin că ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, ar urma să fie înlocuit de Rodica Nassar, preşedinta PSD Sector 2. Iar la Educaţie, Liviu Pop se va da la o parte pentru a-i face loc Ecaterinei Andronescu.
Potrivit Agerpres, PSD Tulcea îl va propune pe senatorul Eugen Teorodovici la Finanţe, portofoliu deţinut în prezent de Ionuţ Mișa. Rămâne de văzut însă dacă Liviu Dragnea va accepta intrarea lui Teodorovici în noul Executiv, având în vedere că senatorul este printre puţinii social democraţi care au criticat măsurile fiscale adoptate de Guvern.