Bugetarii ar putea avea salarii mai mari din octombrie sau ianuarie. Termenul este inca incert

Dată publicare: 01-08-2011 12:44
Dată actualizare: 17-08-2012 05:51


Cei aproape 1,3 milioane de bugetari ar putea primi salarii mai mari in urmatoarele luni. Momentul aplicarii acestei masuri naste insa, discutii aprinse in coalitia de la guvernare.

 

O parte dintre reprezentantii puterii vorbesc despre o majorare in etape cu o prima transa de 5%, din octombrie. Varianta a fost acceptata inclusiv de expertii FMI. Si totusi premierul Emil Boc este de neclintit. Seful guvernului nici nu vrea sa auda de lefuri crescute, inainte de 1 ianuarie-2012. De altfel, nu mai departe de ieri, inclusiv presedintele Romaniei avertiza ca nu a sosit vremea pentru decizii populiste.

La ora 11:00, luni, seful delegatiei FMI sustine conferinta de presa de la finalul misiunii de evaluare. Este primul care spune ca executivul ar putea creste salariile angajatilor de la stat.

O ora mai tarziu la finalul sedintei coalitiei se vorbea deja de o majorare incepand cu data de 1 octombrie-2011.

Varujan Pambuccian - membru al coalitiei de guvernare declara ca "daca lucrurile vor arata bine putem incepe discutia din trimestrul IV anul acesta, daca nu din ianuarie."

Firul se rupe insa dupa miezul zilei. Premierul Boc declara hotarat ca nu discuta despre bani in plus anul acesta.

"Nu a fost o asemenea discutie in cadrul coalitiei. Obiectivul nostru este ca incepand din 1 ianuarie sa incepem recuperarea salariala, dar aceasta depinde de crestere economica," a spus Premierul. Si alti membrii ai PDL sustin ca subiectul nu a fost abordat.

Cei care au fost de fata ii contrazic, insa, pe democrat liberali.

Varianta majorarii cu 5% este confirmata de reprezentantul Romaniei la FMI care spune ca guvernul are destui bani la buget.

Lefurile celor de la stat au fost reduse cu 25% in vara anului trecut. Un bugetar cu salariul de 1.000 de lei in iunie a primit in iulie doar 750 de lei. Castigurile i-au fost insa majorate cu 13% de la 1 ianuarie 2011, cand omul a primit inapoi aproape 100 de lei.

O noua majorare de 5 procente din octombrie sau ianuarie ar aduce salariul bugetarului la 889 de lei. Adica in continuare sub nivelul de dinaintea taierii. Ar fi astfel nevoie de o a treia transa de inca 12,5%.

Guvernul are acum 3 carti in maneca ,depinde insa pe care o va juca:majoreaza salariile, reduce contributiile sau aloca mai multi bani pentru investitii.

Asadar cei de la putere trebui sa decida pana in toamna daca le vor da o gura de oxigen bugetarilor sau celor din mediul privat.


VIDEO PROTVPLUS.RO