Romania, vazuta de FMI. Cum aratam dupa facelift-ul de 20 de miliarde de euro

×
Codul embed a fost copiat

Cresterea economica se va accelera, iar multi romani simt deja asta. O spune chiar seful delegatiei Fondului Monetar International. Acealsi oficial, admite si ca sunt inca multe probleme pe care guvernul nu a reusit sa le rezolve

Cea mai importanta problema care trebuie rezolvata urgent este cea din sistemul sanitar de stat, despre care Jaffrey Franks spune ca este bolnav. Spitalele din Romania cheltuiesc ineficient mai multi bani decat au la dispozitie, dar fara ca asistenta medicala sa fie mai buna. Asa ca executivul trebuie sa gandeasca in urmatoarele luni o noua reforma a sanatatii.

A doua bila neagra se refera la valoarea redusa a investitiilor in economie, pentru ca nu folosim fondurile europene.

Iar in marile intreprinderi de stat Guvernul trebuie sa aduca manageri din sectorul privat, care sa reduca si sa elimine pierderile.

Aceste pierderi se transforma in arierate, adica datorii neplatite, care au ajuns la peste 20 de miliarde de lei si care ar putea stimula cresterea economica.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Romania devine competitiva, inregistram crestere economica si suntem stabili financiar
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Pe de alta parte sa nu uitam ca marile companii de stat au facturi neplatite de 20 de miliarde de lei catre firmele private.

Reprezentantul Fondului Monetar sustine ca singura sansa pentru aceste ca aceste companii sa devina performante este privatizarea lor. In plus in posturile cheie vor aparea oameni noi.

Guvernul s-a angajatat ca pana la sfarsitul anului cele mai mari 15 companii de stat, in special cele din transportui si enrgie, sa fie conduse de manageri straini.

Rata inflatiei a scazut in ultima perioada si va continua aceasta tendinta, dar este posibil sa inchida acest an peste intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei, de 5%, a declarat seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks.

Expertii FMI spun ca aceasta scadere generalizata a preturilor va continua pe fondul unei recolte agricole bune.

Franks a mai spus in declaratia finala dupa negocierile cu autoritatile romane pentru un nou acord de tip preventiv, ca progresele Romaniei au fost bune. Toate criteriile de performanta au fost indeplinite, dar ca reformele trebuie continuate.

Afla cand vine toamna. Prognoza meteo pentru august, septembrie si octombrie

In 2012 cresterea economica va continua trendul ascendent si va fi de 3,5%-4%, dupa o crestere estimata la 1,5% anul acesta.

"Pe plan fiscal, rezultatele au fost incurajatoare. Tinta de deficit a primului semestru a fost atinsa cu o marja lejera si suntem pe drumul cel bun pentru a atinge tinta pentru 2011. Este important sa se asigure disciplina fiscala, mai ales in momentul in care pietele financiare sunt marcate de incertitudine", a mai spus reprezentantul Fondului.

Salariile bugetarilor

Anul acesta va avea loc o "crestere salariala modesta pentru sectorul public" a anuntat Franks la inceputul discursului sau, completand astfel anunturile Guvernului potrivit carora vom avea o crestere in trei transe a veniturilor salariatiilor din sectorul public. Potrivit acestora, prima transa de crestere va fi de 5% si vor urma inca doua asemanatoare in 2012. Intr-un final salariile ar urma sa ajunga la nivelul la care erau in luna iunie 2010, inainte de taierea cu 25%.

"Ar fi neintelept sa facem o promisiune in ceea ce priveste salariile, pana cand nu vom stii cum evolueaza lucrurile", a declarat seful delegatiei FMI in sesiunea de intrebari care a urmat declaratiei de presa.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul in care va fi adoptata.

Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) exista spatiu pentru cresterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supraangajare in sectorul public."

Sectorul sanitar trebuie "regandit"

Jeffrey Franks a criticat ceea ce se petrece in domeniul serviciilor publice si mai ales in sistemul sanitar al tarii.

"O regandire fundamentala a serviciilor publice si a finantarii din sectorul sanitar este necerasa," a anuntat seful delegatiei FMI.

"Prima provocare se regaseste in sistemul sanitar. Din pacate, sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mai mari decat resursele alocate, ceea se slabeste sanatatea financiara a sistemului.

Aceste resurse putine sunt ineficient cheltuite privandu-i pe cei mai nevoiasi. Este nevoie de o reforma comprehensiva in sistemul de sanatate. In urmatoarele luni, Guvernul va face o reforma, atat pe partea de venituri, cat si pe cheltuieli."

"A continua sa pastrezi in proprietatea statului companii prost manageriate dauneaza companiilor si cetatenilor statului pentru ca ele nu contribuie la buget cu partea care le revine. Guvernul s-a angajat sa aduca directori independenti, iar aceasta activitate va continua in lunile urmatoare. Ei isi vor ocupa postrurile in 2012," spune Jeffrey Franks.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
FMI avertizeaza:
FMI avertizeaza: "Spania, intr-o zona periculoasa. Perspectiva este dificila"

Spania trebuie sa pastreze ritmul restructurarii economiei pentru a rezista contagiunii crizei datoriilor suverane din zona euro, potivit Fondului Monetar International (FMI), citat de Bloomberg.

Basescu: Romania devine competitiva, inregistram crestere economica si suntem stabili financiar
Basescu: Romania devine competitiva, inregistram crestere economica si suntem stabili financiar

Avem crestere economica, dar este vulnerabila. A fost declaratia sefului statului dupa ultimele discutii avute cu oficialii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene.

Guvernul estimeaza o crestere economica de 0,3-0,4% in trimestrul 2 si o inflatie de 4,8 in acest an
Guvernul estimeaza o crestere economica de 0,3-0,4% in trimestrul 2 si o inflatie de 4,8 in acest an

Guvernul estimeaza pentru trimestrul al doilea o crestere a Produsului Intern Brut cu 0,3-0,4% fata de primul trimestru si o rata a inflatiei la sfarsitul anului de 4,8%, sub prognoza BNR, au declarat surse guvernamentale.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.