"Opriti genocidul social!" Motiunea de cenzura, citita partial in Parlament
UPDATE: Motiunea de cenzura, intitulata Opriti genocidul social, a fost citita miercuri in Parlament. In text, alesii PSD critica dur decizia Executivului de a diminua salariile si pensiile.
Inainte de a da citire textului de 17 pagini, parlamentarii PSD s-au declarat suparati ca niciun membru al Cabinetului Boc nu a venit sa-i asculte.
Prezentarea motiunii nu a durat mult. Pe la mijlocul textului, alesii au votat ca "cititorul" sa sara peste pasaje ca nu cumva sa-l faca sa astepte pe presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, care era in drum spre ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
E o motiune scrisa pe un ton aspru, care vorbeste despre "genocid", "dictatura" sau foloseste cuvantul "macelar". Mai in gluma, mai in serios, cei din opozitie il acuza pe prim-ministru ca, prin taierea salariilor si pensiilor, a procedat ca o clona a doctorului Ciomu.
Daca motiunea nu va trece, opozitia va contesta legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea la Curtea Constitutionala. Asta inseamna alte zile de intarziere pentru aplicarea lor. Initial, masurile ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 iunie. In fiecare zi care trece, Guvernul ar putea economisi cate 16 milioane de euro.
Dupa prezentarea motiunii, PSD a trecut la ultimele pregatiri pentru votul de marti. Alesii social-democrati au fost convocati de urgenta si au aflat ca cine va lipsi nemotivat sau va vota impotriva motiunii va fi dat afara din partid. Asadar, marti vom vedea exact ce efect are motiunea asupra cabinetului Boc.
Va reamintim ca acest document al PSD a fost depus, luni, la cabinetele presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, chiar in ziua in care premierul Emil Boc isi asuma raspunderea in Parlament.
In cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, Constitutia prevede ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatorilor si deputatilor.
Astfel, pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoana, care a demisonat din partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minoritati - 18, Independenti - 16, fara apartenenta la un grup parlamentar - 4.
Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.
Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota motiunea de cenzura ar avea 212 optiuni "pentru". Astfel, pentru adoptarea motiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.
Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, crede ca nu vor aparea "surprize" din partea parlamentarilor PDL la motiunea de cenzura initiata de PSD, mentionand ca este "total" increzator in sustinerea de catre acestia a Guvernului Boc.
In acest moment, grupurile parlamentare ale PSD si PNL din Senat si de la Camera Deputatilor pot insuma pentru reusita motiunii de cenzura 212 voturi "pentru", Opozitia mai avand nevoie de 24 de voturi favorabile. Aceste voturi ar putea fi obtinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, grupul mixt de la Senat, grupul independentilor, cel al minoritatilor sau de la deputatii fara apartenenta la un grup parlamentar de la Camera.
Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a precizat ca partidul sau este solidar cu Guvernul, iar parlamentarii acestei formatiuni nu vor vota motiunea de cenzura a opozitiei.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurari ca parlamentarii Uniunii vor vota "disciplinat" impotriva motiunii de cenzura, conducerea acestei organizatii optand ca senatorii si deputatii UDMR sa ramana in plen cu ocazia votului.
Deputatii PDL Daniel Oajdea si Clement Negrut s-au abtinut, luni, la votul din grupul parlamentar legat de sustinerea guvernului Boc. Oajdea si Negrut au solicitat ca pensiile si salariile sub 1000 de lei sa nu fie reduse prin legile pentru care Guvernul isi asuma raspunderea, insa propunerile in acest sens nu au fost acceptate.
Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marti, ca motiunea de cenzura depusa de social-democrati are 65-70% sanse sa fie adoptata.
Si in cazul in care motiunea va fi respinsa, va mai trece timp pana cand masurile de austeritate pentru care Executivul si-a angajat raspunderea vor fi aplicate. Asta deoarece liberalii intentioneaza sa conteste cele doua legi la Curtea Constitutionala.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, emil boc, motiune, parlamentari, partide,
Dată publicare:
08-06-2010 00:00