"Opriti genocidul social!" Motiunea de cenzura, citita partial in Parlament

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Motiunea de cenzura, intitulata Opriti genocidul social, a fost citita miercuri in Parlament. In text, alesii PSD critica dur decizia Executivului de a diminua salariile si pensiile.

Inainte de a da citire textului de 17 pagini, parlamentarii PSD s-au declarat suparati ca niciun membru al Cabinetului Boc nu a venit sa-i asculte.

Prezentarea motiunii nu a durat mult. Pe la mijlocul textului, alesii au votat ca "cititorul" sa sara peste pasaje ca nu cumva sa-l faca sa astepte pe presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, care era in drum spre ei.

E o motiune scrisa pe un ton aspru, care vorbeste despre "genocid", "dictatura" sau foloseste cuvantul "macelar". Mai in gluma, mai in serios, cei din opozitie il acuza pe prim-ministru ca, prin taierea salariilor si pensiilor, a procedat ca o clona a doctorului Ciomu.

Daca motiunea nu va trece, opozitia va contesta legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea la Curtea Constitutionala. Asta inseamna alte zile de intarziere pentru aplicarea lor. Initial, masurile ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 iunie. In fiecare zi care trece, Guvernul ar putea economisi cate 16 milioane de euro.

Citește și
Crin Antonescu si Gabriel Oprea
Antonescu si Oprea, pregatiti sa apuce ciolanul puterii
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Dupa prezentarea motiunii, PSD a trecut la ultimele pregatiri pentru votul de marti. Alesii social-democrati au fost convocati de urgenta si au aflat ca cine va lipsi nemotivat sau va vota impotriva motiunii va fi dat afara din partid. Asadar, marti vom vedea exact ce efect are motiunea asupra cabinetului Boc.

Va reamintim ca acest document al PSD a fost depus, luni, la cabinetele presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, chiar in ziua in care premierul Emil Boc isi asuma raspunderea in Parlament. 

In cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, Constitutia prevede ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatorilor si deputatilor.

Astfel, pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoana, care a demisonat din partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minoritati - 18, Independenti - 16, fara apartenenta la un grup parlamentar - 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.

Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota motiunea de cenzura ar avea 212 optiuni "pentru". Astfel, pentru adoptarea motiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, crede ca nu vor aparea "surprize" din partea parlamentarilor PDL la motiunea de cenzura initiata de PSD, mentionand ca este "total" increzator in sustinerea de catre acestia a Guvernului Boc.

In acest moment, grupurile parlamentare ale PSD si PNL din Senat si de la Camera Deputatilor pot insuma pentru reusita motiunii de cenzura 212 voturi "pentru", Opozitia mai avand nevoie de 24 de voturi favorabile. Aceste voturi ar putea fi obtinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, grupul mixt de la Senat, grupul independentilor, cel al minoritatilor sau de la deputatii fara apartenenta la un grup parlamentar de la Camera.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a precizat ca partidul sau este solidar cu Guvernul, iar parlamentarii acestei formatiuni nu vor vota motiunea de cenzura a opozitiei.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurari ca parlamentarii Uniunii vor vota "disciplinat" impotriva motiunii de cenzura, conducerea acestei organizatii optand ca senatorii si deputatii UDMR sa ramana in plen cu ocazia votului.

Deputatii PDL Daniel Oajdea si Clement Negrut s-au abtinut, luni, la votul din grupul parlamentar legat de sustinerea guvernului Boc. Oajdea si Negrut au solicitat ca pensiile si salariile sub 1000 de lei sa nu fie reduse prin legile pentru care Guvernul isi asuma raspunderea, insa propunerile in acest sens nu au fost acceptate.

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marti, ca motiunea de cenzura depusa de social-democrati are 65-70% sanse sa fie adoptata.

Si in cazul in care motiunea va fi respinsa, va mai trece timp pana cand masurile de austeritate pentru care Executivul si-a angajat raspunderea vor fi aplicate. Asta deoarece liberalii intentioneaza sa conteste cele doua legi la Curtea Constitutionala.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
"Opriti genocidul social", motiunea de cenzura impotriva Guvernului

Previzibil, Emil Boc nu a fost intampinat in Parlament cu paine si sare. Ca o prima reactie, la asumarea raspunderii de catre Guvern, opozitia a aparut in plen cu stegulete anti-Boc si cu motiunea de cenzura intitulata pompos: "Opriti genocidul social".

Antonescu si Oprea, pregatiti sa apuce ciolanul puterii
Antonescu si Oprea, pregatiti sa apuce ciolanul puterii

Nimeni nu poate spune cu exactitate care sunt sansele pentru ca motiunile de cenzura ale PSD sa fie adoptate, iar Guvernul sa fie demis. Oricum, Antonescu sustine ca este pregatit sa fie premier, iar liderul UNPR, Gabriel Oprea are specialisti pregatiti.

Prin motiunea de cenzura, Victor Ponta devine baronul pensiilor de lux
Prin motiunea de cenzura, Victor Ponta devine baronul pensiilor de lux

Aceasta este replica premierului Emil Boc, la viitoarea motiune de cenzura, care ii ameninta Guvernul. El sustine ca, de fapt, prin aceasta initiativa PSD se opune eliminarii pensiilor de lux din Romania.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu
Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi, la Tribunalul Constanţa, să fie judecat în arest la domiciliu.