Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit
România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit, deşi ar fi fost de preferat să existe un acord, a declarat, sâmbătă, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la un post de televiziune, conform Agerpres.
Acordul ar asigura protecţia drepturilor tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, dar şi siguranţa pe anvelopa bugetară în cazul celor două mari politici europene, coeziunea şi politica agricolă comună, conform spuselor ministrului.
"Este o preşedinţie orientată către viitor, pentru că terminăm, practic, o perioadă strategică la nivelul UE, 2014-2019 şi trebuie să ne gândim la viitorul Uniunii. Este bineînţeles una ambiţioasă şi realistă. E ambiţioasă pentru că ştim bine că, practic, această preşedinţie, această prezidare a Consiliului UE se face între două cicluri electorale. Avem o primă provocare: alegerile pentru Parlamentul European, care desigur vor avea loc la sfârşitul lunii mai, dar Parlamentul intră practic în campanie electorală la sfârşitul lunii aprilie. Şi realistă, pentru că trebuie să ţinem cont de principalele provocări la nivelul UE, cum ar fi Brexit-ul, pentru care România, ca şi vot, ca şi preşedinţie, este pregătită să facă faţă oricărui scenariu. Sigur că ar fi fost de preferat ca să existe un acord pe Brexit, pentru că acesta nu numai că ar asigura protecţia drepturilor tuturor cetăţenilor UE, deci inclusiv a românilor care trăiesc în Marea Britanie, dar ar fi şi o siguranţă, o supapă pentru anvelopa bugetară pentru cele două mari politici europene: coeziunea şi politica agricolă comună", a spus Plumb.
În ceea ce priveşte pachetul legislativ pe coeziune, ministrul a afirmat că trebuie "să avansăm cât se poate de repede".
"Nu aş vrea să intru în detalii tehnice, ci doar să spun că suntem pregătiţi să intrăm în negociere cu Parlamentul European, împreună cu Comisia Europeană pe Regulamentul cadru comun privind banii europeni. Practic, acest Regulament cadru comun asigură baza legalităţii şi reglementării modului în care sunt absorbiţi banii Europei", a menţionat ministrul Fondurilor Europene.
Rovana Plumb a precizat că România, ca ţară ce deţine preşedinţia Consiliului UE, este deschisă oricărui dialog în cazul legăturii între statul de drept şi utilizarea eficientă a fondurilor europene, dar trebuie să fie "o discuţie aparte faţă de tot ceea ce înseamnă investiţii prin politica de coeziune".
"Din punct de vedere macro sau al contextului global tot ceea ce înseamnă legătura între statul de drept şi utilizarea eficientă a fondurilor europene, din punctul nostru de vedere, ca preşedinţie, suntem deschişi oricărui dialog, dar trebuie să fie o discuţie aparte faţă de tot ceea ce înseamnă investiţii prin politica de coeziune, pentru că acolo vorbim de cetăţeni, de comunităţi locale, nu vorbim de nişte cifre abstracte, vorbim de oameni, de viaţa lor. Dezvoltarea are întotdeauna un impact asupra vieţii fiecăruia dintre cetăţeni ca şi absorbţie", a adăugat ministrul.