Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit

Ultimul update: Sambata 19 Ianuarie 2019 12:15
Data publicarii: Sambata 19 Ianuarie 2019 11:47
Categorie: Politic
Rovana Plumb

România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit, deşi ar fi fost de preferat să existe un acord, a declarat, sâmbătă, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la un post de televiziune, conform Agerpres.

Acordul ar asigura protecţia drepturilor tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, dar şi siguranţa pe anvelopa bugetară în cazul celor două mari politici europene, coeziunea şi politica agricolă comună, conform spuselor ministrului.

"Este o preşedinţie orientată către viitor, pentru că terminăm, practic, o perioadă strategică la nivelul UE, 2014-2019 şi trebuie să ne gândim la viitorul Uniunii. Este bineînţeles una ambiţioasă şi realistă. E ambiţioasă pentru că ştim bine că, practic, această preşedinţie, această prezidare a Consiliului UE se face între două cicluri electorale. Avem o primă provocare: alegerile pentru Parlamentul European, care desigur vor avea loc la sfârşitul lunii mai, dar Parlamentul intră practic în campanie electorală la sfârşitul lunii aprilie. Şi realistă, pentru că trebuie să ţinem cont de principalele provocări la nivelul UE, cum ar fi Brexit-ul, pentru care România, ca şi vot, ca şi preşedinţie, este pregătită să facă faţă oricărui scenariu. Sigur că ar fi fost de preferat ca să existe un acord pe Brexit, pentru că acesta nu numai că ar asigura protecţia drepturilor tuturor cetăţenilor UE, deci inclusiv a românilor care trăiesc în Marea Britanie, dar ar fi şi o siguranţă, o supapă pentru anvelopa bugetară pentru cele două mari politici europene: coeziunea şi politica agricolă comună", a spus Plumb.

În ceea ce priveşte pachetul legislativ pe coeziune, ministrul a afirmat că trebuie "să avansăm cât se poate de repede".

"Nu aş vrea să intru în detalii tehnice, ci doar să spun că suntem pregătiţi să intrăm în negociere cu Parlamentul European, împreună cu Comisia Europeană pe Regulamentul cadru comun privind banii europeni. Practic, acest Regulament cadru comun asigură baza legalităţii şi reglementării modului în care sunt absorbiţi banii Europei", a menţionat ministrul Fondurilor Europene.

Rovana Plumb a precizat că România, ca ţară ce deţine preşedinţia Consiliului UE, este deschisă oricărui dialog în cazul legăturii între statul de drept şi utilizarea eficientă a fondurilor europene, dar trebuie să fie "o discuţie aparte faţă de tot ceea ce înseamnă investiţii prin politica de coeziune".

"Din punct de vedere macro sau al contextului global tot ceea ce înseamnă legătura între statul de drept şi utilizarea eficientă a fondurilor europene, din punctul nostru de vedere, ca preşedinţie, suntem deschişi oricărui dialog, dar trebuie să fie o discuţie aparte faţă de tot ceea ce înseamnă investiţii prin politica de coeziune, pentru că acolo vorbim de cetăţeni, de comunităţi locale, nu vorbim de nişte cifre abstracte, vorbim de oameni, de viaţa lor. Dezvoltarea are întotdeauna un impact asupra vieţii fiecăruia dintre cetăţeni ca şi absorbţie", a adăugat ministrul.

 

Rovana Plumb Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

În 2015, Rovana Plumb anunța un ”program istoric” cu UE. După 4 ani, a atras 0,5% din bani
În 2015, Rovana Plumb anunța un ”program istoric” cu UE. După 4 ani, a atras 0,5% din bani
Rovana Plumb se laudă că România atrage fonduri europene, deși suntem sub media UE
Rovana Plumb se laudă că România atrage fonduri europene, deși suntem sub media UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
Parlamentul European
A fost stabilită data alegerilor europarlamentare din 2019. România are un loc în plus
Președintele PSD Liviu Dragnea, către Alex Dima: ”Vii cu mine în baie?”
Alegeri europarlamentare 2019 în România. Sistem informatic de prevenire a votului ilegal
Versuri în Parlament: ”Degeaba aveţi 10 la economie, bugetul dumneavoastră e o poezie”
Ministerul Muncii a redactat proiectul OUG privind majorarea alocaţiilor
Premierul Dăncilă, întrebată de Alex Dima de starea autostrăzilor: ”Aveți un fix!”
viorica dancila
Ce problemă își dorește Dăncilă să rezolve până la finalul mandatului său de premier
Deputat USR: Bugetul de stat pe 2019 este "folosit politic" de către PSD
Deputatul PSD Bacalbașa s-a strâmbat în timp ce un liberal vorbea în Parlament. VIDEO
Fostul premier Victor Ponta a fost huiduit de protestatari la Parchetul General. VIDEO
Liderul PMP, către Teodorovici: ”Ați fost la discotecă, domnul ministru? Am înțeles”
Dăncilă, despre acuzaţiile aduse lui Kovesi: ”Justiţia să-şi facă datoria”