Rovana Plumb se laudă că România atrage fonduri europene, deși suntem sub media UE


Ultimul update: Marti 08 Ianuarie 2019 20:58
Data publicarii: Marti 08 Ianuarie 2019 13:35
Categorie: Stiri Politice

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, susține că România stă bine la capitolul absorbție de fonduri europene și că nu a pierdut niciun euro din banii puși la dispoziție de UE.

Plumb a prezentat marți un bilanț la ministerului pe care îl conduce, anunțând că România a reușit până acum să acceseze 8 miliarde de euro din banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană.

Suma înseamnă 26% din fondurile puse la dispoziție și este sub media europeană de 27%

Fruntași sunt finlandezii, cu 50%, iar codași - croații, cu 16%.

”8 miliarde de euro, investiții de care au beneficiat și beneficiază în continuare milioane de români, autoritățile locale și, de asemenea, tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri.” - a spus ministrul.

În opinia sa, această sumă reprezintă un succes pentru România, care ”nu a pierdut niciun euro” din banii europeni.

Dacă vorbim de una din problemele care au generat în ultimii 11 ani de la aderare anumite blocaje sau încetiniri ale ritmului de absorbție a banilor europeni, în primul rând ne referim la birocrație.

Ce am făcut, după cum bine știți, am început procesul de simplificare, astfel încât accesul beneficiarilor să fie mai rapid, mai transparent și cu un control mai eficient în ceea ce privește utilizarea banilor europeni. Acest obiectiv va continua și în perioada anului 2019.

Ca o concluzie. Nu numai că România nu a pierdut niciun euro din banii pe care îi avem la dispoziție în acest exercițiu financiar, ci chiar câștigăm bani în fiecare zi pentru cetățenii noștri”, a spus Rovana Plumb.

Declarațiile ministrului vin după ce comisarul european Corina Crețu a avertizat că România a reușit să atragă până acum doar un sfert din banii europeni, puși la dispoziție de Bruxelles pentru perioada anilor 2014-2020.

Crețu spune că România a reușit până acum să atragă mai puțin de 8 miliarde de euro dintr-un total de 31 de miliarde de euro - bani care au fost puși la dispoziția țării noastre între anii 2014-2020.

Prin urmare, România a atins un grad de absorbție de doar 26 % a fondurilor europene, care este sub media europeană de 27 %.

Drept răspuns, Rovana Plumb a declarat că România are deja pregătite proiecte de infrastructură pe bani europeni, iar despre celalalte acuzații ... nu comentează.

”În ceea ce privește infrastructura europeană, România are la dispoziție 5,8 miliarde de euro. Sunt contractate 5,9 miliarde de euro, pentru că, după cum știți avem o rată de contractate posibil a fi făcută de până 300 % din suma alocată. Și cu siguranță, în continuare, preocuparea prioritară va fi aceea de a definitiva și de a putea trimite la Comisie proiecte importante pe infrastructură pentru România.

În ceea ce privește celelalte elemente ale declarației, nu doresc să comentez.” - a spus Plumb.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Încă un eșec. România a atras doar un sfert din banii puși la dispoziție de UE
Corina Creţu: Doamnă prim-ministru, îmi pare rău să constat cât de dezinformată sunteţi
Europarlamentarul Siegfried Mureşan: ”Prim-ministrul Dăncilă a minţit”
VIDEO PROTVPLUS.RO