În 2015, Rovana Plumb anunța un ”program istoric” cu UE. După 4 ani, a atras 0,5% din bani
România a pierdut toţi banii europeni pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.
Anunţul a fost făcut de comisarul european Corina Creţu şi vine după ce ministrul actual al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, anunţa de la Guvern realizări importante. Culmea este că programul eşuat pentru tineri era lansat cu fast acum 4 ani, tot de Rovana Plumb. În ţări ca Slovenia, Lituania sau Bulgaria, sute de mii de tineri şi-au găsit un rost în viaţă cu ajutorul acestor bani.
”Garanţia pentru Tineret” a fost un program fanion al Uniunii Europene. Lansat în România pe 8 aprilie 2015, urma să reducă şomajul şi numărul foarte mare al tinerilor care nu erau la şcoală, la muncă sau în vreun program de instruire.
"Garanţia pentru Tineret este un program istoric. Garanţia pentru Tineret este cel mai amplu şi complet program pentru tineri din ultimii 25 de ani. Pentru că vorbim de tineri, nu mai vrem ca tinerii să fie generaţii de sacrificiu", spunea Rovana Plumb în 2015.
La aproape 4 ani de la momentul lansării triumfale a programului de 343 de milioane de euro, România a reuşit să atragă doar 0,05% din sumă, adică 200 de mii de euro - banii pentru site şi campania de promovare, fiind ultima în Europa la acest capitol.
Culmea este că marți, într-o conferinţă, aceeaşi Rovana Plumb, aflată tot în Guvern, a declarat cu totul altceva.
"Nu numai că România nu a pierdut niciun euro din banii pe care îi avem la dispoziţie în acest exerciţiu financiar, dar chiar câştigăm în fiecare zi bani pentru cetăţenii noştri", a declarat Rovana Plumb.
De fapt, în afară de banii pentru tineri, s-au mai pierdut peste 400 de milioane de euro în programul REGIO şi alte 22 de milioane din Fondul Social - pentru că nu am depus niciun proiect.
Ce au făcut alte ţări cu bani europeni? La fondurile pentru tineri, Slovenia are cea mai mare absorbţie - 87%. Printr-un program numit "eroii angajărilor" au susţinut cu 16 milioane de euro perioade de probă de 3 luni în cele mai mari firme din ţară, pentru toţi tinerii din şomaj.
Apoi, un an angajare de probă, dublată de cursuri plătite din banii europeni, cu experţi internaţionali în domeniile dorite de tineri. La final, peste 90% dintre participanţi şi-au găsit un loc de muncă.
Lituania a ales să nu desfăşoare proiectul prin agenţia de şomaj, ci direct pe un site special destinat încurajării antreprenoriatului. Tinerii au primit consultanță gratuită şi câte 10 mii de euro, în medie, pentru afaceri. Alţii au făcut programe de training timp de 4 luni. Şomajul în rândul tinerilor s-a redus cu 75%.
Vecinii bulgari au reuşit să cheltuiască 60% din alocare. Recalificare şi practică plătită pentru tinerii care nu lucrau - acestea au fost măsurile principale. Şomajul s-a redus la jumătate.
Sursa: Pro TV
Etichete: fonduri europene, somaj, corina cretu, rovana plumb,
Dată publicare:
09-01-2019 18:14