România va face demersuri pentru a aduce în siguranţă cetăţeni afgani, colaboratori ai autorităţilor şi categorii vulnerabile
CSAT a decis miercuri activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Ministerul Afacerilor Interne urmează să evalueze capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat în şedinţa de miercuri situaţia din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru interesele României, atât în planul securităţii, cât şi politic şi umanitar şi s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranţă în România a cetăţenilor afgani - colaboratori ai autorităţilor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România sau categorii vulnerabile, precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi.
Conform unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, membrii CSAT au apreciat modul în care Celula interinstituţională de criză a gestionat repatrierea cetăţenilor români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetăţenilor afgani - colaboratori ai autorităţilor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi.
"În cadrul şedinţei CSAT s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranţă în România a cetăţenilor afgani din categoriile menţionate mai sus, dificultăţi obiective legate de raţiuni de securitate împiedicând până acum accesul lor în aeroport", se arată în comunicat.
Mai mult de atât, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât, miercuri, ca Armatei României să participe, cu un efectiv de 200 de militari, la evacuarea şi relocarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, conform Agerpres.
Militarii români vor participa la operaţiune începând cu luna august, timp de cel mult 6 luni.
"Operaţia NATO va consta, în principiu, în preluarea cetăţenilor afgani din bazele temporare din Kuweit şi Qatar şi relocarea acestora în baze temporare de staţionare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esenţiale. În acest sens, pe baza elementelor de planificare iniţială comunicate de Comandamentul Forţelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât participarea Armatei României la această operaţie de evacuare şi relocare a cetăţenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni", precizează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
Membrii CSAT au concluzionat că gestionarea consecinţelor situaţiei din Afganistan, pe termen scurt, mediu şi lung, inclusiv sub aspectul lecţiilor învăţate, va reprezenta unul dintre elementele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO şi UE, iar România va participa la acest efort, adaugă sursa citată.
De asemenea, membrii Consiliului au subliniat necesitatea unei coordonări sporite în ceea ce priveşte comunicarea strategică şi combaterea dezinformării.