Romania se pregateste sa ratifice acordul dintre UE si Serbia, dar pune o conditie "minoritara"
Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a declarat, marti, ca acordul de asociere a Serbiei la UE va fi ratificat de Senat.
"Orientarea colegilor parlamentari este aceea de a aproba ratificarea acestui document", a spus ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, dupa audierile in comisiile reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor.
La randul sau, presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a explicat ca va propune aprobarea acestui document cu o declaratie anexata.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"Din punctul de vedere al concluziilor, am decis sa propun colegilor din Comisia de politica externa din Senat sa ducem pana la capat, favorabil, procedura de ratificare a acordului de asociere a Serbiei, insotita insa - e un mecanism care functioneaza in dreptul international si in dreptul tratatelor - de o declaratie pe care Senatul Romaniei sa o adopte si care face parte, corp comun, din legea de ratificare", a spus Corlatean.
El a precizat ca "aceasta declaratie va fi inclusa in instrumentul de ratificare care va fi depus la statul depozitar".
Potrivit lui Corlatean, declaratia va arata ca "Parlamentul Romaniei solicita Guvernului Romaniei, indiferent care va fi fiind acesta in viitor, sa aiba o atitudine activa in procesul de negocieri pe diferitele capitole pe care Serbia le va avea ca si stat candidat, astfel incat sa se asigure, in colaborare cu partenerii europeni, ca Serbia va indeplini aceste criterii inainte de a deveni membra UE".
Acordul de stabilizare si asociere incheiat de Serbia cu UE trebuie ratificat de toate statele membre UE pentru a intra in vigoare. Pana in prezent, trei state intre care si Romania, nu au ratificat documentul. Senatul este Camera decizionala in cazul Romaniei. Documentul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru romanii de pretutindeni de la Senat si a trecut tacit la Comisia de afaceri europene. Documentul urmeaza sa intre pentru raport la Comisia de politica externa a Senatului.