Protocolul intre Romania si Serbia, semnat. Romanii din Valea Timokului vor avea biserici si scoli
Tara noastra a fost joi de acord ca Serbia sa aiba statut de candidat la integrarea in Uniunea Europeana. La schimb, Bucurestiul a cerut scoala si biserica pentru romanii care traiesc in Valea Timocului.
Autoritatile de la Belgrad fac presiuni asupra romanilor din Valea Timocului doar doar vor inceta sa-si mai reclame originile.
"Eu m-am declarat roman si a inceput recensamantul la mine de la mijlocul satului si cand au vazut ca se declara tot mai multi romani atunci au inceput sa puna intrebari ca daca voi stiti romaneste, sunteti siguri ca vorbiti romaneste," spune Dragolsav Mariacic, vicepresedintele vlahilor din Serbia
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Desi nu la fel de prigoniti, si romanii din Voievodina spun ca autoritatile ii preseaza sa-si zica toti vlahi.
Ion Sfera, presedinte executiv la Alianta Romanilor din Voivodina spune ca "este sistematic impus termenul de valah. Daca o minciuna o repeti de o mie de ori, o faci sa fie un adevar".
Vlahii care traiesc pe Valea Timocului spun ca li se refuza dreptul de se numi romani si ca nu-si pot da copiii la scoli in limba lor.
Conform recensamantului din 2002, in Serbia traiesc peste 40.000 de vlahi si peste 34.000 de romani, cei mai multi in provincia Voivodina. Ei cer sa fie tratati egal cu restul minoritatilor - sa aiba biserica, scoala si reprezentare in parlament.
Conflictele nu sunt la inceput. In decembrie anul trecut, persoane necunoscute au tras mai multe focuri de arma in miez de noapte asupra a doi lideri ai comunitatii romanesti. Motivele agresiunilor au ramas necunoscute, insa anchetatorii au banuit de atunci ca este vorba de razbunare etnica.
Pentru soarta romanilor din Serbia, diplomatii de la Bucuresti au cerut in ultimele zile garantii ca statul isi va schimba politica fata de minoritati. In caz contrar, au transmis ai nostri, Romania nu va sustine aderarea Serbiei la statutul de candidata la integrarea in UE. Fara votul unui singur membru, decizia ar fi amanata.
La consiliul european de primavara, Traian Basescu a sustinut serbia.
Pana acum, Comisia Europeana nu a identificat probleme serioase ale minoritatii romanesti din serbia, de aceea conditiile puse de oficailii nostri au parut surprinzatoare. Presa internationala a comentat ca ele ar avea legatura cu opozitia pe care Olanda a manifestat-o fata de aderarea noastra la Schengen, olandezii fiind sustinatori ai Belgradului.
Sursa: Mediafax
Etichete: romania, MAE, Comisia Europeana, ue, serbia, minoritati,
Dată publicare:
01-03-2012 12:06