România se ”împacă diplomatic” cu Austria. Președintele Klaus Iohannis retrimite ambasadorul român la Viena
România își retrimite ambasadorul în Austria, după o convorbire telefonică avută între președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuția dintre cei doi șefi de stat a avut loc ”la inițiativa părții austriece”.
Astfel, Klaus Iohannis i-a transmis omologului autriac faptul că ”votul negativ al acestei ţări pentru aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Preşedintele României a exprimat deschiderea autorităţilor române de a lucra împreună, în plan bilateral şi european, pentru a implementa soluţiile identificate pentru reducerea migraţiei ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria”. - se arată în comunicat.
”În urma discuţiei cu Preşedintele Van der Bellen, Preşedintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în ţară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile” - a mai precizat Cotroceniul.
În decembrie 2022, Emil Hurezeanu a fost rechemat în țară în semn de protest
La începutul lunii decembrie 2022, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, a fost chemat pentru consultări în țară, după votul Austriei împotriva admiterii României în Schengen.
Decizia a fost luată de România ca un „gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, a precizat MAE, la acea vreme, într-un comunicat.