Romania, la nivelul tarilor arabe in ceea ce priveste reprezentarea femeilor in politica. Ce drepturi cer ONG-urile
Femeile din politica si-au pus in gand sa ocupe cat mai multe locuri la urmatoarele alegeri. Toate partidele ar putea fi obligate sa treaca pe liste cel putin 30% candidate femei.
"Este posibil ca sefii de partide sa respecte procentul, dar sa mute femeile la coada clasamentului si sa nu fie alese", avertizeaza organizatiile care militeaza pentru egalitatea intre genuri.
Dupa multi ani de experienta, politicienele de la noi spun ca se invart intr-o lume a barbatilor care nu au scapat inca de prejudecati.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Rovana Plumb, presedinte Consiliul National PSD: "In zona politica inca exista bariere, inca exista acel cerc din care trebuie sa iesim."
Viorica Dancila, presedintele organizatiei de femei a PSD: "Noi nu vedem acest lucru ca pe o competitie intre femei si barbati. Sunt destule femei care ar aduce un plus de valoare."
In partidul lor, social-democratii au hotarat deja sa le dea mai mult credit femeilor.
Aurelia Cristea, deputat PSD: "30% dintre candidatii pentru alegerile locale si parlamentare sa fie femei."
Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor: "Acolo unde ai femei in conducere limbajul e mult mai adecvat lui 2015, tonul e mult mai retinut."
Iar liberalele au si scris o lege prin care la alegerile parlamentare si locale din acest an, listele sa fie intocmite astfel incat sa asigure reprezentarea ambelor sexe in proportie de cel putin 30%.
Raluca Alexandra Pruna, ministrul justitiei: "Sper ca presedintii de partide care toti sunt barbati intr-adevar sa promoveze femei pe locuri elibigile pentru ca ideea e nu sa am pe o lista de 30 de persoane, ultimele 5 sa fie femei"
Doar ca initiatoarele nu au gasit o definitie pentru ce inseamna locuri pe liste cu sanse reale in alegeri.
Alina Gorghiu, copresedinte PNL: "Ne invartim in jurul termenului de eligibilitate, il pipaim dar nu stim cum sa-l definim. Garantat nu exista definitia locului eligibil nicaieri in legislatie."
ONG-urile care militeaza pentru drepturile femeilor sustin ca reprezentarea femeilor in politica de la noi este la nivelul unor tari arabe.
Tudorina Mihai, reprezentat coalitia pentru egalitatea de gen: "Sa nu vedem candidate care sa fie puse la zid pentru felul in care se imbraca, pentru felul in care arata posterele electorale si cred ca e bine ca astfel de mesaje sexiste sa nu existe."
Doar 3% dintre functiile de conducere din Romania sunt detinute de femei.