Klaus Iohannis dupa reuniunea de la Bucuresti. "Sustinem prezenta sporita a SUA in Europa - militar, economic si politic"
Palatul Cotroceni gazduieste miercuri o reuniune la nivel inalt a statelor din Europa Centrala si de Est, la care va participa si secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.
Declaratia lui Klaus Iohannis dupa intalnirea de la Bucuresti
Romania a gazduit o intalnire la cel mai inalt nivel al statelor din Europa Centrala si de Est. Ne bucuram ca aceste lucrari au beneficiat si de prezenta NATO. Scopul acestei reuniuni a fost acela de a ne asuma impreuna si a exprima cu o singura voce viziunea tarilor noastre privind provocarile de securitate pe care le intampina NATO atat din Est cat si din Sud. Chiar daca suntem natural sensibili la amenintarile din Est, ne-am exprimat solidaritatea cu aliatii pentru care grijile cele mai mari vin acum din Sud.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Am adoptat o declaratie comuna care evidentiaza preocuparile, angajamentele si solutiile conturate in timpul reuniunii.
Transmitem un mesaj puternic de unitate si recunoastere a nevoii de coerenta in actiunile noastre externe. E vorba si de contributia noastra la summitul de la Varsovia.
Pe scurt, sunt 5 directii de actiune pe care le-am evaluat:
1. Intarirea solidaritatii si indivizibilitatii securitatii aliate inclusiv prin consolidarea legaturii transantlantice si sustinerea unei prezente sporite a SUA in Europa, atat militar cat si politic si economic.
2. Intarirea NATO si continuarea procesului de adaptare pentru a raspunde riscurilor pe termen lung din Est si din Sud. Intensificarea relatiei cu partenerii din vecinatatea noastra strategica.
3. Consolidarea securitatii spatiului de la Marea Neagra la Marea Baltica.
4. Necesitatea aprofundarii parteneriatului strategic dintre NATO si UE.
5. Asigurarea ca o decizie de reanagajare a dialogului cu Federatia Rusa va fi fundamentata pe intelegerea comuna a respectarii dreptului international.
Reuniunea la nivel inalt a statelor din Europa Centrala si de Est va fi prezidata de presedintii Romaniei si Poloniei, Klaus Iohannis, respectiv Andrzej Duda.
La acest eveniment vor participa secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, presedintii Bulgariei, Rosen Plevneliev, Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, Republicii Letonia, Raimonds Vejonis, Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, Republicii Slovace, Andrej Kiska, Ungariei, Ader Janos, si presedintele Camerei Deputatilor a Republicii Cehe, Jan Hamacek.
Cu privire la reuniunea la nivel inalt a liderilor din statele din Europa Centrala si de Est, presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in NATO.
"Intalnirea pe care am organizat-o impreuna (n.r. - cu Polonia) pentru ziua de maine, acel mini-summit, vrea sa arate ca flancul estic este aici, tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in cadrul structurilor NATO si vrem, de asemenea, sa subliniem importanta acestui flanc estic in situatia geopolitica in permanenta schimbare. (...) Vrem sa subliniem ca aceasta importanta geostrategica a flancului estic nu este in scadere, ci este in continuare extrem de mare", a spus seful statului, la Palatul Cotroceni.
Surse oficiale au aratat ca la aceasta reuniune urmeaza sa fie adoptata o declaratie comuna, care va sublinia necesitatea unei prezente adecvate a NATO in regiune.
Reuniunea vizeaza consolidarea cooperarii in plan regional intre tarile din regiune, dar si cu cele din Vecinatatea estica a NATO, si anume R. Moldova, Ucraina si Georgia, si pregatirea summitului NATO care va avea loc la Varsovia.
"Dorim sa aratam ca aceste tari pot contribui la activitatea Aliantei Nord-Atlantice", au mai aratat sursele citate.
Potrivit acestora, este posibil ca reuniunea sa vizeze un angajament pentru asigurarea a 2% din PIB pentru Armata. Reuniunea la nivel inalt a statelor din Europa Centrala si de Est va incepe la ora 10,30, cand sefii de delegatii vor fi primiti la Palatul Cotroceni de presedintele Iohannis. Ulterior, liderii isi vor exprima pozitiile cu privire la subiectele discutate.
La finalul reuniunii, presedintele Klaus Iohannis si omologul sau polonez, Andrzej Duda, vor sustine o declaratie comuna de presa.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, europa, summit, europa de est, reuniune,
Dată publicare:
04-11-2015 09:58