Presedintele Poloniei s-a intalnit cu Iohannis la Cotroceni. Declaratia facuta despre prezenta trupelor NATO in estul Europei

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat marti ca prezenta trupelor NATO in Europa Centrala si de Est trebuie sa se intensifice, ca urmare a largirii acestei structuri.

"Am convenit in ceea ce priveste chestiunile referitoare la securitatea militara, si vorbesc despre colaborarea in cadrul NATO, amandoi avem aceeasi opinie - ca prezenta NATO in aceasta parte a Europei trebuie sa fie intensificata, aceasta are un caracter natural, este o chestiune de dezvoltare echilibrata a Aliantei si prezenta trupelor NATO in aceasta parte a Europei trebuie sa se intensifice in mod normal, data fiind largirea acestei structuri acum cativa ani. Aceasta largire trebuie sa se petreaca in continuare in mod consecvent prin intensificarea prezentei in ceea ce priveste infrastructura, pe care sa o poata folosi si trupele noastre, pentru exercitii, cat si prin prezenta unitatilor militare ale NATO. Cu siguranta vom incerca sa-i convingem de acest lucru si pe partenerii nostri si la intalnirea de maine, organizata de noi in comun, cat si in formula largita, la summit-ul NATO de la Varsovia", a spus Andrzej Duda, la Palatul Cotroceni, la conferinta comuna cu presedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

El si-a exprimat speranta ca aceasta politica, raportata si la situatia care se dezvolta in aceasta parte de lume, va fi acceptata si va putea fi pusa in practica.

"Speram ca toti conducatorii statelor din Europa Centrala si de Est, care sunt membri ai NATO, inteleg situatia existenta actuala in ceea ce priveste securitatea si contam pe faptul ca nu ne vom intalni cu vreo atitudine negativa in ceea ce priveste aceasta politica de adaptare a Aliantei, aceasta situatie noua. Evident ca vom incerca sa-i convingem pe partenerii nostri de acesti pasi pe care noi ii propunem, dar in primul rand contam pe faptul ca niciunul din statele partenere nu va spune nu la solutiile propuse de noi, dar asta va avea loc maine", a afirmat Duda.

Presedintele Poloniei a indicat ca in privinta Ucrainei atat el, cat si omologul sau roman si-au exprimat speranta ca se va instala pacea de durata.

Citește și
parada militara la Kremlin
Conflict diplomatic intre Kremlin si o tara UE, dupa o declaratie a ambasadorului rus despre razboi. "Aminteste de Stalin"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Vom fi mai mult decat observatori atenti ai situatiei pe viitor si, daca va fi nevoie, suntem pregatiti sa intreprindem actiuni comune diplomatice in aceasta chestiune", a spus acesta.

Potrivit acestuia, in cadrul discutiilor s-a propus infiintarea unui comitet de coordonare prezidential in cazul chestiunilor discutate.

Presedintele Poloniei a spus ca in privinta migratiei trebuie intreprinse actiuni de prevenire.

Iohannis: Tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in NATO

Tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in NATO, a declarat marti presedintele Klaus Iohannis cu privire la reuniunea la nivel inalt a liderilor din statele din Europa Centrala si de Est, care va avea loc la Palatul Cotroceni.

"intalnirea pe care am organizat-o impreuna (n.r. cu Polonia) pentru ziua de maine, acel mini-summit, vrea sa arate ca flancul estic este aici, tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in cadrul structurilor NATO si vrem, de asemenea, sa subliniem importanta acestui flanc estic in situatia geopolitica in permanenta schimbare. (...) Vrem sa subliniem ca aceasta importanta geostrategica a flancului estic nu este in scadere, ci este in continuare extrem de mare", a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, in declaratia comuna cu omologul sau polonez, Andrzej Duda.

El a subliniat ca NATO trebuie sa ramana concentrat pe flancul estic.

"Noi credem ca flancul estic este poate mai important decat oricand si vrem sa subliniem aceste lucruri. (...) Noi nu dorim ca NATO sa mute atentia din flancul estic in orice alta parte, ci vrem sa ramana focusata pe flancul estic, care, indiferent ca este in prima, a doua sau a zecea stire din jurnalul de stiri, este o zona care priveste NATO si nu doar tarile care se afla in flancul estic al NATO. Exercitiile care s-au facut si se fac si in anul acesta arata ca exista o preocupare. Noi vrem sa atragem atentia ca aceasta preocupare nu poate si nu trebuie sa fie una temporara, tactica, ci de geopolitica si de strategie a NATO", a aratat seful statului.

El a precizat ca discutiile au vizat situatia din Ucraina si din Republica Moldova, relatiile cu Federatia Rusa, dar si in plan european - criza migratiei, securitatea energetica, procesele de reforma a politicii de securitate europene si de vecinatate.

"Am convenit sa cooperam strans pentru sustinerea parcursului european si a proceselor de reforme ale Republicii Moldova si Ucrainei si pentru mentinerea unui interes special al UE pentru vecinatatea estica. Am hotarat sa intarim coordonarea si aprofundarea cooperarii Romaniei si Poloniei in UE atat in plan international, cat si in lupta contra terorismului si in chestiunea combaterii statului islamic. impreuna tarile noastre pot fi o voce foarte puternica, atat in plan regional, dar si in cadrul UE", a spus seful statului.

In opinia acestuia, efectuarea vizitei presedintelui Poloniei la Bucuresti reprezinta o confirmare a importantei pe care acest stat o va acorda relatiei cu tara noastra.

Seful statului a indicat ca Romania vede in Polonia unul dintre cei mai importanti parteneri strategici si un mare prieten.

"Ne dorim ca Parteneriatul strategic care ne uneste sa devina unul si mai puternic si noi suntem total angajati in acest sens", a afirmat Iohannis.

Presedintele polonez: Suntem zguduiti de accidentul tragic din Colectiv. Polonia, deschisa sa ajute cu medici specialisti

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat marti ca incendiul de la clubul Colectiv i-a zguduit pe polonezi, aratand ca tara sa este deschisa sa trimita medici specialisti de la un spital din orasul Siemianowice Slaskie care ii pot trata pe raniti.

"Doresc sa exprim regretul pentru faptul ca aceasta vizita are loc dupa accidentul tragic care a avut loc aici in Bucuresti, in care au murit oameni tineri, eveniment care i-a zguduit atat pe polonezi, cat si pe mine personal. Nu doar regretul vreau sa mi-l exprim, dar vreau sa spun ca exista specialisti la un spital in orasul Siemianowice Slaskie care pot sa trateze pacientii de dupa astfel de accidente si care pot sa acorde sprijinul lor. ii transmit dlui presedinte si conducerii Romaniei aceasta deschidere a Poloniei de a acorda ajutorul sau, pentru ca am fost zguduiti si suntem constienti de faptul ca viata oamenilor tineri este foarte valoroasa si trebuie sa ajutam cum putem", a spus Andrzej Duda, in declaratia comuna cu presedintele roman, Klaus Iohannis, sustinuta la Palatul Cotroceni.

Presedintele Poloniei efectueaza o vizita oficiala in Romania. Andrzej Duda a ajuns luni seara la Bucuresti. De la aeroport el a mers direct la clubul Colectiv, unde a depus un buchet de trandafiri rosii si a aprins o candela pentru victimele incendiului care a avut loc vinerea trecuta.

Acesta va prezida, alaturi de presedintele Iohannis, reuniunea la nivel inalt a statelor din Europa Centrala si de Est, care va avea loc miercuri, la Palatul Cotroceni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Conservatorii eurosceptici au obtinut majoritatea absoluta la alegerile din Polonia. Cine va fi noul premier
Conservatorii eurosceptici au obtinut majoritatea absoluta la alegerile din Polonia. Cine va fi noul premier

Conservatorii catolici eurosceptici, partidul Lege si Justitie (PiS, opozitie) condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech, au obtinut majoritatea absoluta in alegerile parlamentare din Polonia, potrivit AFP si Reuters.

Conflict diplomatic intre Kremlin si o tara UE, dupa o declaratie a ambasadorului rus despre razboi.
Conflict diplomatic intre Kremlin si o tara UE, dupa o declaratie a ambasadorului rus despre razboi. "Aminteste de Stalin"

Afirmatiile unui diplomat rus de cel mai inalt rang alimenteaza tensiunile intre Europa si Moscova.

Polonia are un nou presedinte. Cum a reusit Andrezj Duda sa intoarca rezultatele unor sondaje care nu ii dadeau nicio sansa
Polonia are un nou presedinte. Cum a reusit Andrezj Duda sa intoarca rezultatele unor sondaje care nu ii dadeau nicio sansa

Conservatorul Andrezj Duda a castigat alegerile prezidentiale din Polonia cu 53% din voturi, invingandu-l pe presedintele in exercitiu, Bronislaw Komorowski (centru dreapta), care si-a recunoscut infrangerea si obtine 47%, potrivit unui sondaj de opinie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.