Regulile anti-Covid, încălcate de unii parlamentari. Nu au purtat mască și au mâncat la restaurant

Ultima actualizare: 21-12-2020 20:23

În timp ce țările din întreaga lume iau măsuri pentru a proteja populația de Covid 19, la noi în prima zi de activitate în Parlament, unii aleși nu au vrut să aleagă masca.

De la prezidiul Camerei Deputaților, președintele de ședință a vorbit cu masca de protecție sub bărbie, iar alți parlamentari au renunțat complet la ea, din motive de boală, susțin unii. Printre ei, și senatoarea AUR Diana Șoșoacă. Șefii comisiei de validare din Senat au cerut Direcției de Sănătate Publică să-i verifice adeverința medicală. Și premierul cere Poliției și Jandarmeriei să cerceteze cine și de ce nu poartă mască în Parlament.

Diana Șoșoaca, senatoare de Iaşi, n-a purtat masca nici când când a mers la Cotroceni, cu delegaţia partidului AUR. A anunţat că nu o face din motive medicale şi are o adeverinţă în acest sens.

Senatorul Mircea Dăneasa, dar şi alţi politicieni din aceeaşi formaţiune politică, s-au prezentat cu măşti din plastic, transparente. Unii au spus că le-ar fi comandat de pe internet, din alte ţări, fără să-şi pună problema dacă sunt sau nu conforme. Alţii au omis să le mai poarte pe holuri.

Amenda pentru nepurtarea măştii este de la 500 la 2500 de lei şi e adevărat că legea-i absolvă pe cei ce au adeverinţe medicale.

Oficialii de la Senat au întocmit o solicitare către DSP Bucureşti, să verifice adeverinţa senatoarei Diana Sosoaca, eliberată de un medic de familie din capitala şi mai ales dacă bolile menţionate în adeverinţa fac parte din categoria celor care afectează capacitatea de oxigenare. De profesie avocat, Diana Șoșoacă, a declarat anterior că măștile de protecție nu sunt conforme și încalcă drepturile și libertățile oamenilor.

Motive medicale a invocat şi Dumitru Coarnă, la Camera deputaţilor. El conduce un sindicat al Poliţiştilor, dar acum este şi deputat PSD de Călăraşi.

Dumitru Coarnă, deputat PSD: "Există nişte excepții la lege şi eu mă încadrez la una dintre ele. Respect legea, dar mă încadrez la excepţie."

De ce nu poartă unii ales masca l-am întrebat chiar pe premierul României, prezent în Parlament.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: "Avem autorităţi abilitate în acest sens. Aceste autorităţi ar trebui să autosesizeze."

În clădirea Parlamentului nu sunt însă poliţişti şi jandarmi. Aşadar, pentru verificări ar trebui să vină special, din afara instituţiei, dacă se sesizează sau sunt solicitaţi. Jandarmeria are ce-i drept un post afară, la poarta de acces, pe unde intră aleşii.

Aflat şi el în Parlament, ministrul Administraţiei şi Internelor, Marcel Vela, a declarat că: "Se vor face verificări. În primul rând organizatorii de aici şi apoi, dacă au probleme, intervin cei care sunt abilităţi de lege ca să ia măsuri."

Camera Deputaţilor şi Senatul au câte o Direcţie internă, cu personal propriu care asigură paza, iar Serviciul de Pază şi Protecţie se ocupă de filtrul de la intrări şi pază preşedinţilor celor 2 camere. În aceste condiţii, în forul legislativ al României fiecare a purtat masca după bunul plac. Preşedintele plenului Camerei Deputaţilor a stat la prezidiu cu masca sub bărbie.

Abateri au fost şi la cantina Parlamentului, unde este permis doar luatul mâncării la pachet. Deşi angajaţii cantinei au afişat mesaje prin care anunţau că nimeni nu are voie să mănânce acolo, mulţi le-au ignorat. I-am urat poftă bună senatorului PSD Ion Preoteasa, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, şi i-am cerut explicaţii:

Ministrul de Interne spune că a încercat să verifice personal ce s-a întâmplat, dar nu a mai găsit pe nimeni la masă:

De la începutul pandemiei, mai mulţi politicieni au fost sancţionaţi pentru nepurtarea măştii în spaţii închise, printre ei aflându-se şi fostul premier Ludovic Orban.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO