Referendum pe Justiție. Reacția PSD după ce Iohannis a anunțat cele 2 întrebări
Partidul Social Democrat transmite, într-un comunicat de presă, că este de acord cu întrebările propuse de președinte.
Cu toate acestea, social-democrații susțin că este o pierdere de bani și că nu există nicio controversă în societate privind temele abordate la referendum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”PSD este de acord cu întrebările propuse la referendumul consultativ, pentru acestea existând de altfel un acord cvasiunanim, ele nerăspunzând vreunei controverse din societate.
În aceste condiții, referendumul solicitat de președinte pare lipsit de utilitate și va reprezenta probabil o cheltuială nejustificată din banii contribuabililor”, este mesajul PSD.
Cele 2 întrebări
Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:
1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Condiții pentru a fi validat
Pentru a fi validat, la referendumul pentru justiţie anunţat pentru 26 mai trebuie să se prezinte cel puţin 5.681.177 de persoane cu drept de vot, pe baza celor mai recente cifre anunţate de Autoritatea Electorală Permanentă, actualizate la nivelul lunii februarie.
Pe lângă simpla prezenţă, pentru ca rezultatul - indiferent că este DA sau NU - să fie validat, mai este nevoie şi ca voturile valabile (indiferent că sunt pentru sau contra) să reprezinte 25% din numărul celor înscrişi în liste. Adică este nevoie ca măcar 4.374.314 români să voteze DA sau NU la acest referendum. Una dintre aceste 2 opţiuni trebuie să primească jumătate plus 1 dintre voturi, adică 2.367.158.