De câte voturi este nevoie pentru validarea referendumului pe justiţie
Numărul de voturi necesar pentru validarea refendumului nu este mare, dar experienţa de anul trecut arată că o prezenţă la vot chiar şi de 30% nu e uşor de obţinut.
Legea referendumului, după ultimele modificări, prevede că „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente” şi că „rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.
Mai concret, în cifre, asta înseamnă că la referendumul pentru justiţie anunţat pentru 26 mai trebuie să se prezinte cel puţin 5.681.177 de persoane cu drept de vot, pe baza celor mai recente cifre anunţate de Autoritatea Electorală Permanentă, actualizate la nivelul lunii februarie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe lângă simpla prezenţă, pentru ca rezultatul - indiferent că este DA sau NU - să fie validat, mai este nevoie şi ca voturile valabile (indiferent că sunt pentru sau contra) să reprezinte 25% din numărul celor înscrişi în liste. Adică este nevoie ca măcar 4.374.314 români să voteze DA sau NU la acest referendum. Una dintre aceste 2 opţiuni trebuie să primească jumătate plus 1 dintre voturi, adică 2.367.158.
Care a fost prezenţa la ultimul referendum
Deşi nu pare un număr foarte mare, la cel mai recent referendum, cel pentru redefinirea familiei de anul trecut. au votat 21,10 % dintre alegători. Numărul total al persoanelor care s-au prezentat atunci la urne a fost de 3.857.308 iar umărul voturilor valabil exprimate la răspunsul ‘DA’ a fost de 3.531.732.
Klaus Iohannis a transmis pe 4 aprilie preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai. Tot atunci, şeful statului a anunțat temele pentru referendum, apoi a organizat consultări pe această temă cu partidele parlamentare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, justitie, decret, referendum, data, validare,
Dată publicare:
25-04-2019 13:48