De câte voturi este nevoie pentru validarea referendumului pe justiţie


Ultimul update: Joi 25 Aprilie 2019 16:20
Data publicarii: Joi 25 Aprilie 2019 13:48
Categorie: Stiri actuale

Numărul de voturi necesar pentru validarea refendumului nu este mare, dar experienţa de anul trecut arată că o prezenţă la vot chiar şi de 30% nu e uşor de obţinut. 

Legea referendumului, după ultimele modificări, prevede că „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente” şi că „rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.

Mai concret, în cifre, asta înseamnă că la referendumul pentru justiţie anunţat pentru 26 mai trebuie să se prezinte cel puţin 5.681.177 de persoane cu drept de vot, pe baza celor mai recente cifre anunţate de Autoritatea Electorală Permanentă, actualizate la nivelul lunii februarie.

Pe lângă simpla prezenţă, pentru ca rezultatul - indiferent că este DA sau NU - să fie validat, mai este nevoie şi ca voturile valabile (indiferent că sunt pentru sau contra) să reprezinte 25% din numărul celor înscrişi în liste. Adică este nevoie ca măcar 4.374.314 români să voteze DA sau NU la acest referendum. Una dintre aceste 2 opţiuni trebuie să primească jumătate plus 1 dintre voturi, adică 2.367.158.

 

Care a fost prezenţa la ultimul referendum

 

Deşi nu pare un număr foarte mare, la cel mai recent referendum, cel pentru redefinirea familiei de anul trecut. au votat 21,10 % dintre alegători. Numărul total al persoanelor care s-au prezentat atunci la urne a fost de 3.857.308 iar umărul voturilor valabil exprimate la răspunsul ‘DA’ a fost de 3.531.732.

Klaus Iohannis a transmis pe 4 aprilie preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai. Tot atunci, şeful statului a anunțat temele pentru referendum, apoi a organizat consultări pe această temă cu partidele parlamentare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ce va scrie pe buletinul de vot la referendumul pe justiţie din 26 mai
Iohannis avertizat de analiști. Riscul referendumului pe justiție
Biserica și Coaliția pentru Familie caută vinovații după referendum. Ce spun sociologii
VIDEO PROTVPLUS.RO