Ponta: Referendumul se va desfasura pe parcursul unei singure zile, nu mai este timp de modificari

Dată publicare: 26-07-2012 07:44
Dată actualizare: 20-08-2012 07:11


ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca referendumul pentru demiterea presedintelui se va desfasura pe parcursul unei singure zile, deoarece nu mai este timp ca Parl

"Am vorbit cu colegii mei (despre eventuala organizare a referendumului pe parcursul a doua zile-n.r.), este o decizie care apartine Parlamentului, dar nu mai e timp si nici nu vreau sa mai discutam de schimbarea referendumului", a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax, care citeaza RTV.

El a precizat ca nu va mai vota in judetul Gorj, ca la alegerile locale, ci in Bucuresti, in conditiile in care la referendum se poate vota in orice sectie.

Judecatorii Curtii Constitutionale sustin, in motivarea deciziei prin care au respins contestatia PDL pe modificarea Legii referendumului, ca legiuitorul poate reglementa, in cazuri exceptionale, organizarea referendumului in mai multe zile, pentru a asigura o mai mare participare la vot.

Motivarea Curtii a fost publicata marti seara in Monitorul Oficial, fiind prezentata argumentatia pentru care a fost respinsa contestatia PDL privind extinderea intervalului de vot de la 12 la 16 ore.

"Asadar, desi regula este ca referendumul sa se desfasoare intr-o singura zi, in cazuri exceptionale, pentru a se asigura o mai mare participare la vot, legiuitorul poate reglementa si in sensul ca referendumul sa se desfasoare pe parcusul mai multor zile", se arata in motivarea judecatorilor Curtii Constitutionale.

Aceasta este una dintre concluziile Curtii, dupa ce sunt trecute in revista cele trei tipuri de referendumuri organizate in Romania, in baza Legii referendumului nr. 3/2000. Astfel, se aminteste referendumul pentru revizuirea Constitutiei, din anul 2003, care s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, respectiv 18 si 19 octombrie 2003. De asemenea, este trecut in revista atat referedumul din 19 mai 2007, pentru demiterea presedintelui, dar si cele doua referendumuri "cu privire la probleme de interes national" din 25 noiembrie 2007, dar si din 22 noiembrie 2009.

De asemenea, in motivarea judecatorilor CC se precizeaza ca, prin raportarea celor expuse la situatia referendumului de demitere a presedintelui, legea fundamentala "nu dispune nici expres, nici implicit cu privire la un anumit interval orar de desfasurare a referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei".

Mai mult, judecatorii sustin ca extinderea intervalului orar pentru votare la referendum "nu este, prin urmare, contrara principiului constitutional al statului de drept, ci, din contra, creeaza conditiile necesare pentru ca poporul roman sa-si poata exprima vointa suverana".

Rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu - LIVE pe stirileprotv.ro

Primele date ale scrutinului de duminica, 29 iulie 2012, privind prezenta la vot, incidentele la nivel national (raportate de autoritati), dar si rezultatele de la Referendum 2012 le veti afla pe www.stirileprotv.ro.

Astfel, in ziua referendumului, corespondentii ProTv vor transmite LIVE imagini pe www.stirileprotv.ro si vor relata din cele mai importante locuri.

ESTI DE ACORD CU DEMITEREA LUI TRAIAN BASESCU? INTRA SI VOTEAZA ACUM IN APLICATIA REFERENDUM STIRILEPROTV.RO

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO