Reciclarea deșeurilor, motiv de dispută. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, s-a enervat pe jurnaliști

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Marti 03 Octombrie 2017 19:28
Categorie: Politic

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi-a ieşit din pepeni, la o întâlnire cu presa.

Ministrul prezenta sistemul de colectare a deşeurilor din oraşul Bistriţa ca pe un model pozitiv, iar un jurnalist  a încercat să-i atragă, totuşi, atenţia şi asupra minusurilor.

Ţara noastră se află pe ultimul loc la colectarea selectivă a gunoiului şi va fi amendată în curând de Uniunea Europeană. 95 la sută din resturi ajung la groapa de gunoi şi nu se reciclează.

Ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu spune că sistemul de colectare selectivă a gunoiului din Bistriţa poate fi dat ca exemplu altor autorităţi locale şi s-a enervat când un jurnalist a încercat să îi arate şi lipsurile lui.

Grațiela Gavrilescu: „Bistriţa face parte dintre SMIT-urile care au reuşit să finalizeze lucrările faţă de alţii”. După ce intervine jurnalistul, ea adaugă: „Care să finalizeze astăzi, domnule, dacă vorbiți limba română. În ce limbă trebuie să vorbim ca să înțelegeți? Față de ceilalți care nu au mişcat nici un ac, versus Cluj. La revedere şi vă mulţumesc."

În realitate, sistemul pozitiv prezentat de Graţiela Gavrilescu are mai multe hibe. Acum trei ani, autorităţile din Bistriţa au investit 40 de milioane de euro din fonduri europene într-o groapă de gunoi ecologică şi pubele pentru plastic, sticlă şi hârtie.

Sistemul de colectare selectivă a gunoiului a funcţionat, însă, doar o perioadă, iar acum, după o pauză de un an, autorităţile încearcă să îl pună din nou pe picioare. Lucrurile merg însă destul de greu.

În unele cartiere din oraşul Bistriţa, cei care ar vrea să depoziteze deşeurile selectiv nu o pot face şi asta pentru că pubelele sunt închise, ele fiind legate cu sârmă.

Localnic: „Nu sunt inscripţionate containerele. Astea sunt închise, dacă vedeţi, sunt cu sârmă legate capacele. Acum am aruncat una de lapte. Unde să o arunc?"

Ministerul Mediului vrea ca, de anul viitor, Bistriţa să fie primul oraş unde se va implementa un proiect de tarifare diferenţiată a resturilor menajere. Cel puţin în teorie, oamenii vor plăti doar pentru gunoaiele care nu pot fi reciclate.

Trebuie, însă, ca sistemul de colectare selectivă să funcţioneze perfect. Până acum, nici un oraş nu a reuşit asta, pentru că firmele care adună gunoiul selectat nu colectează suficient cât să facă profit.

La Sibiu şi în 21 de localităţi învecinate, după aproape un an de când autorităţile au început să strângă separat gunoiul, cantitatea de deşeuri reciclabile strânsă este de doar 15 la sută din cât s-a estimat.

Doru Narcis, reprezentant operator colectare selectivă: „Indicele de generare luat în calcul a fost de 0,94 de kg pe locuior pe zi, iar în realitate este undeva la 0,66 kg pe locuitor. Asta se traduce şi prin faptul că noi colectăm mai puţin gunoi rezidual şi reciclabil? Şi reciclabil, absolut."

În alte localităţi, sistemul se loveşte de alte probleme. În Sâncraiu, de exemplu, o comună cu 1600 de locuitori din Cluj, deşi oamenii pun separat sticla, hârtia şi plasticul de resturile care nu pot fi reciclate, operatorul de salubritate le depozitează la comun în groapa de gunoi.

Localnică: „Ne-am obişnuit să fie aşa sortat şi, când colo, vin şi strâng totul laolaltă. Se adună într-un loc. Degeaba este sortat."

Unele primării au introdus amenzi de câteva sute de lei pentru cei care care nu separă resturile. Rata de reciclare a României este de cinci la sută. Suntem înaintea Bulgariei, dar cu mult sub Germania, care are 60% din gunoi reciclat.

 

Groapa de la Pata Rât, bombă ecologică. Resturile toxice au luat-o la vale
Groapa de la Pata Rât, bombă ecologică. Resturile toxice au luat-o la vale
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Simona Ruscu, mandra floare din Banat
Simona Ruscu: "Am 23 de ani și lucrez la un nou album."

06:12
DIVERTISMENT
UNSEEN – VIATA DE REPORTER
Daca vrei sa te faci reporter de stiri, Ovidiu Oanta te sfatuieste sa te gandesti de doua ori. Am petrecut o zi cu unul dintre cei mai buni corespondenti ai stirilor din Romania si ne-am convins si noi sa va transmitem acelasi mesaj: mai ganditi-va…

07:37
VORBESTE LUMEA
Verdict: Dana Budeanu 24 septembrie
Dana Budeanu pune vedetele la pamant! Ce verdict a dat vedetelor

23:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care-l vor pe Sergiu?
Ce le face pe Angelica, Samira și Georgiana să fie făcute pentru Sergiu? Iubitoare de muzică, filme, tinere și plăcut impresionate de Sergiu, fetele sunt gata să dea tot ce-i mai bun ca să-i fure inima.

01:30
NINJA WARRIOR
Stăm de vorbă cu noii semifinaliști Ninja Warrior!
Oare care a fost proba cea mai grea, prin ce emoții au trecut și cât de mult își doresc să ajungă următorul Ninja Warrior?

04:24
VOCEA ROMANIEI
Se lasă cu schimb de replici?
Tudor Chirilă o provoacă pe Renate Grad, dar se lasă cu un schimb de replici pe tonuri muzicale.

00:38
VORBESTE LUMEA
Eveniment mare in familia Laviniei Goste
Botez in familia Laviniei Goste. Imagini exclusive de la eveniment

11:28
VOCEA ROMANIEI
Tudor Chirilă îl atacă subtil pe Smiley!
Melodia ”Sex bomb” a creat controverse între antrenori. Care a fost motivul șicanărilor?

00:24
VOCEA ROMANIEI
Bătălia pentru concurentă a devenit mai piperată...
Odri Barca a făcut-o pe Irina să lupte cu toate armele pentru a o convinge să intre în echipa ei. Cum i-a caracterizat Irina pe colegii ei antrenori?

01:17
VOCEA ROMANIEI
Antrenorii încearcă să se facă remarcați prin...mesaje?!
Irina, Andra și Tudor sunt ajutați din exterior, prin intermediul mesajelor, să o cucerească pe Daria. Cine a avut cel mai inspirat mesaj?

02:29
Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal
Orban anunţă că PNL demarează procedura de demitere a lui Dragnea de la șefia Camerei
Pricopie: După 3 octombrie, nevoia de schimbare din PSD va fi şi mai clară
PSD va organiza o campanie de informare a populaţiei privind referendumul din 6-7 octombrie
Dragnea a venit cu Dăncilă la declarații, dar n-a lăsat-o să spună nimic. ”Haideți!”
Liviu Dragnea a anunțat înființarea unui grup special în PSD, de 9 persoane
Ponta face primul pas pentru demiterea lui Dragnea de la șefia Camerei
Gabriela Firea
Firea: Au fost 25 de semnături pe scrisoarea despre PSD, la ședință au rămas 11
Toni Greblă a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului
BPN al PSD a început la Parlament. Dragnea: ”Ce am avut de spus am spus în CExN”
Reducerea numărului de parlamentari votată în 2009 a trecut acum de Senat
PSD vrea anchetă privind sursele de finanțare ale mișcării Rezist, ”eventual trafic de droguri”
Firea, despre faptul că Dragnea ar fi ”cumpărat” unii lideri: Nu aș putea să vin cu dovezi