Groapa de gunoi Pata Rât riscă să provoace un dezastru ecologic
Groapa de gunoi de la marginea Clujului este pe cale să provoace o poluare masivă a pânzei freatice.
Autorităţile sunt în alertă după ce, în urmă unor alunecări de teren, pământul s-a surpat şi a blocat apă unui pârâu din zona.
Lucrările de închidere şi ecologizare la rampă de gunoi de la Pata Rât, de la marginea Clujului au început în martie. În iulie, însă, un mal întreg de pământ s-a surpat şi a blocat albia pârâului din zona. Mai mult: substanţele toxice din deşeuri se scurg în pământ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din locul în care s-a surpat malul de pământ amestecat cu gunoi până la centură Clujului mai sunt doar 3 metri. Autorităţile se tem că odată cu ploile de toamnă, apă şi levigatul ar putea destabiliza centura iar substanţă toxică ar contamina pânză freatică şi râul Someş.
Surparea se întinde pe 300 de metri. Consiliului judeţean, care ar trebui să găsească o soluţie, susţine că aşteaptă rezultatele unei expertize tehnice că să afle cauzele alunecărilor de teren.
Mariana Raţiu, manager de proiect: "Trebuie să plecaţi de la premisa că este un depozit neconform, că de aceea se închide, că poluează. El poluează de ani de zile, nu doar acuma poluează."
În zona totul arată dezastruos, pârâul este contaminat. E posibil că rampă să fie amplasată pe nişte izvoare subterane. Constructorii au cerut chiar modificarea proiectului iniţial, pentru că situaţia din realitate nu se potrivea cu cea de pe hârtie.
Mădălin Cucinschi, reprezentant firma de execuţie: “Am ajuns la concluzia că soluţia care a fost proiectată şi care a fost conform caietului de sarcini şi avizelor luate la acel moment era depăşită.
Prefectura, la rândul ei, cere măsuri urgenţe pentru reducerea poluării. Substanţă toxică scursă din gunoaie este numită de specialişti levigat.
Aurel Cherecheş prefectul judeţului Cluj: "Există soluţii să nu lăsăm levigatul să curgă mai departe până vine soluţia tehnică. Nu este ceva foarte complicat să meargă cu nişte vidanje să preia levigatul şi să îl ducă la nişte staţii de tartare"
Cei de la Apele Române, care trebuie să vegheze şi la starea apelor freatice, au amendat constructorul cu 35 de mii de lei. În momentul de faţă lucrările la închiderea rampei de gunoi sunt sistate. România ar fi trebuit să închidă toate gropile de gunoi neecologice încă de acum 5 ani. Dacă nu reuşim până în decembrie, riscăm o amendă de la Comisia Europeană, de 200 de mii de euro pe zi.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, santier, poluare, groapa, gunoi, prefect, ape, pata rat, ecologizare,
Dată publicare:
27-08-2017 18:46