Groapa de gunoi Pata Rât riscă să provoace un dezastru ecologic

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Duminica 27 August 2017 18:46
Categorie: Actualitate

Groapa de gunoi de la marginea Clujului este pe cale să provoace o poluare masivă a pânzei freatice.

Autorităţile sunt în alertă după ce, în urmă unor alunecări de teren, pământul s-a surpat şi a blocat apă unui pârâu din zona.

Lucrările de închidere şi ecologizare la rampă de gunoi de la Pata Rât, de la marginea Clujului au început în martie. În iulie, însă, un mal întreg de pământ s-a surpat şi a blocat albia pârâului din zona. Mai mult: substanţele toxice din deşeuri se scurg în pământ.

Din locul în care s-a surpat malul de pământ amestecat cu gunoi până la centură Clujului mai sunt doar 3 metri. Autorităţile se tem că odată cu ploile de toamnă, apă şi levigatul ar putea destabiliza centura iar substanţă toxică ar contamina pânză freatică şi râul Someş.

Surparea se întinde pe 300 de metri. Consiliului judeţean, care ar trebui să găsească o soluţie, susţine că aşteaptă rezultatele unei expertize tehnice că să afle cauzele alunecărilor de teren.

Mariana Raţiu, manager de proiect: "Trebuie să plecaţi de la premisa că este un depozit neconform, că de aceea se închide, că poluează. El poluează de ani de zile, nu doar acuma poluează."

În zona totul arată dezastruos, pârâul este contaminat. E posibil că rampă să fie amplasată pe nişte izvoare subterane. Constructorii au cerut chiar modificarea proiectului iniţial, pentru că situaţia din realitate nu se potrivea cu cea de pe hârtie.

Mădălin Cucinschi, reprezentant firma de execuţie: “Am ajuns la concluzia că soluţia care a fost proiectată şi care a fost conform caietului de sarcini şi avizelor luate la acel moment era depăşită.

Prefectura, la rândul ei, cere măsuri urgenţe pentru reducerea poluării. Substanţă toxică scursă din gunoaie este numită de specialişti levigat.

Aurel Cherecheş prefectul judeţului Cluj: "Există soluţii să nu lăsăm levigatul să curgă mai departe până vine soluţia tehnică. Nu este ceva foarte complicat să meargă cu nişte vidanje să preia levigatul şi să îl ducă la nişte staţii de tartare"

Cei de la Apele Române, care trebuie să vegheze şi la starea apelor freatice, au amendat constructorul cu 35 de mii de lei. În momentul de faţă lucrările la închiderea rampei de gunoi sunt sistate. România ar fi trebuit să închidă toate gropile de gunoi neecologice încă de acum 5 ani. Dacă nu reuşim până în decembrie, riscăm o amendă de la Comisia Europeană, de 200 de mii de euro pe zi.

Jazz in the Park ajunge la Pata Rat cu o scena langa groapa de gunoi a Clujului
Jazz in the Park ajunge la Pata Rat cu o scena langa groapa de gunoi a Clujului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Corina Crețu
Corina Creţu: "Toţi pretindem, cel puţin, că avem toleranţă zero la corupţie"
Măsura luată de Ecaterina Andronescu după scandalul diplomelor de medic false
Război total Toader - Lazăr: "Vom ataca la CCR OUG pe legile justiției"
Tramvaie blocate şi copaci căzuţi pe maşini în Capitală, din cauza vântului puternic
Localitatea cu primărie într-un conac de 200.000 €. Oamenii merg, însă, prin noroaie
Podul căzut la Ploieşti putea zdrobi zeci de oameni. Oficial: "Nu ştiu cât de vechi e"
proteste ale magistratilor
OUG pe Legile Justiţiei a scos magistraţii în stradă. Ar putea urma o grevă fără precedent
RADET intră în faliment săptămâna viitoare. Ce se va întâmpla apoi cu bucureştenii
Polițiști răniți după ce mașina lor a fost spulberată într-o intersecție din Iași
A furat 40.000 lei prin telefon. Poliţia a prins-o, dar nu a găsit niciun ban din pradă
Un bloc-turn din Craiova era să ardă din cauza televizorului unui pensionar
Decizie în cazul falsului medic italian. Doi doctori reali îl acuză că i-a păcălit