Război total în coaliție. Se regândesc alianțele pentru debarcarea guvernului Cîțu
Este război total în coaliția de la guvernare. USR-PLUS și PNL sunt gata să arunce țara într-o criză politică și niciuna din tabere nu pare dispusă să cedeze.
După ce l-a demis pe ministrul justiției, Stelian Ion, premierul Florin Cîțu a primit ieri un vot de încredere de la aripa din PNL care îi este apropiată. Lucru de neconceput pentru USR-PLUS. Dan Barna și Dacian Cioloș cer ca Florin Cîțu să plece din guvern și amenință cu o moțiune de cenzură.
Sunt dispuși chiar să accepte semnături de la parlamentarii AUR.
Demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, a provocat o criză majoră în coaliţia de guvernare.
Anunţul a fost făcut joi seară, după o şedinţă de guvern boicotată de miniştrii USR PLUS.
Florin Citu, prim-ministru: „Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să şantajeze.
Pe nimeni care să nu înţeleagă că noi, aici, nu vorbim despre primari, ci vorbim despre comunităţi şi despre interesul cetăţenilor".
Imediat după acest anunţ, cei de USR PLUS au intrat în şedinţe până dupa-miezul nopţii şi au cerut pe mai multe voci demiterea premierului. Florin Citu nu s-a arătat câtuşi de puţin dispus să plece. Dimpotrivă. Şi-a convocat mulţi dintre liberalii apropiaţi iar aceştia au votat că îl sprijină necondiţionat.
Alina Gorghiu, senator: „Apelul premierul transmis colegilor noştri pe care noi îl vom respecta e acela să nu existe niciun fel de mesaj contondent la adresa USR. ÎI dorim în continuare la guvernare, dorim o guverare stabilă care să facă reformele angajate de noi în parlament. Invitaţia pe care o facem e ca USR plus e că e nevoie de o nouă propunere la Ministerul Justiției, o aşteptăm"
Doar ca formaţiunea lui Dan Barna şi Dacian Cioloș nu vrea să avanseze un nou nume la justiţie şi exclude orice colaborare cu un guvern condus de Florin Cițu.
Stelian Ion, ministrul demis al justitiei: „Premierul FC nu e un partener loial, nu e un lider care să unească, care să ţină coaliţia aproape, care să înţelegea care sunt priorităţile de guvernare, nu îşi respectă partenerii de alianţă.”
În aceste condiţii, liderii USR PLUS au analizat două scenarii - fie cei şase miniştri ai partidului demisionează în bloc şi îi forţează mâna lui Florin Cîțu să ceară în 45 de zile un vot de susținere în Parlament, fie cei 80 de parlamentari ai lor susţin o moţiune de cenzură. Au preferat al doilea scenariu şi pentru acest demers au avut discuţii, în mod surprinzător, cu parlamentarii AUR.
Dan Barna preşedinte USR PLUS: „Premierul Florin Cîțu nu mai are sprijin politic, e o decizie ireversibilă, foarte clară, adunăm semnăturile în zilele următoare, depunem moțiune de cenzură şi speram să devină premier în istorie"
Ionuţ Moșteanu, deputat USR: „Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moţiune de cenzură.”
Şi cei de la PSD cer demiterea lui Florin Citu printr-o moţiune pe care au finalizat-o joi.
Jocul orgoliilor pe moțiune
Ca demersul să aibă mai multe şanse, social-democraţii şi cei de la USR PLUS ar trebui să semneze şi să voteze o moţiune de cenzură comună, doar că şi PSD şi USR exclud acest lucru.
Sorin Grindeanu, deputat PSD: „Dacă USR (...), care a spus că sunt 80 de semnături, doreşte să trântească acest guvern şi să nu fie doar un şantaj, o negociere în interiorul coaliţiei de guvernare, atunci semnează această moţiune".
Într-un alt joc al orgoliilor, PSD şi AUR vor să aibă propria moţiune.
Sorin Grindeanu: „Noi azi venim cu textul moţiunii”
George Simion: „De ce să mai veniți că există deja”
Sorin Grindeanu: „Pentru că noi avem şi legitimitatea data de români”
George Simion: „Deci vreţi să vă aparţină întâietatea. Despre asta e vorba.”
Sorin Grindeanu: „Pentru că suntem cel mai mare partid şi avem această legitimitate”
George Simion: „Dar aşa nu o să cadă niciun guvern, niciodată”
Sorin Grindeanu: „Ba da, o să cadă"
În acest calcul privind demiterea guvernului apar şi tensiunile din interiorul PNL provocate de luptă pentru şefia partidului. În conflict total cu premierul, Ludovic Orban are de partea sa peste 50 de parlamentari ale căror voturi ar putea fi decisive.
Ludovic Orban, preşedinte PNL: „Pentru a iniţia o moţiune de cenzură este nevoie de 117 semnături, pe care social-democraţii le au fără ajutor din afară, în timp ce USR PLUS se bazează pe susţinerea AUR.”
Ca să fie însă votată moţiunea, este nevoie de 234 de voturi. Greu de obţinut, mai ales dacă acestea se împart intre mai multe moţiuni.
Sursa: Pro TV
Etichete: dacian ciolos, Florin Cîțu, motiune de cenzura, dan barna, criza politica,
Dată publicare:
03-09-2021 08:59