Presedintele Romaniei contrazice Guvernul: Discutia despre cererile ministrilor demisionari este "artificiala" si "inutila"

Ultima actualizare: 25-06-2017 07:07

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca discutia din mediul public despre demisiile ministrilor din Cabinetul Grindeanu este "artificiala" si "inutila".

Seful statului a spus ca acestia trebuie "sa-si vada de treaba" pana cand un nou Guvern va fi instalat, pentru ca el nu va desemnat noi membri ai Executivului doar pentru cateva zile.

"Am vazut ca a aparut o mare discutie, mare, despre demisii. Este inutila. Un ministru este in functie pana cand, ori il eliberez prin decret, ceea ce nu am facut inca, ori se valideaza un nou Guvern votat de Parlament. (...) Toata discutia este artificiala", a spus presedintele.

El a afirmat ca nu va numi ministri pentru numai "doua zile", iar cei care sunt in functie trebuie sa isi faca acum treaba.

"Cred ca este evident pentru toata lumea ca nu o sa ma apuc sa numesc ministri pentru doua zile. Asa ceva nu se face. Cei care sunt pe functie n-au decat sa-si vada de treaba pana cand clarificam chestiunea noului Guvern", a precizat Iohannis.

20 de ministri din cei 27 de membri ai Guvernului au depus, joi, cereri de retragere a demisiei, a anuntat Alina Petrescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, care a precizat ca aceste cereri sunt lipsite de obiect, deoarece aceste cereri msunt irevocabile, dupa ce au fost inregistrate de Guvern.

Este vorba despre solicitarile fostilor ministri ai cabinetului Grindeanu, care au demisionat pe 15 iunie, dar care au anuntat acum ca isi retrag demisiile.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca aceste cereri sunt lipsite de obiect, deoarece articolul 6 al Legii 90 privind organizarea si functionarea Guvernului precizeaza ca demisiile sunt irevocabile din momentul in care se ia act de ele.

In toate cele 20 de documente-tip, cu text identic, este trecut si numarul de inregistrare a demisiei de la cabinetul primului-ministru. Cand cabinetul si Secretariatul General al Guvernului dau un numar de inregistrare a acestor documente, intreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?”, a declarat Petrescu.

Ea a precizat ca nu se pune problema daca ministrii se mai pot intoarce la munca sau nu deoarece ministrii si-au exercitat atributiile si in aceste zile.

"In toate aceste zile ministrii demisionari au venit la munca. Au fost cativa care si-au delegat dreptul de semnatura catre un secretar de stat sau catre secretarul general din minister, dar in majoritatea lor covarsitoare au venit la munca”, a precizat Alina Petrescu.

FOTO: Exemple de cereri de retragere a demisiei unor ministri ai cabinetului Grindeanu, cu texte asemanatoare.

Sinteza declaratiilor:

- Au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisie din partea ministrilor membri ai cabinetului Grindeanu. In total, sunt 27 de membri, inclusiv secretarul general. Aceste cereri sunt insa lipsite de obiect, oricine citeste legea organizarii si functionarii Guvernului intelege cest lucru.

- Demisia devine irevocabila din momentul in care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii. Am aici copii dupa cele 20 de cereri de demisie, textul este identic in toate. In toate aceste documente se afla si numarul de inregistrare pe care cererea de demisie a primit-o pe 15 iunie, cand a fost depusa.

- Atunci cand s-a dat numar de inregistrare, eu pun o intrebare retorica, s-a luat act de depunerea cererii? S-a luat.

- Numele celor 20 de ministri: Marius Dunca, Teodor Melescanu, Alexandru Petrescu, Mircea Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Adriana Petcu, Andreea Pastarnac, Mihai Tudose, Toma Petcu, Pavel Nastase, Alexandru Cuc, Gabriel Les, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Gratiela Gavrilescu si Viorel Stefan

- Este decizia primului ministrului cum cand si cate demisii trimite la Palatul Cotroceni.

- Nu ca se pot intoarce la munca, acesti ministri, si premierul a spus-o, ministrii demisonari au venit la munca. Au fost cativa dintre ei care au ales sa-si delege functia, dar in covarsitaoarea lor majoritate ministrii au venit la munca si asta trebuie sa faca. Pana in momentul investirii noului Guvern, ministrii merg la munca.

- Pana la investirea noului Guvern, daca actuala coalitie de guvernare, daca negocierile se vor incheia, atunci pana la 30 iunie acela e termenul.

- In acest moment, Guvernul a fost demis in urma unei motiuni de cenzura. Se prevede ca Guvernul pana la investirea noului cabinet asigur bunul mers al lucrurilor. Exista drept de semnatura si Guvernul functioneza pentru a asigura bunul mers al acestei tari.

- Eu vad ca la ministere se lucreaza. Ati primit toti comunicate.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO