Activitatea la Palatul Victoria, blocata: premierul demis nu mai poate lua decizii importante. Ce urmeaza pentru Grindeanu
Pentru premierul demis Sorin Grindeanu urmeaza o perioada de tranzitie. Trebuie sa asigure functionarea cabinetului pana la instalarea viitorului prim-ministru, insa nu mai poate sa ia nicio decizie importanta.
In timp ce politicienii se cearta si isi regleaza politele de la tribuna Parlamentului, viata oamenilor de rand devine tot mai complicata, de la o zi la alta. Leul este vulnerabil in fata monedei europene, iar specialistii avertizeaza ca o prelungire a acestei crize politice ne va costa in final enorm pe toti.
Cu o ora inainte de vot, Sorin Grindeanu parea optimist. Dupa anunta ca-si va duce mandatul la bun sfarsit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Romanilor le spun ca o sa-mi fac treaba pana la capat, pana cand tara va avea un guvern functional", a declarat premierul demis.
Teoretic, premierul demis ar putea sa mai stea la Palatul Victoria aproape doua luni, in cazul in care criza se prelungeste. Pana la instalarea noului Executiv, Sorin Grindeanu trebuie sa asigure functionarea Guvernului doar la nivel administrativ.
"Important e sa iesim din acest blocaj si sa transmitem investitorilor si cancelariilor din lumea intreaga faptul ca Romania ramane un mediu stabil si predictibil, important e ca romanii sa simta cat mai putin efectele acestei crize politice", a mai spus Grindeanu.
Criza politica s-a vazut imediat in evolutia cursului valutar. In dimineata votului, euro sparsese deja pragul de 4 lei si 60 de bani. A revenit in final sub acest nivel. Presiunea este insa in crestere.
Aurelian Dochia, analist financiar: "In mod normal, daca se gaseste o rezolvare rapida si se instaleaza un nou guvern, atunci si cursul leului si toate celelalte semnale care vin din economie de usoara ingrijorare ar trebui sa revina la normal pentru ca, totusi, nu se preconizeaza o schimbare mare de directie a guvernarii Romaniei."
Oamenii de afaceri vorbesc si despre masuri de urgenta pe care ar trebui sa le ia viitorul Executiv.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri: "Prioritatea prioritatilor este accesarea fondurilor europene si iesirea din situatia in care ne-au adus diversele guverne de pana acum, situatie in care pierdem miliarde."
Este a doua saptamana in care activitatea de la Palatul Victoria a fost blocata - nu s-au luat decizii, pentru ca nu s-au putut tine sedintele. De acum incolo, atributiile Executivului sunt limitate, asa ca urmatoarea intalnire va fi organizata de viitorul Guvern.