Presa internationala: Stanga aflata la putere in Romania a facut miercuri pasul extraordinar de a-si torpila propriul Guvern
Presa internationala scrie, dupa votarea motiunii de cenzura din Parlamentul Romaniei, in urma careia Guvernul Grindeanu a fost demis, ca liderul PSD va incerca sa nominalizeze un premier si mai „maleabil” decat Grindeanu, ceea ce nu va fi usor.
Financial Times, care noteaza ca votul demonstreaza „mana de fier” cu care Dragnea isi controleaza parlamentarii, citeaza analisti potrivit carora liderul PSD va incerca sa il inlocuiasca pe Grindeanu cu un personaj mai maleabil, „pentru a ajuta sa apere liderii partidului de acuzatii de coruptie”.
„Dragnea va propune urmatorul premier, care va fi insarcinat cu implementarea reformelor judiciare controversate care il vor achita pe el si numerosi politicieni PSD de acuzatii de coruptie”, a explicat analistul la centru de reflectie Eurasia Group, James Sawyer.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Expertul a avertizat, insa, ca victoria lui Dragnea va fi de scurta durata si va ingreuna alte reforme si planurile de cheltuieli si investitii ale Guvernului.
„Pozitia slaba a lui Dragnea in criza actuala ii va incuraja pe presedintele Klaus Iohannis si lideri din PSD sa se opune agendei sale, ceea ce va prelungi actuala criza si va continua sa paralizeze reformele fiscale si judiciare, investitiile in infrastructura si absorbtia fondurilor UE”, a subliniat el.
FT noteaza ca disputele au subliniat si o diviziune politica profunda intre romanii tineri, din zonele urbane, educati, care au condus manifestatiile anticoruptie din februarie, si un grup de alegatori traditionali PSD mai in varsta, care vor sa vada beneficiile cresterii economice traduse in cresteri de venituri si investitii.
„Cel mai mare castigator (in urma crizei – n.r.) este presedintele Iohannis pentru ca, in ultimele cateva zile, a proiectat imaginea unei ancore de stabilitate”, considera Radu Magdin, analist la firma de consultanta bucuresteana Smartlink Communications, citat de publicatie.
FT afirma ca printe posibilii viitori premier se numara economistul Florin Georgescu, ministrul Muncii Olguta Vasilescu si senatorul PSD Mihai Fifor.
Deutsche Welle afirma ca multi observatori independenti spun ca PSD vrea sa numeasca un premier dornic sa faca mai mult pentru a apara inaltii oficialii care sunt acuzati de coruptie, in special pe Dragnea.
Postul german de televiziune noteaza ca Romania este privita drept cel mai corupt stat UE, vizat de o monitorizare special din partea Bruxelles-ului de cand a aderat la UE, in 2007.
Sub titlul „Romania indeparteaza premierului, dupa tulbulente de o luna”, Wall Street Journal scrie ca Guvernul a fost „dezechilibrat de una dintre cele mai mari miscari anticoruptie din Europa” – o referire la protestele din luna februarie.
„Va fi dificil pentru el (Dragnea – n.r.) sa gaseasca un alt Grindeanu”, a declarat profesorul de stiinte politice Sergiu Miscoiu, de la Universitatea Babes-Bolyai pentru New York Times.
Analistul a apreciat ca liderul PSD are nevoie de candidat care sa ii fie aliat, dar al carui nume sa nu fie implicat in anchete de coruptie, asa cum a cerut si presedintele Klaus Iohannis.
Gasirea unui astfel de candidat ar putea fi dificila, pentru ca multi membri proeminenti de partid fie au fost condamnati, fie anchetati pentru infractiuni de coruptie, scrie NYT.
„Este o retea de politicieni corupti”, considera Oana Suciu, profesor asociat de stiinte politice la Universitatea Bucuresti.
Potrivit ei, criza este un simptom al faptului ca PSD este „incapabil de democratie interna".
„Observatorii spun ca multi social-democrati au fost nemultumiti de esecul lui Grindeanu de a relaxa normele anticoruptie si vor un premier nou, care sa faca mai mult pentru a apara inaltii oficiali ai partidului care se confrunta cu acuzatii de coruptie, inclusiv liderul PSD Liviu Dragnea”, scrie Reuters, preluat de Washington Post si Voice of America.
Agentia precizeaza ca Sorin Grindeanu a refuzat sa demisioneze atunci cand i s-a cerut acest lucru, acuzandu-l pe Dragnea, „care controleaza strict partidul, ca incearca sa centralizeze toata puterea”.
Jurnalistii straini il citeaza pe profesorul de stiinte politice Sergiu Miscoiu, potrivit caruia „temerile privind posibile tentative de a slabi legislatia anticoruptie s-ar putea intoarce in prim-plan”.
„Vigilenta protestatarilor ramane mare”, a adaugat el.
Luptele interne din coalitia de guvernare au amanat luarea deciziilor intr-o tara care este una dintre cele mai sarace din UE, desi a avut cea mai rapida crestere economica, subliniaza Reuters.
Si BBC News noteaza ca, desi Dragnea a criticat performanta lui Grindeanu la Guvernare, acuzandu-l ca nu a reusit sa implementeze „cel mai ambitios program dupa 1989”, unii analisti considera ca demiterea are mai mult de-a face cu relaxarea masurilor menite sa combata coruptia.
Agentia americana Associated Press relateaza ca premierul roman si Guvernul sau au fost indepartati in urma unei motiuni de cenzura inaintate de membrii partidului de guvernare. AP noteaza sa Dragnea nu poate deveni premier pentru ca a fost condamnat in 2016 de fraudarea votului.
“Stanga aflata la putere in Romania isi scufunda propriul Guvern”, titreaza AFP.
„Stanga aflata la putere in Romania a facut miercuri pasul extraordinar de a-si torpila propriul Guvern cu o motiune de cenzura vizand premierul, dupa o lupta pentru putere”, noteaza agentia, amintind ca PSD a castigat detasat alegerile, in urma cu sase luni, in urma promisiunilor de a creste pensiile si salariile.
Publicatia Politico scrie ca votul de miercuri a fost „punctul culminant al unei saptamani de criza politica in Romania, care a inceput ca PSD, aflat la guvernare, si partenerul sau minoritar ALDE si-au retras sustinerea politica pentru Guvern”.
„Insa Grindeanu a refuzat sa demisioneze, acuzandu-l pe liderul PSD, Liviu Dragnea, de infascarea puterii”, adauga Politico.
Irish Times citeaza „critici”, potrivit carora PSD „si-a ingreunat semnificativ viata” prin votul de miercuri, dupa ce „a castigat confortabil alegerile din noiembrie, pe fondul unei cresteri economice solide".
Al Jazeera comenteaza ca Romania a fost „aruncata intr-o criza politica profunda, dupa ce Grindeanu si Dragnea au avut o disputa saptamana trecuta”.
„Premierul a refuzat sa respecte ordinele presedintele partidului sau, ducand astfel la o premiera in istoria post-comunista a Romaniei: un partid de guvernare demitandu-si propriul Guvern”, scrie postul panarab de televiziune pe site.
Si agentia UPI noteaza ca a fost vorba de o premiera in politica romaneasca.
Publicatia turca Daily Sabah subliniaza ca Romania nu isi poate permite instabilitate politica, dupa ce FMI si Comisia Europeana au avertizat ca este nevoie stringenta de mai multe reforme.
„Aceasta este a doua criza majora care afecteaza PSD de cand s-a intors la putere, in decembrie, la numai un an dupa ce a fost indepartat de la putere in urma unui incendiu soldat cu victime la un club, pus pe seama coruptiei”, adauga cotidianul, precizand ca prima criza a fost reprezentata de protestele din februarie.
Daily Sabah noteaza ca actuala cadere in dizgratie a lui Grindeanu poate avea legatura cu esecul de a impune legislatia privind coruptia.
Situatia din Romania a fost prezentata si de alte publicatii si agentii de presa din lume, precum Sputnik News, Xinhua sau Business Standard.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, sorin grindeanu, presa internationala,
Dată publicare:
22-06-2017 09:37