PSD, UDMR si ALDE sustin majorarea reducerii din pedeapsa pentru conditii necorespunzatoare, de la 3 la 9 zile pe luna

Ultimul update: Joi 13 Aprilie 2017 07:21
Data publicarii: Luni 10 Aprilie 2017 17:48
Categorie: Politic
inchisoare

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut, luni, proiectul de lege privind reducerea pedepselor private de libertate pentru detinutii incarcerati in conditii necorespunzatoare.

UDMR a propus ca beneficiul sa fie de 9 zile pe luna, in loc de 3, asa cum a prevazut initial Guvernul.

Deputatii PSD si ALDE au anuntat ca sustin aceasta majorare.

Discutiile de luni au vizat amendamentele propuse de deputati, urmand ca un vot asupra lor sa fie dat intr-o sedinta ulterioara.

Deputatul UDMR Marton Arpad a propus ca, pentru 30 de zile petrecute in detentie in conditii necorespunzatoare, detinutii sa primeasca o reducere de 9 zile din pedeapsa, fata de doar 3 zile, cat a propus Guvernul in proiectul transmis Parlamentului.

"Raportat la 30 de zile (de detentie - n.r.), cate 3 zile inseamna un numar destul de restrans de zile acordabile prin care ar putea scadea aceste termene. Daca dorim sa dam o mai mare posibilitate de a degreva supraincarcarea penitenciarelor, ar fi nevoie de circa o treime, adica vreo 9 zile din 30, dar nicicum sub sase zile.

"Scoala Altfel", in penitenciar. Mai multi elevi din Ploiesti au ascultat marturisirile unor detinuti. Ce reactii au avut

Trei zile in raport cu 30 de zile pentru o pedeapsa de 10 ani se scade cu foarte putin acest termen in care persoana respectiva trebuie sa-si execute pedeapsa, deci degrevarea la penitenciare ar fi mult mai mica. Noi am propus 9 zile, dar suntem dispusi discutiei", a afirmat deputatul UDMR, conform News.ro.

Propunerea a fost sustinuta de catre deputatul PSD Mihai Valentin Popa.

"Acest spor este mai mult decat justificat. (...) Conditiile din penitenciare sunt inumane. (...) Daca am sti la ce fel de catastrofe umanitare conduc aceste conditii, nu cred ca am mai fi atat de...", a afirmat el.

Si ALDE si-a anuntat sprijinul pentru acest amendament.

"Cu o astfel de lege, se va pune o presiune pe penitenciarele din tara pentru a-si imbunatati conditiile", a spus deputatul Steluta Cataniciu.

Singurii care s-au aratat impotriva cresterii acestui spor au fost reprezentantii USR; care au acuzat o "gratiere mascata".

"O crestere de la trei la noua zile e nejustificata, e foarte mare. Se ajunge la executarea a doua treimi din pedeapsa, ajungi la eliberare conditionata fortata. E gratiere mascata. (...) trebuie sa spunem ca aceste persoane au incalcat legea. (...) Intre aceasta situatie si cea a altor categorii din societate care traiesc in conditii necorespunzatorare, trebuie sa pastram un echilibru. Ma gandesc la studenti, de exemplu", a spus deputatul Cristian Stelian Ion.

Presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, i-a raspuns deputatului USR ca nu trebuie sa foloseasca astfel de sintagme, precum "gratierea mascata", pentru ca "se intelege gresit in spatiul public".

Un alt deputat PSD, Alexandru Balanescu, a afirmat ca o solutie de compromis este cresterea sporului la 6 zile.

Decizia finala va fi luata prin vot intr-o alta sedinta a Comisiei juridice.

Senatorii au votat pe 13 martie, cu 113 voturi ”pentru” si un singur vot ”impotriva” modificarile la Legea privind executarea pedepselor, stabilind ca detinutilor care stau in conditii necorespunzatoare sa li se reduca pedeapsa cu trei zile pe luna, iar spatiul necorespunzator de detentie a fost definit ca mai mic de patru metri patrati de persoana.

inchisoare Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Obiectele interzise care ajung in penitenciarul din Ploiesti. Drona care transporta telefoane mobile, doborata cu matura

Obiectele interzise care ajung in penitenciarul din Ploiesti. Drona care transporta telefoane mobile, doborata cu matura

"Scoala Altfel", in penitenciar. Mai multi elevi din Ploiesti au ascultat marturisirile unor detinuti. Ce reactii au avut

Cinci detinuti s-au batut in sala de judecata, in Bacau, dupa ce un judecator a dispus scoaterea catuselor de la maini

Cinci detinuti s-au batut in sala de judecata, in Bacau, dupa ce un judecator a dispus scoaterea catuselor de la maini

Senatul a votat Legea privind executarea pedepselor: 3 zile pe luna reducere din pedeapsa, pentru conditii necorespunzatoare

Senatul a votat Legea privind executarea pedepselor: 3 zile pe luna reducere din pedeapsa, pentru conditii necorespunzatoare

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă, discuții cu președintele Serbiei și premierii Greciei și Bulgariei

Vlad Voiculescu, despre imaginea virală cu Olguța Vasilescu: ”O poză cât 1.000 de glume proaste”

Firea, după ce Iohannis s-a plâns de trafic: Și-ar dori să vină la Primărie și eu la Președinție?

Claudiu Manda, ales preşedinte al Comisiei speciale pentru modificarea legilor securităţii naţionale

Iohannis: Voi invita Guvernul și BNR la Cotroceni. S-a mers cam departe cu unele afirmații

Cazul ambasadei din Israel. Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu Dăncilă

Eugen Nicolicea

Parlamentarii le fac noi ”cadouri” deținuților. USR: ”Încurajați infractorii”

Dăncilă se întâlnește la Palatul Victoria cu premierii din Bulgaria și Grecia și președintele Serbiei

Dragnea și Tăriceanu participă, la Tallinn, la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor statelor membre UE

Strategia ”România 2040” ar urma să fie realizată de o comisie condusă de Dragnea. PNL: Trădează un mod de gândire bolnav

Organizaţia Femeilor Liberale: PSD-ALDE să înceteze a mai umili copiii pentru buna lor dispoziţie

Alina Gorghiu, despre mutarea ambasadei din Israel: O nouă pată pe imaginea ţării în lume