PSD, UDMR si ALDE sustin majorarea reducerii din pedeapsa pentru conditii necorespunzatoare, de la 3 la 9 zile pe luna
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut, luni, proiectul de lege privind reducerea pedepselor private de libertate pentru detinutii incarcerati in conditii necorespunzatoare.
UDMR a propus ca beneficiul sa fie de 9 zile pe luna, in loc de 3, asa cum a prevazut initial Guvernul.
Deputatii PSD si ALDE au anuntat ca sustin aceasta majorare.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Discutiile de luni au vizat amendamentele propuse de deputati, urmand ca un vot asupra lor sa fie dat intr-o sedinta ulterioara.
Deputatul UDMR Marton Arpad a propus ca, pentru 30 de zile petrecute in detentie in conditii necorespunzatoare, detinutii sa primeasca o reducere de 9 zile din pedeapsa, fata de doar 3 zile, cat a propus Guvernul in proiectul transmis Parlamentului.
"Raportat la 30 de zile (de detentie - n.r.), cate 3 zile inseamna un numar destul de restrans de zile acordabile prin care ar putea scadea aceste termene. Daca dorim sa dam o mai mare posibilitate de a degreva supraincarcarea penitenciarelor, ar fi nevoie de circa o treime, adica vreo 9 zile din 30, dar nicicum sub sase zile.
Trei zile in raport cu 30 de zile pentru o pedeapsa de 10 ani se scade cu foarte putin acest termen in care persoana respectiva trebuie sa-si execute pedeapsa, deci degrevarea la penitenciare ar fi mult mai mica. Noi am propus 9 zile, dar suntem dispusi discutiei", a afirmat deputatul UDMR, conform News.ro.
Propunerea a fost sustinuta de catre deputatul PSD Mihai Valentin Popa.
"Acest spor este mai mult decat justificat. (...) Conditiile din penitenciare sunt inumane. (...) Daca am sti la ce fel de catastrofe umanitare conduc aceste conditii, nu cred ca am mai fi atat de...", a afirmat el.
Si ALDE si-a anuntat sprijinul pentru acest amendament.
"Cu o astfel de lege, se va pune o presiune pe penitenciarele din tara pentru a-si imbunatati conditiile", a spus deputatul Steluta Cataniciu.
Singurii care s-au aratat impotriva cresterii acestui spor au fost reprezentantii USR; care au acuzat o "gratiere mascata".
"O crestere de la trei la noua zile e nejustificata, e foarte mare. Se ajunge la executarea a doua treimi din pedeapsa, ajungi la eliberare conditionata fortata. E gratiere mascata. (...) trebuie sa spunem ca aceste persoane au incalcat legea. (...) Intre aceasta situatie si cea a altor categorii din societate care traiesc in conditii necorespunzatorare, trebuie sa pastram un echilibru. Ma gandesc la studenti, de exemplu", a spus deputatul Cristian Stelian Ion.
Presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, i-a raspuns deputatului USR ca nu trebuie sa foloseasca astfel de sintagme, precum "gratierea mascata", pentru ca "se intelege gresit in spatiul public".
Un alt deputat PSD, Alexandru Balanescu, a afirmat ca o solutie de compromis este cresterea sporului la 6 zile.
Decizia finala va fi luata prin vot intr-o alta sedinta a Comisiei juridice.
Senatorii au votat pe 13 martie, cu 113 voturi ”pentru” si un singur vot ”impotriva” modificarile la Legea privind executarea pedepselor, stabilind ca detinutilor care stau in conditii necorespunzatoare sa li se reduca pedeapsa cu trei zile pe luna, iar spatiul necorespunzator de detentie a fost definit ca mai mic de patru metri patrati de persoana.
Sursa: News.ro
Etichete: inchisoare, camera deputatilor, deputati, penitenciare,
Dată publicare:
10-04-2017 17:48