Forma in care a ajuns in Parlament legea gratierii. Alesii ar putea sa o modifice substantial la dezbateri
Guvernul a trimis la Parlament proiectul de lege pentru gratierea unor pedepse. Potrivit textului, vor fi gratiate in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la 5 ani, insa numai dupa plata unui eventual prejudiciu.
De asemenea, scapa de jumatate din anii de puscarie, gravidele, si persoanele care au in intretinere copii mai mici de 14 ani. Fata de forma initiala, a documentului nu mai sunt favorizati cei care au peste 60 de ani.
Ministrul Justitiei spune ca a ascultat vocea societatii civile si a modificat proiectul privind gratierea. Acesta s-ar aplica doar in cazul celor condamnati la 5 ani de inchisoare cu executare si nu ca in prima faza si celor care au primit pedepse cu suspendare. Daca gratierea ramane asa la acest punct, cei condamnati, precum Liviu Dragnea, la pedepse cu suspendare nu beneficiaza de gratiere.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Se vor bucura insa 1.625 de detinuti cu pedepse mai mici de 5 ani. O alta modificare importanta este cea prin care lista celor gratiati partial se reduce. Dispar persoanele cu varste peste 60 de ani si bolnavii in faze terminale. In schimb, cei care au in intretinere minori pana-n 14 ani beneficiaza de reducerea pedepsei. initial, doar cei care au copii pana in 5 ani primeau gratiere.
De asemenea, cei care pot beneficia de gratiere nu pleca din inchisoare pana nu platesc prejudiciul. Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu sunt doar cateva nume cunoscute din spatele gratiilor care au peste 60 de ani si care inca spera sa plece mai repede acasa.
La fel ca in forma initiala a Ordonantei, proiectul gratierii nu se refere la detinutii condamnati pentru crima, viol., trafic de droguri, de persoane, luare sau dare de mita, trafic de influenta sau spalare de bani. Zilele urmatoare, actul normativ va intra in dezbaterea Senatului, iar deputatii vor avea ultimul cuvant. Cum fiecare ales poate depune amendamente, legea gratierii poate suferi modificari substantiale.
Sursa: Pro TV
Etichete: lege, Liviu Dragnea, Parlament, prejudiciu, gratiere, dan voiculescu, sorin ovidiu vintu,
Dată publicare:
01-02-2017 18:01