PSD pregătește anularea interceptărilor din dosare. Sentințele ar urma să fie revizuite
Social-democrații au lucrat și marți, atât în Cameră, cât și în Senat, să schimbe legea astfel încât toate dosarele în care s-au făcut interceptări să fie reanalizate, iar probele obținute astfel să fie anulate.
Analiștii avertizează că partidul de guvernământ transformă Parlamentul în instanță de judecată, iar opoziția acuză că nu mai puțin de 5.000 de dosare instrumentate în ani de zile pot fi afectate.
Deputaţii juriști au început dezbaterile la o ordonanță privind interceptările, ţinută la sertar din 2016. Prin acest document, PSD ar vrea să anuleze toate protocoalele de colaborare dintre Parchet şi Serviciul Român de Informații (SRI) în baza cărora au fost realizate interceptări. În schimb, s-ar putea introduce texte noi, scrise chiar de ministerul Justiţiei şi trimise aleşilor, prin care toate probele obţinute astfel se anulează. În acest caz dosarele ar trebui rejudecate.
Reporter: "Probele obţinute pe baza interceptărilor vor fi declarate nule?"
Nicolae Halici, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților: "Este una dintre variante."
Ion Stelian, deputat USR: "Se propune ca toate probele obţinute în baza protocoalele să fie declarate nule, nu de către instanţă, ci de către legiuitor. Toate cauzele care au avut probe obţinute cu ajutorul protocoalelor să fie revizuite."
În total, peste 5.000 de dosare ar rămâne fără o parte dintre probe. Potrivit Parchetului General, aceste cauze nu vizează doar infracţiuni de corupţie, ci şi trafic de droguri, de persoane sau terorism.
Raluca Turcan, deputat PNL: "Instituţiile statului român lucrează pentru agenda personală a lui Liviu Dragnea. Există două fronturi de atac. 1 - să nu ajungă să fie condamnat şi să facă puşcărie, 2 - dacă e condamnat, legislaţia pe justiţie să fie slăbită şi să scape mai uşor."
În paralel, în comisiile de apărare şi administraţie din Senat s-a discutat o iniţiativă legislativă semnată chiar de liderii Coaliţiei, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în care se propune acelaşi lucru: desfiinţarea protocoalelor.
Mai mult, Curtea Constituţională a fost chemată să se propunțe asupra acestui subiect.
Liviu Dragnea şi-a delegat luni atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor în favoarea lui Florin Iordache. Şef pentru o zi, acesta a scris şi semnat o sesizare în care se reclamă tot nelegalitatea protocoalelor, reclamând un conflict constituţional intre ministerul public pe de o parte şi Înalta Curte şi Parlament pe de alta.
Cristian Pârvulescu, politolog: "Va duce la un haos juridic şi va duce la revizuirea enorm de multe sentințe. Obiectivul este de a asigura impunitate extrem de multor oameni politici şi impunitate pe viitor acestora."
Discuţia vine în contextul în care Uniunea Europenă a atras atenţia politicienilor să nu se abată de la luptă împotriva corupţiei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: dosare, legislatie, ancheta, SRI, coruptie, imunitate, schimbare, anulare, protocoale,
Dată publicare:
10-10-2018 08:41