PSD anunță că „nicio pensie nu va fi mai mică de 1.100 lei”, dar fără să aibă acordul partenerilor de guvernare
Nicio pensie nu va fi mai mică de 1.100 de lei de anul viitor. Așa își doresc social-demcrații și au anunțat public, deşi nu au acordul partenerilor de guvernare.
PSD cere că pensia minimă să crească cu 100 de lei pentru fiecare vârstnic, iar punctul de pensie să fie majorat cu 10%, dublu față de cât prevede legea actuală. „Să nu promitem ceva ce nu putem duce la îndeplinire”, a reacționat premierul Nicolae Ciuca. Impactul bugetar ar fi de 11 miliarde de lei.
Fără a iniția întâi o dezbatere în coaliție, cei de la PSD s-au grăbit să anunțe public că vor creșterea pensiilor și salariilor. Mai exact punctul de pensie să fie majorat cu 10%, de la 1.586 de lei la 1.745 de lei, iar pensia minimă să ajungă de la 1.000 la 1.100 de lei.
Marius Budăi, ministrul Muncii: „Dacă își închipuie cineva că se poate trăi cu 1000-1500 de lei pe lună, e foarte greu. Avem nevoie să luăm astfel de măsuri. Cu siguranță vom găsi înțelegere în coaliție pentru că este o necesitate, nu este un moft, și nu e un impact bugetar care să aducă deservicii, dezechilibre bugetului.”
Liberalii l-au criticat însă pe ministrul Muncii, pentru că nu s-a consultat cu partenerii de coaliție. Sunt aproape 5 milioane de pensionari care ar beneficia de aceste creșteri, iar impactul bugetar ar ajunge la 11 miliarde de lei.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Să nu creăm speranțe care sunt false și nu le putem duce la bun sfârșit. Să nu vorbim despre lucruri pe care nu le putem realiza. Sunt declarații momentan politice ale dlui Budai.”
Tot cei de PSD vor că salariul minim să crească de la 2.550 la 3.000 lei, iar 200 de lei să fie scutiți de impozit. Asta ar însemna, pe de o parte, ca românii să rămână cu circa 340 lei în plus, însă angajatorii să plătească și mai mult la stat. Nici această promisiune nu a fost discutată în coaliție ori cu mediul de afaceri.
Radu Burnete, confederația patronală Concordia: „Zice că sunt multe companii mai ales în rândul imm-urilor care abia se descurca cu costurile la energie și la materia primă și o să le fie greu, Multe dintre aceste companii au deja pierderi"
Până la anul însă, coaliția trebuie să rezolve și problema pensiilor speciale, așa cum a cerut Comisia Europeană. Sunt aproape 200.000 de români care încasează o pensie specială iar unul dintre ei chiar 20.000 de lei pe lună. În total, impactul bugetar ajunge la aproape 12 miliarde de lei.