Proiect initiat de 2 clienti DNA: pedepse cu inchisoarea pentru cei care considera "nedemn de atentie" drapelul Romaniei

19-04-2016 10:09

cover prima drapel

Un proiect initiat de doi senatori cu dosare la DNA, Serban Mihailescu si Niculae Badalau, si adoptat tacit de camera superioara a Parlamentului, prevede pedepse grele cu inchisoarea pentru „dispret” fata de insemnele Romaniei.

Propunerea legislativa de modificare a Codului Penal introduce pedepse cu inchisoarea de la 1 la 3 ani pentru „fapta savarsita in public prin care se exprima dispret fata de insemnele Romaniei” si de la 6 luni la 2 ani pentru „fapta savarsita in public prin care se exprima dispret pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile”. Documentele cu textul complet si expunerea de motive le puteti descarca de la finalul acestui articol.

Propunerea a fost dezbatuta initial in plen luna trecuta, insa nu a mai ajuns la votul final, fiind adoptata tacit de Senat prin implinirea termenului pe 12 aprilie, potrivit news.ro. For decizional, in acest caz, este Camera Deputatilor.

Citeste si: Liviu Dragnea nu renunta la legea defaimarii. De vina pentru esecul ei au fost "parlamentarii fantoma” si "bula electromagnetica"

Insemnele Romaniei la care se refera proiectul sunt drapelul, ziua nationala, imnul national, stema tarii si sigiliul statului. Iar „dispretul pentru insemnele Romaniei, pentru emblemele sau stemele de care se folosesc autoritatile”, este definit ca:

"a) Lipsa de consideratie sau stima;
b) sentiment prin care se judeca un lucru ca fiind nedemn de atentie;
c) defaimare

Initiatorii propunerii sunt 37 de senatori PSD si UNPR, in frunte cu Serban Mihailescu (cunoscut si ca „Miki Spaga”, foto jos) si Niculae Badalau, vizat de DNA intr-un dosar de evaziune fiscala in industria carnii, unde statul ar fi fost prejudiciat cu 50 de milioane de euro. De asemenea, printre semnatari mai apare si Gabriela Firea, candidatul PSD la Primaria Capitalei, si Mihai Fifor, seful consiliului national al social-democratilor.

 

In expunerea de motive, autorii propunerii sustin ca in aproape toate statele Uniunii Europene dispretul fata de insemnele nationale este sanctionat penal, in general prin pedepse cu inchisoarea. Ei se plang de un „vid legislativ” si afirma ca, in lipsa unor asemenea prevederi in Codul Penal, se poate ajunge la „exacerbarea acestor manifestari de dispret”. Printre exemplele de „exacerbare” oferite de senatori se numara „lozinci injurioase la adresa autoritatilor”, „desene cu continut ofensator” sau „mimica dispretuitoare”.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO