PROGRAMUL DE GUVERNARE al Cabinetului Ponta. Ce promite USL pentru urmatoarea perioada

Ultimul update: Luni 01 Octombrie 2012 18:32
Data publicarii: Joi 03 Mai 2012 21:42
Categorie: Politic
Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin | USL

Programul de guvernare si lista ministrilor propusi in Cabinetul Ponta au fost depuse, joi seara, la Parlament, de ministrul delegat desemnat pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa.

VEZI DOCUMENTUL CU INTREGUL PROGRAM DE GUVERNARE AL CABINETULUI PONTA LA SFARSITUL ARTICOLULUI

Documentele au fost depuse la cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor.

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului urmeaza sa se reuneasca vineri dimineata pentru a stabili calendarul audierilor ministrilor propusi in Cabinetul Victor Ponta.

Conform unei declaratii facute miercuri de chestorul Senatului Radu Berceanu, propunerea care se va discuta in cadrul Birourilor Permanente reunite va fi ca luni, incepand cu ora 10.00, sa aiba loc sedintele comisiilor de specialitate pentru audierea ministrilor propusi, dupa care se va intruni plenul reunit, pentru a da vot asupra noului guvern.

Cum arata programul de guvernare al Cabinetului Ponta

- Cabinetul Ponta propune, in programul de guvernare, ca in cursul anului 2012 salariile personalului bugetar sa revina la nivelul din iunie 2010.

 -  Restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor in cursul anului 2012.

"Executia bugetara se va realiza de o maniera prudenta, concomitent cu respectarea obligatiilor asumate catre diferite categorii de cetateni, si anume, in cursul acestui an, reintregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 si restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor", se mentioneaza in document, intre masurile si actiunile prioritare pe care si le propune Guvernul Ponta in domeniul finantelor publice.

- La capitolul "Economie, comert si mediu de afaceri", se arata ca "obiectivul fundamental al MECMA este acela de a sustine relansarea economica, atat prin masuri de stimulare a antreprenoriatului, precum si prin introducerea de ordine si coerenta financiara acolo unde, din dezinteres sau rea intentie, exista dezordine economica si institutionala".

  -Intre obiectivele si masurile avute in vedere, pe termen scurt, se numara "implementarea corecta a legislatiei europene in domeniul energiei ("Pachetul 3 energie") si asigurarea independentei reglementatorului, prin trecerea ANRE in subordinea Parlamentului".

 - Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.

 - Guvernul USL vrea sa accelereze comasarea terenurilor agricole, sa refaca infrastructura de irigatii folosind fonduri UE, sa asigure accesul fermierilor la apa pentru irigatii prin facilitarea cumpararii energiei la cost de producator si sa infiinteze centre de colectare pentru legume-fructe.

- Deblocarea posturilor din invatamantul superior, precum si revizuirea cifrelor de scolarizare privind invatamantul universitar.

In ceea ce priveste invatamantul preuniversitar, in programul de guvernare sunt avute in vedere: gestionarea in conditii optime a examenelor nationale, reducerea abandonului scolar inclusiv prin redeschiderea școlilor "care au fost inchise in mod abuziv", finalizarea programului de campusuri scolare, formarea personalului din invatamant prin programe POSDRU, asigurarea acoperirii normelor cu personal didactic titular in invatamant, eliminarea violentei din scoli, invațamant profesional racordat la piața muncii, programe adecvate pentru grupurile vulnerabile, programe pentru cei care au parasit timpuriu scoala (programul celei de-a doua șanse), autonomie pentru scoli si autonomie profesionala pentru cadre didactice, implementarea programului "Scoala de dupa scoala", adecvarea manualelor scolare la noul curriculum, realizarea unui "parteneriat corect" cu autoritatile administratiei publice locale.

In privinta invatamantului universitar, este prevazuta deblocarea posturilor din invatamantul superior, revizuirea cifrelor de scolarizare, sustinerea doctoranzilor și post-doctoranzilor prin burse din programe POSDRU, regandirea criteriilor de promovare a cadrelor didactice in concordanta cu realitatea sistemului de invatamant romanesc cu mentinerea calitatii drept conditie primordiala de functionare a sistemului de invatamant, utilizarea "mai eficienta și transparenta" a resurselor, sustinerea cercetarii stiintifice din domeniile cu potential de performanta, incurajarea prin mecanisme de finantare a abordarilor interdisciplinare cu potential de aplicare in realizarea de produse, sustinerea excelentei stiintifice prin finantarea adecvata, inclusiv a transferului tehnologic cu efecte in cresterea si dezvoltarea economica.

- Finalizarea autostrazilor Bucuresti - Ploiesti si Cernavoda - Constanta, realizarea studiului de prefezabilitate pentru Autostrada Sudului si lansarea in regim de concesiune a proiectului Pod rutier peste Dunare la Braila–Galati.

Documentul depus joi seara la Parlament include finalizarea sectiunilor de autostrada si a centurilor ocolitoare aflate in constructie (Autostrada Bucuresti-Ploiesti, Autostrada Cernavoda-Constanta, varianta de ocolire Deva-Orastie la standard de autostrada, centurile cu profil de autostrada Arad si Constanta), a unor proiecte de reabilitare a drumurilor nationale in curs de executie, precum si finalizarea altor obiective de infrastructura.

Guvernul vrea sa inceapa si lucrarile de executie pentru tronsoanele de autostrada, cu finantare europeana, aflate pe Coridorul IV Pan-European: (Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva), precum si pentru lucrarile de modernizare a drumurilor nationale DN 66 Bumbesti-Jiu-Petrosani si DN 76 Soimus –Varfurile.

Tododata, isi propune realizarea studiului de prefezabilitate pentru constructia Autostrazii Sudului: Bucuresti – Alexandria – Slatina - Craiova - Timisoara; demararea procedurilor in vederea atribuirii contractului de concesiune pentru realizarea mai multor proiecte de infrastructura: Centura Bucuresti la profil de autostrada, Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni, Autostrada Comarnic-Brasov; lansarea in regim de concesiune a proiectului Pod rutier peste Dunare la Braila–Galati. De asemenea, vrea sa inceapa ultima etapa de reabilitare a celor 1.200 de km de drumuri nationale, aflate pe rute secundare, care nu au fost cuprinse in programele de reabilitare.

Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin | USL Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Moody's: Prabusirea unui al doilea guvern in Romania, in trei luni, pune in pericol reformele
Moody's: Prabusirea unui al doilea guvern in Romania, in trei luni, pune in pericol reformele
"Mai multi ministri pentru a satisface clientela politica". Reactia PDL la varianta propusa de Ponta
Premierul desemnat Victor Ponta: Toti secretarii de stat si toti prefectii vor fi inlocuiti
Premierul desemnat Victor Ponta: Toti secretarii de stat si toti prefectii vor fi inlocuiti
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Răzvan Gheorghe
Răzvan Gheorghe s-a descurcat cu brio la primele probe deși a suferit unele accidentări. Cum a făcut față traseului din semifială?

04:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Nașcu
Brokerul Andrei Nașcu a avut parte de un ghinion teribil la prima probă. Ce s-a întâmplat după?

00:42
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea
Tăriceanu contrazice categoric ”scenariul” lui Teodorovici. ”Sub nicio formă”
Ponta: ”Alții când vorbesc limba română au nevoie de traducător”
Viorica Dăncilă a anunţat că îi va invita pe premierii din Kuweit şi Emirate
Primul congres al Pro România. Victor Ponta a fost ales președinte
Firea acuză liderii PSD că "pun la cale un plan de sabotare". Ce i-ar fi răspuns Dragnea
Surse: Preşedintele va chema partidele la Cotroceni pentru consultări pe tema legilor justiţiei
klaus iohannis
Iohannis, la Bruxelles: România va continua să promoveze activ şi responsabil cooperarea Europa-Asia
Reacția lui Tudorel Toader după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia
O filială PSD cere în continuare demisia lui Dragnea. "Avem nevoie de un lider serios"
Orban: PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă la Parlament. Să spună dacă respectă recomandările Comisiei
Turcan: PNL va demara procesul de revocare din funcţie a Avocatului Poporului
Corina Crețu critică din nou Guvernul: ”Avem miliarde de euro care așteaptă la Bruxelles”