PROGRAMUL DE GUVERNARE al Cabinetului Ponta. Ce promite USL pentru urmatoarea perioada
Programul de guvernare si lista ministrilor propusi in Cabinetul Ponta au fost depuse, joi seara, la Parlament, de ministrul delegat desemnat pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa.
VEZI DOCUMENTUL CU INTREGUL PROGRAM DE GUVERNARE AL CABINETULUI PONTA LA SFARSITUL ARTICOLULUI
Documentele au fost depuse la cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor.
Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului urmeaza sa se reuneasca vineri dimineata pentru a stabili calendarul audierilor ministrilor propusi in Cabinetul Victor Ponta.
Conform unei declaratii facute miercuri de chestorul Senatului Radu Berceanu, propunerea care se va discuta in cadrul Birourilor Permanente reunite va fi ca luni, incepand cu ora 10.00, sa aiba loc sedintele comisiilor de specialitate pentru audierea ministrilor propusi, dupa care se va intruni plenul reunit, pentru a da vot asupra noului guvern.
Cum arata programul de guvernare al Cabinetului Ponta
- Cabinetul Ponta propune, in programul de guvernare, ca in cursul anului 2012 salariile personalului bugetar sa revina la nivelul din iunie 2010.
- Restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor in cursul anului 2012.
"Executia bugetara se va realiza de o maniera prudenta, concomitent cu respectarea obligatiilor asumate catre diferite categorii de cetateni, si anume, in cursul acestui an, reintregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 si restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor", se mentioneaza in document, intre masurile si actiunile prioritare pe care si le propune Guvernul Ponta in domeniul finantelor publice.
- La capitolul "Economie, comert si mediu de afaceri", se arata ca "obiectivul fundamental al MECMA este acela de a sustine relansarea economica, atat prin masuri de stimulare a antreprenoriatului, precum si prin introducerea de ordine si coerenta financiara acolo unde, din dezinteres sau rea intentie, exista dezordine economica si institutionala".
-Intre obiectivele si masurile avute in vedere, pe termen scurt, se numara "implementarea corecta a legislatiei europene in domeniul energiei ("Pachetul 3 energie") si asigurarea independentei reglementatorului, prin trecerea ANRE in subordinea Parlamentului".
- Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.
- Guvernul USL vrea sa accelereze comasarea terenurilor agricole, sa refaca infrastructura de irigatii folosind fonduri UE, sa asigure accesul fermierilor la apa pentru irigatii prin facilitarea cumpararii energiei la cost de producator si sa infiinteze centre de colectare pentru legume-fructe.
- Deblocarea posturilor din invatamantul superior, precum si revizuirea cifrelor de scolarizare privind invatamantul universitar.
In ceea ce priveste invatamantul preuniversitar, in programul de guvernare sunt avute in vedere: gestionarea in conditii optime a examenelor nationale, reducerea abandonului scolar inclusiv prin redeschiderea școlilor "care au fost inchise in mod abuziv", finalizarea programului de campusuri scolare, formarea personalului din invatamant prin programe POSDRU, asigurarea acoperirii normelor cu personal didactic titular in invatamant, eliminarea violentei din scoli, invațamant profesional racordat la piața muncii, programe adecvate pentru grupurile vulnerabile, programe pentru cei care au parasit timpuriu scoala (programul celei de-a doua șanse), autonomie pentru scoli si autonomie profesionala pentru cadre didactice, implementarea programului "Scoala de dupa scoala", adecvarea manualelor scolare la noul curriculum, realizarea unui "parteneriat corect" cu autoritatile administratiei publice locale.
In privinta invatamantului universitar, este prevazuta deblocarea posturilor din invatamantul superior, revizuirea cifrelor de scolarizare, sustinerea doctoranzilor și post-doctoranzilor prin burse din programe POSDRU, regandirea criteriilor de promovare a cadrelor didactice in concordanta cu realitatea sistemului de invatamant romanesc cu mentinerea calitatii drept conditie primordiala de functionare a sistemului de invatamant, utilizarea "mai eficienta și transparenta" a resurselor, sustinerea cercetarii stiintifice din domeniile cu potential de performanta, incurajarea prin mecanisme de finantare a abordarilor interdisciplinare cu potential de aplicare in realizarea de produse, sustinerea excelentei stiintifice prin finantarea adecvata, inclusiv a transferului tehnologic cu efecte in cresterea si dezvoltarea economica.
- Finalizarea autostrazilor Bucuresti - Ploiesti si Cernavoda - Constanta, realizarea studiului de prefezabilitate pentru Autostrada Sudului si lansarea in regim de concesiune a proiectului Pod rutier peste Dunare la Braila–Galati.
Documentul depus joi seara la Parlament include finalizarea sectiunilor de autostrada si a centurilor ocolitoare aflate in constructie (Autostrada Bucuresti-Ploiesti, Autostrada Cernavoda-Constanta, varianta de ocolire Deva-Orastie la standard de autostrada, centurile cu profil de autostrada Arad si Constanta), a unor proiecte de reabilitare a drumurilor nationale in curs de executie, precum si finalizarea altor obiective de infrastructura.
Guvernul vrea sa inceapa si lucrarile de executie pentru tronsoanele de autostrada, cu finantare europeana, aflate pe Coridorul IV Pan-European: (Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva), precum si pentru lucrarile de modernizare a drumurilor nationale DN 66 Bumbesti-Jiu-Petrosani si DN 76 Soimus –Varfurile.
Tododata, isi propune realizarea studiului de prefezabilitate pentru constructia Autostrazii Sudului: Bucuresti – Alexandria – Slatina - Craiova - Timisoara; demararea procedurilor in vederea atribuirii contractului de concesiune pentru realizarea mai multor proiecte de infrastructura: Centura Bucuresti la profil de autostrada, Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni, Autostrada Comarnic-Brasov; lansarea in regim de concesiune a proiectului Pod rutier peste Dunare la Braila–Galati. De asemenea, vrea sa inceapa ultima etapa de reabilitare a celor 1.200 de km de drumuri nationale, aflate pe rute secundare, care nu au fost cuprinse in programele de reabilitare.