Program de guvernare. USR propune patru măsuri urgente pentru rezolvarea crizei preţurilor la energie
USR propune în programul de guvernare patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie.
Acestea sunt reducerea TVA la 5% la energie electrică şi gaze naturale şi eliminarea accizei la energie electrică, credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie, exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic şi subvenţii temporare pentru CET-uri.
"Ne aflăm într-un context al creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, care afectează profund România. Pe de-o parte, politicile climatice europene (Green Deal) au dus la dublarea preţului certificatelor de carbon şi la reducerea producţiei electrice pe bază de cărbune. De cealaltă parte, producţia autohtonă de gaze naturale a tot scăzut din cauza lipsei de investiţii generate de haosul şi instabilitatea legislativă. Aceste lucruri se reflectă în prezent în preţul energiei electrice şi al gazelor naturale. Nu trebuie să ignorăm problemele structurale ale sistemului energetic românesc, ci să le rezolvăm", se menţionează în documentul citat de Agerpres.
Astfel, pe termen scurt, USR propune reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică, pe o perioadă de şase luni.
De asemenea, pentru a reduce impactul pe care explozia preţului la energie electrică şi gaze naturale îl are asupra mediului privat, se propune ca jumătate din creşterea facturilor pentru acestea să fie acordată întreprinderilor sub formă de credit fiscal. Astfel, companiile vor avea posibilitatea să deducă din impozitele datorate (pe profit sau pe cifra afaceri) 50% din creşterea înregistrată la utilităţi pe o perioadă de 6 luni. Pentru a determina creşterea, se vor folosi preţurile comunicate de INS.
În ceea ce priveşte exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic, USR menţionează că această măsură va reduce factura consumatorului final cu aproximativ 5% suplimentar faţă de compensarea aprobată prin OUG 118/2021 şi reducerea de TVA de la 19% la 5%.
"Certificatele verzi sunt o subvenţie acordată producătorilor de energie regenerabilă. Având în vedere explozia preţurilor la energie electrică, producătorii de energie regenerabilă încasează un preţ mai mare pentru energia produsă şi pot acoperi eliminarea subvenţiei prin certificate verzi pe 6 luni", se arată în document.
De asemenea, în sprijinul producătorilor de agent termic şi în vederea asigurării suportabilităţii la plată a materiei prime, respectiv a gazului natural, USR propune o subvenţie acordată primăriilor cu sisteme de încălzire centralizate, pe perioada sezonului rece.
"Având în vedere costul cu materia primă, preţul gigacaloriei va fi imposibil de suportat în integralitate de către primărie. Subvenţiile pe termen limitat (6 luni) se vor baza pe costul aprobat de ANRE pentru gigacalorie aferent fiecărui CET şi vor reprezenta 50% din creşterea înregistrată comparativ cu anul 2020", se subliniază în programul de guvernare.