Profesorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei anti-Covid. Prima sa reacţie
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei anti-COVID a Ministerului Sănătăţii, a anunțat, joi, ministrul Sănătății Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi seară, la Arad, că l-a demis pe profesorul Adrian Streinu-Cercel din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 pentru că a promovat un ”plan de vacanţă” care nu se află în viziunea Guvernului.
”Domnul Cercel a fost demis din Comisia ştiinţifică a luptei anti-COVID din Ministerul Sănătăţii tocmai pentru acel plan de vacanţă pe care îl promova. Nu avem cum să păstrăm în această comisie pe cineva care vede altfel decât Ministerul Sănătăţii sau decât Guvernul această pandemie sau evaluarea ei în dinamică”, a spus Tătaru.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Prima reacţie a lui Streinu-Cercel după demitere
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a reacţionat iniţial printr-o scrisoare deschisă, ce poate fi descărcată de la finalul acestui articol. De asemenea, el a declarat, joi seară, despre demiterea sa din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 de către ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, că acesta are dreptul să-şi aleagă oamenii cu care să colaboreze.
"Am avut o conversaţie cu ministrul Sănătăţii, mi se pare o decizie care îi aparţine, este firească, atunci când conduci un minister, ai şi dreptul să-ţi alegi oamenii cu care să colaborezi. (...) Dacă ministrul Sănătăţii consideră că trebuie să facă o schimbare, obligatoriu face acea schimbare. Atunci când eşti într-o poziţie de conducere, nu există elemente de dus-întors", a spus Streinu-Cercel, într-un interviu acordat postului Antena 3.
El a menţionat că ceea ce se s-a spus despre planul său, anume faptul că acesta face referire la o carantinare a persoanelor de peste 65 de ani, nu este adevărat. "Din păcate, nu este nimic adevărat. (...) În planul respectiv nu apare cuvântul carantină. (...) În plan, într-adevăr, apare izolarea la domiciliu, indiferent cum se cheamă acel domiciliu, că e locuinţa proprie, că e o locuinţă de vară, un apartament care poate să fie închiriat etc.", a afirmat Streinu-Cercel.
Potrivit profesorului, logica acestor izolări la domiciliu constă în faptul că persoanele în vârstă nu trebuie contaminate. "Spunem tot timpul că prevenţia face mai mult decât 100 de doctori. (...) Asta trebuie să facem acum, trebuie să facem prevenţie", a declarat Streinu-Cercel.
El a menţionat că planul a fost la grupurile de lucru. "Eu propuneam. Mi l-am asumat în totalitate, (...) este un document pe care mi-l asum, m-am gândit, mi-am pus problema ce avem de făcut în continuare (...) dacă, Doamne fereşte, lucrurile ajung pe o pantă care va fi de nerecunoscut", a declarat Streinu-Cercel.
El este de părere că preşedintele Klaus Iohannis a fost "dezinformat" când a spus că planul face referire la carantinarea celor de peste 65 de ani.
"Categoric a fost dezinformat (...), repet, documentul nu face vorbire de carantină", a spus Streinu-Cercel.
Preşedintele Iohannis s-a referit marţi la planul în care "cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă (...) cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse în anumite zone de carantină".
Demitere așteptată
Inițiativa atribuită institutului condus de profesorul Adrian Streinu-Cercel nu trebuie tratată cu zâmbet, ci cu măsuri, a spus premierul României și așa s-a și întâmplat.
Nelu Tătaru a anunțat, la Timișoara, îndepărtarea profesorului Streinu-Cercel, după ce instituția pe care o conduce a fost acuzată că ar fi propus măsuri controversate în ce-i privește pe românii în vârstă, vulnerabili la infecția cu noul virus.
Cumva, era de așteptat ca Streinu-Cercel să fie dat afară de la conducerea comisiei ministeriale. Încă de dimineața, premierul folosise cuvinte dure când s-a referit la presupusul proiect al institutului condus de profesorul universitar, specialist în boli infecțioase.
Orban, despre propunerea lui Streinu-Cercel: ”Stupiditate”
Ludovic Orban a catalogat drept ”stupiditate, năstrușnicie și nebunie” propunerea atribuită instituției, care făcea vorbire despre faptul că, în actualele circumstanțe, seniorii de peste 65 de ani să fie plasați în centre speciale, timp de trei luni, pentru a-i feri de infecția cu noul coronavirus.
Știrile PROTV i-au solicitat lui Adrian Streinu-Cercel un punct de vedere, pe care nu l-am primit însă, până la această oră.
Susținătorii profesorului Cercel spun că nici nu se punea problema ca cei peste 65 de ani să fie luați din sânul familiilor.
Ci că propunerea se referea strict la bătrânii singuri și neputincioși, a căror singură șansă de a trece cu bine peste cele trei luni de izolare ar fi fost să fie duși în centre, unde să li se acorde asistență medicală și unde să fie îngrijiți, hrăniți și să fie personal care să se ocupe de ei așa cum se cuvine.
Criticat dur și de președinte
Cu două zile înainte și președintele a reacționat dur. Fară să pronunțe numele lui Streinu-Cercel și nici al Institutului ”Matei Balș”, Klaus Iohannis a spus: ”Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, dar în nici un caz nu venim cu asemenea măsuri totalitare. Deci, stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni cu măsuri inumane”.
Locul său a fost luat de Adriana Pistol, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Sursa: C.M.
Etichete: coronavirus, Nelu Tataru, demisie, comisie, adrian streinu cercel, demitere,
Dată publicare:
23-04-2020 23:32